BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Vérzés terhesség alatt - lehetséges okok, kezelések, és a nagy kérdés: megmaradhat a baba?

2013.04.16. 10:23 luckalakó

107 konkrét esetről kaptam adatoka terhességi vérzés kapcsán, ezeket elemzem az alábbiakban. Előre elárulom, hogy lesz olyan összefüggés, ami borítékolható volt, de okozott meglepetést is a felmérés (legalábbis számomra).

Ez a 107 terhesség nem tekinthető reprezentatív mintavételnek, tehát nem feltétlenül olyan arányban tartalmazza a vetéléseket és a sikeresen kihordott terhességeket, mint amilyen arányban ez a valóságban előfordul. De arra jó, hogy lássuk: van ilyen is, olyan is, és mindkét kategórián belül bőven előfordulnak mindenféle változatai a vérzéseknek és az orvosi javaslatoknak.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

Először is a kivételek.

A 107 terhességből három számít egyedi, extrém esetnek. Két terhességnél a 12. hét után kellett megszakítani a terhességet azért, mert a magzat valamilyen rendellenességgel fejlődött. Nem tudni, hogy mennyi köze volt a vérzésnek a rendellenességhez. Egy esetben pedig méhen kívüli terhesség volt a vérzés oka. A vérzésnek egyik esetben sem volt olyan jellegzetessége, ami elkülönítené a többi esettől.

Tehát az összefoglaló 104 terhesség alapján készült. Aminek külön örülök, hogy 95 terhesség már véget ért, és csupán 9 van folyamatban, ami azt jelenti, hogy egy csomó olyan esetről tudok beszámolni, amikor az első trimeszteres vérzést a magzat annyira túlélte, hogy már meg is született azóta.

És akkor most lássuk a konkrétumokat.

  • 63% egészségesen túlélte a korai vérzéseket (65 eset).
  • 37% esetben lett rossz vége a dolognak (39 eset).


A vetélések nagyjából fej-fej mellett voltak spontán, orvosi beavatkozás nélkül végződő esetek és műtétet igénylő esetek (43-57%).

A vetélések nagy részében nem derült ki, hogy mi okozta a problémát (31 eset). Elenyésző számban sikerült megállapítani a probléma okát:

  • Pajzsmirigy alulműködés (2 eset)
  • Véralvadási betegség (2 eset)
  • Progeszteronhiány (1 eset)
  • Méhszájseb (1 eset)
  • Korai lepényleválás (1 eset)


Azoknál a terhességeknél, amelyek egészségesen túlélték a vérzést, szintén nagy arányban nem sikerült megállapítani, hogy mi okozta a vérzést (34 eset). Viszont itt már sokkal nagyobb arányban fordulnak elő a sikeres diagnózisok:

  • Hematóma (17 eset)
  • Progeszteronhiány (10 eset)
  • Ikerterhesség, amikor az egyik embrió elhal (3 eset)
  • Fizikai megerőltetés, nehéz súly emelése (1 eset)


A vérzés intenzitását vizsgálva semmilyen összefüggést nem lehet felfedezni, tehát az enyhe, rövid ideig tartó, épphogycsak vérzésekből is lesz (sajnos) vetélés (8 eset), míg az erős, darabos, vissza-visszatérő és több napig tartó vérzéseket is túl lehet élni (12 eset). A középkategóriák nagyjából azonos arányban végződtek vetéléssel és túléléssel, ezért ezeket nem részletezem.  

A vérzések nagy része az 5-6 héten következik be (57 eset).
A legkevesebb arányban a 11-12 héten fordul elő vérzés (19 eset – és ebből csak egy vetélés, a többi egészségesen túlélte).
Az egyetlen vetélés, amikor az utolsó két hétben történt vérzés, korai lepényleválás miatt következett be.

Az orvosi javaslatok azonos sablon szerint történnek:

  • Kötelező fekvés (66 esetben – ebből 44 túlélte, 22 vetélés)
  • Progeszteronpótlás (48 esetben – ebből 31 túlélte, 17 vetélés)
  • Rutascorbin tabletta szedése (2 esetben - ebből 2 túlélte, 0 vetélés)
  • Semmilyen kezelést nem írtak elő (15 esetben – ebből 10 túlélte, 5 vetélés)


Az ultrahangképek az alábbiakat mutatták:

  • Élő embrió (59 esetben – ebből 48 túlélte, 11 vetélés)
  • Üres petezsákot (16 esetben – ebből 6 túlélte, 10 vetélés)
  • Nem volt ultrahang (11 esetben – ebből 8 túlélte, 3 vetélés)
  • Szívhang nélküli embriót (11 esetben – ebből 1 túlélte, 10 vetélés)
  • Semmit, maximum megvastagodott méhnyálkahártyát (6 esetben – ebből 2 túlélte, 4 vetélés)
  • Korához képest jóval fejletlenebb embriót (1 esetben – ebből 1 vetélés)


Mi a tanulság a fentiekből?

