BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Újszülott kisbaba gondozása - I. rész, az alapok

2013.03.14. 17:41 Kedves jelenseg

Első gyerekes anyuka vagy, és azt sem tudod, melyik végénél kell megfogni a babádat? Akkor jó helyen jársz. Segítek egy pár jó tanáccsal, amit én is a magam kárán (illetve a babám kárán) tanultam meg, illetve innen-onnan szedtem össze. Hat részletben írok ezekről a dolgokról, lássuk most a legalapvetőbb dolgokat, amiket egy friss anyuka nem feltétlenül szokott magabiztosan tudni.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

Testsúly

A születési testsúly az első pár napban lecsökken, ez teljesen normális jelenség. Minden újszülött kevesebb grammal megy haza, mint amennyivel megszületett. Aztán az első hetekben illik legalább heti 10 dekát felszednie, ebből hamar visszaszedi az elvesztett súlyt. Később már nem heti, hanem havi szinten nézik a hízást, és havi 400 gramm az elvárt. A babának fél éves korára "kell" megdupláznia a súlyát, persze egy-két hét csúszás miatt senki nem fogja a fejeteket venni. Akár otthon, akár védőnőnél méred a babát, mindig vedd figyelembe azt is, hogy mikor evett és pisilt, kakilt utoljára. Egy régen evett, de nemrég pisilt-kakilt baba és egy jóllakott, pisivel-kakival is telt baba közt akár 200 gramm különbség is lehet. Az meg nagyon nem mindegy.

Ha nincs otthon mérleged, nem baj. Azt nézd, hogy eleget pisil-e, mert ha igen, akkor evett is. Másképp nem lenne pisi. De ha mindenképp méregetni akarod, akkor gyógyszertárban általában lehet kölcsönözni, vagy a védőnő is tart hetente tanácsadást, ahova el lehet vinni méretni.

Sírás

Na, ez minden anyuka rémálma. És sajnos az első időkben óhatatlanul is többször találkozunk vele. A baba egy csomó minden miatt sírhat. Egyvalami miatt nem: hogy téged idegesítsen. Ilyen pici korban még minden sírás valós problémát takar, és segíteni kell rajta. Az első időkben sokat szenvedtem amiatt, hogy képtelen voltam megállapítani, mikor miért sír a picim. Jó lett volna egy checklista, amit végig tudok nézni ilyenkor. Hát most összeállítottam, ha nekem már nem is, de valakinek hátha hasznos.

