BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Tanácsok csecsemőkori hasfájásra

2013.03.13. 18:19 Kedves jelenseg

A legtöbb baba életében 2-3 hetes kora körül elkezdődik egy elég kemény időszak, amit úgy hívnak, hasfájás.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a babád hasfájós vagy sem, akkor valószínűleg nem az. De azért összegyűjtöttem egy listát a lehetséges tünetekről, ha ezek nagy része nálatok megvan, akkor esélyes, hogy hasfájás okozza:

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

  • Gyakori sírás, főleg esténként
  • Zuborgó has
  • Lábak felhúzogatása hanyatt fekvő helyzetben
  • A baba gyakran összegörnyed
  • Hanyatt feszíti magát
  • Nyugtalanul eszik, többször abbahagyja, sír, rángatja a cumisüveget/mellbimbót
  • Puffadás, kemény, érzékeny has
  • Nehezen kakil, nyom, erőlködik, de eredménye nincs
  • Gyakran pukizik és sokat, közben nyöszörög, nehezen és rövid időre könnyebbül meg
  • Nyugtalanul alszik, gyakran felsír

 

A hasfájás ugyanis az emésztőrendszer fejlődésével rendszerint 3 hónapos kor környékén elmúlik. Ha a várakozás nem a te műfajod, és szeretnél tenni is valamit, akkor ezeket lehet megpróbálni:

  • Ha szoptatsz, figyelj arra, hogy mit eszel! Érdemes jegyzetelni, hogy mikor mit ettél, és mikor mennyire intenzív a babanyekergés. Keresd az összefüggéseket, ugyanis vannak teljesen egyedi érzékenységek is. Azért általában érdemes kerülni a puffasztó dolgokat, tejtermékeket, túl zsíros ételeket, erős fűszereket, csokoládét - ezek gyakran okoznak hasfájást. Azt nem árt tudni, hogy egy étel 4-12 órán belül kerül át a tejbe, így egyszerre csak egyféle étellel kísérletezzünk. Az italok is okozhatnak gondod, főleg a szénsavas üdítők, tejszaporító teák, ha édesköményt is tartalmaznak. De a More Milk kapszula is csinálhat rémes hasfájást. A jó hír, hogy tejszaporításra ezek nélkül is van lehetőség, de erről majd máskor írok.
  • Ha gyakran szoptatsz, ne váltogasd a mellet. Csak akkor add neki oda a másik cicit, ha az elsőt már kiette. Az először kiürülő tej ugyanis hígabb, tejcukorban gazdagabb, és az bizony okozhat hasfájást (és zöld székletet). Ha nagyon sok tejed van, fejj le 10-20 millit a szoptatás előtt és csak utána kapja meg a baba a cicit, így kevesebb első tejet kap és több hátsót. Ha a fagyasztónak is fejsz, még több esélye van a dolognak, ugyanis a gyakori fejés megnöveli a tejtermelést, ami miatt lehet, hogy a baba megint csak az első tejhez jut hozzá, a hátsó már nem fér bele a pocakjába. Aztán meg szenved a hasfájástól. Mellesleg megjegyzem, hogy a babák nagy része az arcodba köpi vissza a fagyasztott tejet, ha megpróbálod neki odaadni. Tök felesleges. És Hha nem fejsz, akkor a kereslet-kínálat elve alapján pont annyi tejet fogsz termelni, amennyi a babának kell, és nem többet. Így esélyesebb, hogy elkerülitek a hasfájást, vagy megússzátok egy light verzióval.
  • Sok levegőnyelést okozhat szoptatott babáknál a túl erős tejadó reflex, azaz amikor annyira spriccel a tej, hogy a baba alig bírja nyelni. Erre is jó megoldás, ha a nagyon spriccelős részt kifejed, és csak utána teszed mellre a babát.
  • Tápszeres babáknál a túl nagy lyukú cumisüveg okozhat gyakori levegőnyelést.
  • Tápszeres babánál cseréljük le a tápszert, mert lehet, hogy az okoz panaszokat.
  • Gyakori büfiztetés, akár az etetést megszakítva is. Ez főleg akkor hasznos, ha a baba mohón eszik, és sok levegőt nyel.
  • Hosszas büfiztetés, amíg ki nem jön a buborék. Volt, hogy fél óráig is járkáltam a babával, mire kijött. Utána meg is nyugodott.
  • Gyógyszertárban kapható szuszpenzió, amely mindenféle felszívódás nélkül csupán annyit csinál, hogy a habos béltartalomban a sok pici buborékot egy naggyá varázsolja, ami így könnyebben távozik. Infacol vagy Espumisan cseppek formájában kapható. Az Infacolt próbáltuk először és egyértelműen segített valamennyit, ezért maradtunk is ennél hosszú távon.
  • Laktáz enzim, ami szintén cseppek formájában adható, és az emésztési elégtelenséget hivatott megszüntetni azáltal, hogy a tejcukor lebontó enzimet pótolja, amit a csecsemő még nem tud elegendő mennyiségben megtermelni. Ezzel elejét veszi a gázképződésnek. Nálunk Colief néven forgalmazzák, és horror árban van, de aki megteheti, annak szerintem megér ennyit, hogy ne ordítson a baba egész nap. Szerencsére nekünk belefért, és biztos, hogy ez számított a legtöbbet az összes csodaeszer közül.
  • Biogaia cseppek: probiotikum, segíti az emésztést, nincs tapasztalatom róla, de tudok olyat, akinek segített.
  • Babycalm cseppek: édeskömény-, menta-, ánizsolaj tartalma csökkentheti a gázképződést és ezáltal segíti az emésztést, de van, akinél az édeskömény pont ellenkező hatást vált ki. Mi nem próbáltuk.
  • Aloé tartalmú cseppek: nyugtató hatásuk miatt segíthetnek. Ezt sem próbáltuk.
  • Gripe Water azaz angol víz, szélhajtó hatású gyógyvíz, vagy segít, vagy rontja a helyzetet. Nem próbáltuk.
  • Papaverines kanalas gyógyszer - a fentiekkel ellentétben ez csak receptre kapható, és nem is véletlenül, mert nyugtatót is tartalmaz. Csak akkor használd, ha nincs más megoldás, és akkor is csak korlátozottan!
  • Homeopátiás bogyók - vízben feloldva kell adni a babának, elvileg nem ártalmas. Tőlem valahogy a homeopátia témaköre távol áll, kicsit olyan kuruzslás-szerű, ezért nem próbáltam ki.
  • Gyógynövényes babateák - a kamillát, édesköményt szokták javasolni, mindkettő adható light verzióban a babának, vagy erős verzióban az anyukának, szoptatás esetén átmegy az anyatejbe. De a köménnyel vigyázzunk, van, akinek segít, de olyan baba is van, akinek csak rosszabb lesz tőle a helyzet. Nálunk ez volt, így én hamar abbahagytam a teázást.
  • Szélcső vagy lázmérő használata - a széklet és a bélgázok távozását segíti elő, ha a babát a végbélnyílásán keresztül megpiszkáljuk. A szélcső egy rugalmas anyagú, direkt erre a célra kifejlesztett eszköz, a lázmérőt ugyan nem erre találták ki, de végül is simán használható. Azt mondják, hozzá lehet szokni, ha mindig ezzel kakiltatjuk meg a babát, nekem személyes tapasztalatom nincs a témában, szerencsére a többi dologból volt, ami segített, ezt túl bizarrnak ítéltem ahhoz, hogy elsők közt próbáljam ki.
  • Kényelmes, vízszintes etetési testhelyzet alkalmazása. Mármint a babának, nem neked. A görnyedt testhelyzetben való etetés közben több levegőt nyel a baba, a te testhelyzeted senkit nem érdekel, ezért inkább neki legyen kényelmes.