  • A vérzést túl lehet élni! Én a magam részéről nem hittem volna, hogy ilyen nagy arányban számoltok be jó tapasztalatokról. Ha nem is reprezentatív a minta, akkor is nagyon jó hír minden, emiatt pánikoló leendő anyukának, hogy ennyien egészségesen túléltétek.
  • Azoknál a vérzéseknél, amiknek sikerült megállapítani az okát, nagy részben a kezelés is sikeres volt.
  • A diagnosztizálatlan esetek vagy túlélik a vérzést, vagy nem – itt az arány közel azonos.  
  • Az enyhe vérzés is végződhet vetéléssel
  • A nagy mennyiségű, folyton visszatérő vérzést is túl lehet élni
  • A vetéléssel végződő erős vérzések nagy része orvosi segítség nélkül végződött
  • A vetéléssel végződő minimális vérzések nagy részében viszont szükséges a műtét a befejezéshez.
  • Progeszteront akkor is felírnak, ha nem bizonyítottan az a gond. Ha nem az a baj, úgyse árt, ellenben ha az, akkor életet ment.
  • Akkor is elmehet a baba, ha progeszteront is kapsz, feküdnöd is kell, és akkor is megmaradhat, ha semmilyen kezelést nem kapsz (azért persze ha kapsz, tessék betartani).
  • Amelyik baba el akar menni, az rendszerint a 11-12. hét előtt megy el.
  • A szívhang nélküli ultrahangkép is eredményezhet egészséges babát, de erre kicsi az esély.
  • Ha élő embriót látnak az ultrahangképen, néha abból is lehet vetélés.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

8 komment

Címkék: terhesség

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr765223444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rafinéria Adrienn Farkas 2013.08.02. 07:42:15

Nekem semmit nem írtak fel,csak pihenèst fekvèst,de minden nap van egy kicsi barnàzàsom,magneB6 szedek csak..5 hetes ès 6 napos vagyok,egy hete kezdödött csinàltak ultrahangot,ès üres petezsàk volt még csak...

luckalakó 2013.08.04. 15:58:47

@Rafinéria Adrienn Farkas: az UH kép normális ilyen korán, de ha a dokidnak eszébe sem jutott progeszteront írni, akkor sürgősen cseréld le. Persze lehet, hogy ettől függetlenül is megmarad a baba, és az is lehet, hogy ha szeded, akkor sem marad meg, de ha véletlenül pont progeszteronhiány miatt barnázol, akkor inkább az esélyes, hogy ha szedsz pótlást, megmarad, ha meg nem szedsz, akkor nem marad meg. Szóval irány egy másik doki! És happy endet kívánok neked!

Rafinéria Adrienn Farkas 2013.08.06. 07:38:47

@luckalakó: Szia :) Tegnap màr vèreztem kicsit,azonnal kòrhàz,hüvelyi ultrahang. Van szìvverés,és semmi jele,hogy a petezsàk leakara vàlni. Màsik orvoshoz mentûnk,szò szerint leorditottam a fejèt,mert ö sem ìrt fel semmit...azt mondta ha elakar menni szedhetek èn bàrmit ès felesleges pènzkidobàs az ablakon...mondtam majd azt én eldöntöm feleslegesnek èrzem e ès ìrja fel...nem tette...azt mondta egy kòrhàzi àgyat felajàl,de az is felesleges mert nem csinàlnak nem adnak semmit...nem tudom de a nö nögyógyàszok mind ilyenek? az elözö is az volt ez is az volt.Egyenesen utàlom a Délpesti kòrhàzat itt Erzsébeten,szò szerint letoljàk a betegeket.....Balatonrol költöztem fel,ott nagyon jo orvosom volt...de nem mehetek le mindig oda...tudnàl egy jò ès normàlis orvost? Jah és a vicc az egészbe hogy mondta a dokinö ( sarlatàn) hogy legközelebb ha csak ennyi vérzésem van akkor az sztk ba menjek ne a kòrhàzba,mert ott a sürgös eseteket làtjàk el...ezek szerint ez nem az...ott volt az a pont hogy a pàrom bejött a vizsgàloba kopogàs nélkül mert orditottam és majdnem ràtettem az asztalt a kedves dokinénire...

luckalakó 2013.08.06. 08:12:11

én is ott szültem volna, de a Bajcsyban volt a fogadott orvosom, ott tudtommal az a protokoll, hogy felírják. Próbálkozz ott, nincs messze a dél-pestitől :-)

Rafinéria Adrienn Farkas 2013.08.06. 08:59:45

@luckalakó: Rendben köszönöm.szépen....közben beszèltem a Balatoni orvosommal is,lefaxoltam neki a leleteket. Visszahivott ès mondta ha ma sem ìrjàk fel,akkor ö felìrja ès kipostàzza. Na itt a különbsèg orvos és orvos kõzött. Azèrt ma elmegyek ahova javasoltad..kèrdès ellàtnak ott is, ha nincs Pesti bejelentett cìmem? Mert ugy tudom köteles ellàtni,bàrmelyik orvos...a mentösök legalàbbis azt mondtàk.

luckalakó 2013.08.06. 09:33:35

Szerintem el, mondd azt hogy albérletben laksz, és akkor biztosan :-)

Rafinéria Adrienn Farkas 2013.08.06. 15:02:25

@luckalakó: Köszönöm a segìtséged! Elmentem,azonnal felìrtàk :) Ultrahangot is csinàltak és hàla jòl van Hanna vagy Bendegùz :) Nagyon kõszönöm mégegyszer :)

luckalakó 2013.08.06. 15:08:27

szívesen :-) Ki volt az orvos?
süti beállítások módosítása