  • Éhes: a legalapvetőbb probléma szokott lenni. Eleinte nagyon pici a gyomruk és nagyon gyakran megéhezhetnek. Azért általában igaz az, hogy ha egy baba 1 órán belül evett, akkor nem valószínű, hogy éhség miatt sír. Minél több idő telt el az előző etetés óta, annál valószínűbb, hogy ez a sírás oka. 2 óra már esélyes, 3 óra már teljesen biztos.
  • Szomjas: neki a szomjoltó folyadék - ki hinné - az anyatej. Ha csak pár kortyot eszik, és utána abbahagyja az evést és a sírást is, akkor ennyi volt a gond. Az anyatej első része mindig vizesebb, inkább szomjoltó hatású. Nyugodtan adjunk neki, főleg nagy melegben.
  • Álmos: minél kisebb a baba, annál több az alvásigénye. Persze erre utaló jelek nem nagyon vannak még, a szemdörzsölés és társai csak később alakulnak ki. Próbáld meg elaltatni, vagy nézd meg a lista többi pontját, hátha más a baj.
  • Melege van: nyúlj be a ruhája alá a nyakánál, ha izzad, tuti ez (is) a problémája. Sok baba rühelli a plüss rugdalózókat, és szívesebben van több, vékonyabb réteg ruhában.
  • Fázik: a nyakfogdosós módszer itt is beválik, ha hideg a bőre, akkor jó eséllyel fázik. Tessék befűteni, felöltöztetni, stb.
  • Fáj a hasa: tipikus újszülöttkori probléma, bővebben már írtam róla itt.
  • Fáj a füle: valahogy nyugtasd meg, és ha épp nem sír, óvatosan nyomd meg a füle előtti területet. Ha erre felvisít, garantált a fülfájás. Ilyen pici korban ezt otthon nem javasolt kezelni, vidd orvoshoz!
  • Valami más fájdalma van: vetkőztesd le és nézd meg alaposan, nincs-e rajta sérülés, kiütés, bármi szokatlan. Megfázás esetén a torka is fájhat, ilyenkor enni sem szívesen eszik.
  • Lázas: ha felmerül a gondolata, végbélben tudod megmérni, sok sikert hozzá. Pelenkát tarts a közelben mert lázmérés közben jobban szeretnek kakilni, mint gondolnád.
  • Pelenkacserére szorul: a pisi bizony csíp. A kaki még jobban. Ha tele a pelenka, sok baba sírással jelez, hogy nem éppen kényelmes a helyzete.
  • Szorít a pelenkája: egy ujjnyi rést kell hagyni a babapocak és a pelenka közt, ha ez nincs meg, akkor a komfortérzet sincs. Eredmény: sírás.
  • Kényelmetlen a ruhája: ha már végképp nincs más ötleted, öltöztesd át valami más jellegűbe, hátha.
  • Anyahiánya van: pici korban bizony még ez is egy komoly szükséglet. Vedd fel, dédelgesd. Ha megnyugszik, nyertél egy kis csendet, egy kis cipelés árán. Ne haragudj rá emiatt, vannak nagyon bújós, anyás babák, akiknek a mindenük a testközelség. Ha a tiéd is ilyen, szerezz be egy hordozókendőt, jó szolgálatot fog tenni. És ne akard erőszakkal leszoktatni róla, hidd el, ha elkezdi jobban érdekelni a külvilág, akkor már nem lesz olyan érdekes anyán lógni.
  • Túl sok inger érte: nem is gondolnád, hogy ez is probléma lehet, ugye? Amelyik lakásban folyton szól a tévé/rádió, a felnőttek folyamatosan beszélgetnek, a konyhában csörömpölés van, a telefon megszólal stb., ott gyakran a sírás oka csak az, hogy a baba egy kis csendet szeretne. Mondhatni a saját rendkívül idegesítő hangját használja ahhoz, hogy kizárja a külvilágból érkező ingereket. Neked meg agybajt okozzon. Akkor már jobb a lábujjhegyen járkálás, hiába két hónappal azelőtt még esküdöztél égre-földre, hogy zajhoz fogod szoktatni a gyereket. A zaj egyébként önmagában még nem probléma, vannak az úgynevezett fehér zajok, mint a mosógép zúgása, porszívó, hajszárító, stb. - ezek inkább nyugtatják, mint zavarják. Nálunk a napi egy porszívózás kivált egy altatást. De ha vendégek vannak, és nem tudom biztosítani számára a csendet, simán beteszem hozzá a kiságy mellé a laptopot, és keresek valami fehér zajt a neten. A videómegosztó portálokon 8-10 órás monoton zúgásokat is lehet találni, ha a füle mellett szól, nem fogja annyira zavarni a beszélgetés a szomszéd szobában.
  • Megijedt, fél valamitől: ha ez a gond, azt konkrétan soha nem fogod megtudni, de ez esetben is anyatestközelségére megnyugszik. Tessék nyugodtan tesztelni.

Ha semmilyen módszerrel nem tudod csillapítani a sírását, és már órák óta sír, akkor inkább vidd be az ügyeletre, még ha felesleges is.

Könnyei még nincsenek egy újszülöttnek, ez normális. Később, csak pár hónaposan fogod már látni, hogy nedves a szempillája a sírás miatt. Patakokban az arcán folyó cseppeket meg csak 4 hónapos kora után láttam.