  • Szoptatás. A baba a mellen megnyugszik, túlenni nem tudja magát, ha sokat eszik, legfeljebb kibukja. Csak arra figyelj, hogy a hátsó tejet is egye ki, azaz lehetőleg ne váltogasd a melled. Ha váltogatod, az ronthat a hasfájáson, de hanem, akkor semmi baja nem lesz tőle, tévhit hogy a gyakori szoptatástól is fáj a hasa!
  • Hasra fektetés, szélsőséges esetben alkaron, hordozva. Egyik barátnőm igen találóan fatörzsen szunyáló kicsi tigris póznak hívja, kivéve hogy itt szó sincs szunyálásról, örülünk, ha csak megnyugszik és nem sír. Bizony nekünk is volt 1-2 este, ami erről szólt.
  • Hasmasszírozás: a köldök körül körkörösen, óramutató járásával megegyezően. Lehet használni hozzá ánizsos vagy akármilyen babakrémet is. Nálunk a hatása kábé három percig tartott, de az is valami.
  • Tornáztatás - hanyatt vágod a gyermeked, és behajlítva feltolod mindkét lábát, amennyire csak tudod. Így a combjai masszírozzák a beleket. Körkörösen mozgasd a felhúzott lábakat. Bicikliztesd váltott lábbal. A térdeket húzd az átellenes könyökhöz, majd válts. Rázogasd óvatosan a lábakat. Már ha hagyja. Az én kis feszes fiam nem hagyta, mert mindig befeszített, de van, akinél a torna csodákat tesz. Ne lepődj meg, ha közben vagy utána a baba nagyokat rotyizik, ettől lesz igazán hatásos a művelet (a kaki meg kézmosó szappannal többször átdörzsölve kijön a ruhából - már ha van kedved hajnali kettőkor kézzel ruhát súrolni, nettó négy óra ringatás, etetés, büfiztetés, ráolvasás, tornáztatás után).
  • Hordozás - a függőleges testhelyzet és az anya testközelsége egyaránt hasznos, előbbi azért mert így felfelé könnyebben kijönnek a légnemű anyagok, utóbbi pedig szimplán csak nyugtató hatású. Arra viszont vigyázz, hogy ha már a hordozás mellett döntesz, ortopédiailag helyes hordozóeszközt válassz. A hordozókendő jó választás, nagyobb babákat akár már mei tai-ba is lehet tenni. A kengurut viszont kerüld, mert az nem biztosítja a terpesztartást és így a baba súlyeloszlása nem optimális, a tartós hordozás gerincproblémákat okozhat a későbbiekben. Hordozni egyébként nem csak menet közben lehet, hanem egy fotelben hátradőlve is, miközben a baba békésen szuszog, anyuka meg olvas, internetezik, TV-t néz, stb. És nem, nem szokik rá... ez saját tapasztalat, a kisfiam 2 hós koráig naponta többször csak így volt hajlandó elaludni, aztán amint a hasfájás múlni kezdett, teljesen magától leszokott róla.
  • Kiságy megemelése hogy ne legyen teljesen vízszintes, így a buborékokat könnyebben kibüfizi a baba. Erre a célra tökéletesen alkalmas például a Gyűrűk ura két egyforma vastagságú kötete, de ha csak Révai lexikon van otthon, természetesen azt is használhatod. A lényeg hogy két egyforma könyvet (deszkadarabot, téglát, bármit - tessék kreatívnak lenni) helyezzünk a kiságy lába alá. Ezt a módszert én sajnos nem próbáltam ki, mert eszembe sem jutott, és csak később hallottam, hogy valaki így csinálja. Pedig logikus és egyszerű, ha hamarabb hallom, tuti kipróbálom.
  • Meleg meggymag párna, frissen vasalt pelenka, hajszárítózás: a húzósabb időszakokban a baba hasának melegítésére lehet őket használni, amitől legalább lesz kb. fél perc csönd. Az ember olyankor azt is értékeli.
  • Meleg fürdő szintén nyugtató hatású lehet. Sokan a hasfájós babáknál nem a fürdőkádban, hanem a dézsában való fürdetésre esküsznek. Lehet benne valami, de eszköz hiányában mi nem próbáltuk, valahogy nem akartam az akváriumtisztításhoz használt vödröt erre a célra felhasználni (nem, nem a vödröt sajnáltam).
  • Rezgős pihenőszék, babahinta: akinek van felesleges pénze az ilyen egyszer használatos vackokra, és elfér a lakásban, az vegye meg bátran. Tuti hogy ez is segít valamennyit. Én nem vettem, mert 50 négyzetméteren nem tudtam volna hova tenni, nálunk a hordozás volt a sláger.
  • Sok baba autóban megnyugszik - ha már nem jut más eszedbe, és adott a lehetőség is, akkor hajrá.
  • Ugyanezt a hatást van, aki babakocsival éri el, persze marha vicces egy összesen 50 négyzetméteres lakásban egész éjjel babakocsit tologatni, de a gyereksírásnál minden jobb. Ha nyári babád van, az mázli, mert kis erőfeszítéssel kiviheted az utcára is, és ha ott elalszik, nem kell négy bundazsákot lehámozni róla a kiságyba fektetéshez.
  • Pólya, bebugyolálás: szintén nyugtató hatása van, a lényeg hogy a baba kezét a törzse mellé szorítsuk, a lábait pedig keresztezve felhúzva a hasához, így kell egy kis csomagot képezni. Nálunk nem vált be, mert a kisfiam már akkor is kapálózó bajnok volt, és nem tudtam úgy becsomagolni, hogy legalább félig ki ne rugdosta volna magát.
  • Játszócumi: a baba nyugtatja magát vele, igaz, egyesek szerint cumizavart okozhat. Nálunk nem volt vele gond, nem zavart be, és megőrültem volna a cumi nélkül (így is határeset volt). Egész nap cummogott rajta, éjjel-nappal, aztán amint elmúlt a neheze kb. 2 hónaposan, már csak elalváshoz kapja a kiságyban vagy babakocsiban. Nem is hiányzik neki, nem szokott rá. Biztos vagyok benne, hogy ha szopóreflex-gyakorló mániája lenne, akkor, ha nem cumit, az ujját szopná, akkor meg nem mindegy?
  • És végül csak egy szimpla jótanács: bárhol és bármiyen helyzetben is aludt el a baba, ha le akarod tenni, előtte tegyél a kiságyba meleg vizes palackot. Sokkal, de tényleg sokkal több az esély rá, hogy a felmelegített ágyban nem az lesz az első dolga hogy felébred és utánad sír, hanem szépen tovább alszik.