 

 

Sírni hagyás

Nem szerencsés dolog. Azt szokták mondani, és ezzel egyet is értek, hogy egy ilyen pici babának még tényleg komoly szükséglete az az igény, ami miatt sír. Az anyahiány is. Ha sír, vedd fel, nyugtasd, próbálj neki segíteni. Ha az öledben is sír, akkor persze nem tudsz mit csinálni, de ha az öledben elhallgat vagy akár el is alszik, akkor legyen az öledben. Ilyen pici korban még nem szokik rá. Az a gyakorlat szerintem nagyon kegyetlen, hogy beteszik a babát a kiságyba, és sírja magát álomba, aztán jól van. Persze lehet, hogy az anyukának kényelmes, de a gyereknevelés nem mindig a kényelemről szól. A legjobb az, ha egyáltalán nem várod meg, hogy sírjon, hanem már a sírás előtti nyökögésre reagálsz. Kicsit sokat fogsz evés közben, 5 percenként felugrálni, de sebaj, később megtérül az erőfeszítés, mert annál kevésbé lesz sírós a baba.

 

 

Etetés

Újszülött babádat, ha csak tudod, anyatejjel tápláld. Számára ez az ideális táplálék, persze ha nem vagy egy tejesfazék, akkor a tápszerbe sem hal bele, de önként ne mondj le arról, hogy az első hetekben (hónapokban) szoptass. A szülés után minél előbb tedd mellre a babát, és minél gyakrabban szoptasd, mert így indul meg a tejtermelés. Persze ha már otthon ülve olvasod ezt a cikket, amíg a babád alszik, akkor már ezzel elkéstem. Sebaj, én is így jártam. Ráadásul nekem a kórházban a csecsemősök azt mondták, hogy nem kell a babának az első 24 órában ennie, és mivel senki nem ért rá megmutatni hogyan szoptassak, és ő sem tűnt éhesnek, azt hittem, ráérünk. Eredmény: két tápszeres nap, rengeteg aggódás, sírás, cicirángatás (a csecsemősök részéről), mielőtt megindult a tejem. De legalább megindult.

Otthon célszerű igény szerint szoptatnod, ami azt jelenti, hogy legyen a baba mellen annyit, amennyit ő akar. Ne korlátozd a szoptatások idejét, és ne órára szoptass, mert az negatívan befolyásolja a tejtermelést. Ha túl gyakran kér enni, és nem ürül ki a melled, akkor figyelj oda, hogy mindig azt add, amelyiket előzőleg félig ürítette ki. Ha kiürült, vagy eltelt már 3 óra két etetés közt, akkor cserélhetsz.

A szoptatási testhelyzet rád van bízva, szoptass úgy, ahogy mindkettőtöknek kényelmes. Bejöhet a szoptatós párna, fotel, fekve szoptatás, stb.

Mérheted, hogy mennyit eszik a baba, de ezt csak akkor javaslom, ha szeretsz idegeskedni. Mert egyébként semmi értelme. Anyatejeseknél nincs előirányzott mennyiség, teljesen más a tej napszakonkénti összetétele és a babák anyatejfeldolgozó képessége. Van olyan baba, aki napi 400 gramm összmennyiségtől is hízik, és az Istennek sem lehet többet belediktálni. És van, amelyik felzabál 1200-at, miközben produkál pont annyi hízást, mint a 400-as.

Etetés után büfiztess, ha nem jön ki a levegő, akkor kijön helyette a sírás. Az meg nem jó. Az egészen pici babáknál sokszor csak többedszeri függőleges testhelyzetre jön ki az a buborék, ha szenvedtek vele, akkor érdemes megpróbálni letenni-felvenni, és ezt annyiszor, amíg nem hallod a jellegzetes hangot. Ha ez után még mindig sír, akkor ismételd a műveletet. Lehet vele járkálni, paskolni a pelenkáját, forgatni, mozgatni a babát, mint egy palackot, a lényeg hogy az a buborék ki tudjon jönni.