Figyelem! Ha a fenti tanácsok ellenére a baba csillapíthatatlanul és indokolatlanul sokat sír, lázas, étvágytalan, vagy a hasfájást hányás is kíséri, esetleg a széklete vért tartalmaz, mindenképp konzultálj orvossal!

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

5 komment

Címkék: újszülött szoptatás csecsemő hasfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr255129832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyu03 2015.02.16. 09:53:56

Kisfiamnak iszonyatos hasfájása volt, nehezen lehetett megnyugtatni akkor is kis időre. Sok helyen néztem mindent kipróbáltunk, de nekünk a gripe water baby használt. 1hónapos kortól lehet adni a babának. ez egy csodaszer, utána alig volt sírás:)

Beus8 2015.03.18. 16:05:04

Mi az espumisan cseppet próbáltuk ki először, nem használt. Aztán az egyik barátnőm tanácsolta a gripe water babyt. Természetes növényi hatóanyag van benne és nem drága. Megvettük és használt, alig sírt utána és én is megnyugodtam.

mamas24 2015.04.08. 09:15:41

Nálunk is volt hasfájós gyerkőc, jaj de nem szerettem azt az időszakot. Szerencsére a gripe water baby átsegített a nehéz időkön. Jó érzéssel adtam a babának,mert ezt már 1 hónapos kortól lehet neki adni. És először ezt kapta, mást nem is kellett kipróbálnunk.

renus32 2015.04.21. 20:22:41

Volt hasfájós babám, de szerencsére nálunk elég volt a szélcsövet használni. Lehet kapni a patikában egy nagyon praktikus szélcsövet, amit nem lehet túl tolni a baba popsiba mert ütköző van a végén. egyszer-kétszer használtuk naponta, ez meg is oldotta a problémánkat.

lolkus 2015.05.04. 22:36:56

én colief cseppet adtam a babónak. pár cseppet az etetés előtt anyatejbe/tápszerbe kellett keverni. Én meg voltam vele elégedve és akinek már volt hasfájós babája, a következőnél már automatikusan adható, hogy megelőzze a hasfájós korszakot!
süti beállítások módosítása