 

 

Tápszeres kiegészítés

Ha nincs elég tejed, akkor kénytelen leszel ezt is megtanulni. Ha a baba csak tápszeres, akkor testsúly-kilogrammonként 150 gramm (milli) a napi szükséglete. Ez persze csak egy átlagszám, van, amelyik baba kevesebbel is beéri, és van, amelyik még ordít, hogy adj többet. Nyilván ha bömböl, akkor nem fogja abbahagyni csak azért, mert azt mondod neki, hogy eleget evett. Ilyenkor adj neki többet, nem tudsz mást tenni.

Ha nem kizárólag tápszeres a baba, hanem csak a tej kevés, akkor a kiegészítést - ha már muszáj, általában nem lenne muszáj, de erről is írok majd - a szoptatás ELŐTT add. És mindenképp egy picit kevesebbet, mint amennyit a józan ész diktál. Így fogod elérni azt, hogy teljesen kiürítse a melled. Ha többet adsz neki, akkor nem ürül ki a cici, és akkor még kevesebb lesz a tej. Ha szoptatás után adsz tápszert, akkor hamar rájön, hogy mi után mi következik, és hamarabb abbahagyja a szopást, szintén nem ürül ki a cici, és ugyancsak kevesebb lesz így a tej.

 

 

Aluszékonyság

Az első időkben jellemző, és van, hogy sárgasággal társul. Akkor aluszékony egy baba, amikor nem ébred fel az éhségre, emiatt nem eszik eleget, emiatt nem pisil eleget. Ha nincs meg a napi legalább 4 nehéz pisis pelenka, vagy a heti 10 deka súlygyarapodás, akkor ébreszteni kell evéshez. Vagy evés közben, mert ilyenkor előszeretettel bealszanak a cicin és azért sem esznek. Nekem volt benne részem az elején, egy élmény volt. Volt talpcsikarás, fejbúb simítgatás, áll simítgatás (ez utóbbi kettő állítólag szopóreflexet vált ki náluk), arcra fújás, hideg kézzel piszkálás, több-kevesebb sikerrel. Ha jól emlékszem, kb. két hét volt, amíg ez tartott, utána már evett rendesen.

 

 

Itatás

Akárki akármit mond, nem szükséges. Cukros vízzel meg főleg nem. A teától sok baba hasfájós lesz, persze tudom, hogy nagy piaca van a babateáknak, de tényleg semmi szükségük rá. Az anyatej egyben folyadék is, és tökéletesen oltja a babák szomját. Ha szomjas lesz, cicizni akar, ha igény szerint szoptatsz, akkor nem fog kiszáradni a baba. Ha bármilyen okból mégis nagy szükségét érzed, akkor itasd forralt és lehűtött csapvízzel vagy babavízzel.

 

 

Altatás

Az újszülöttek nagy része nem képes egyedül elaludni, ez tény. Ha ringatod, ölben altatod, magad mellett altatod stb., azzal nem kényezteted el még ilyen korban. Ha paramami vagy (mint én), akkor altasd el, majd tedd be a kiságyba, ahol ugye minden paramami kelléke, a légzésfigyelő vigyáz az alvó babára, amíg anyuka is pihen. Sokan egy ágyban alszanak a babával, én ezt nem mertem megtenni, maradt az állandó altatás. Altatási tippek itt.

Az első időszakban célszerű anyukának a baba mellett aludni, nálunk én költöztem be a gyerekszobába egy szivacson, de kinek mi kényelmes. Két hónapos koráig aludtam vele, utána már nem kellett annyit kelni hozzá, és számomra nyugtatóbb volt egy szobával arrébb.

Altatáshoz az ideális öltöztetés teljesen mindegy hogy mi, a lényeg most még hogy aludjon rendesen. Felesleges pizsamát bevezetni, a hálózsáknak sincs még jelentősége, ráért később megszokni, amikor már le tudja rúgni a takarót. Most még az a lényeg, hogy tanuljon meg egyáltalán elaludni.

Ha a baba alszik, használd ki és pihenj, aludj te is. Esetleg okosodj az interneten, van itt még pár cikk, amit érdemes elolvasni.

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: újszülött szoptatás etetés csecsemő sírás altatás tápszer testsúly itatás aluszékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr955133250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása