BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Altatási módszerek

2013.02.27. 17:57 Kedves jelenseg

Még csak négy hónapja foglalkozom aktívan a témával, de már egész listányi többé-kevésbé bevált jótanács gyűlt össze arról, hogyan altassuk a babát. Figyelem, a csekély eddigi tapasztalatom alapján a babák nem minden korban fogadják el ugyanazt a módszert, ezért érdemes időnként azt is megpróbálni, ami legutóbb nem jött össze, hátha most pont az lesz a jolly joker.

Lássuk tehát a listát:

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

  1. Leteszem és alszik (hehe.. ez a kedvencünk ugye, de ritkán jön be)
  2. Anyukával együtt alvás. Én ehhez paramami vagyok, mert ugye a légzésfigyelő akkor kiesik, így nálunk esély nem volt rá. De van aki esküszik erre a módszerre. (Mellesleg később viszont már rontja a jó alvás hatásfokát az anyával együtt alvás).
  3. Játszócumival. Sajnos a cumi használata cumizavart okozhat, viszont tapasztalataim szerint a mellőzése pedig agybajt. Előbbi a babán, utóbbi az anyukán jelentkezik, és szerintem veszélyesebb, úgyhogy nekünk a cumi nyert. Cumizavar pedig nem volt. 
  4. Ringatás: a másik klasszikus. Hátránya hogy idővel egyre nehezebb, tekintve hogy a gyermek egyre nehezebb lesz :) Light verziója az, amikor anyuka leül egy fotelben, a babát magához szorítja, és így ringatja le-fel vagy oldalra. Nálunk ez nagy kedvenc mostanság a lenyugtatásra, aludni már elalszik utána magától. Ha nem, akkor vissza az elejére.
  5. Babakocsiban tologatás: a hanyatt fekve alvó babák nagy kedvence lehet. Tipp: amelyik baba nem szeret hanyatt feküdni és emiatt utálja a babakocsit, az lehet hogy szeretni fogja bebugyolálva. Télen ez egyszerű, mert úgyis becsomagoljuk minden szir-szarba hogy meg ne fázzon, nyári babákat pedig be lehet bugyolálni egy vékony takaróba úgy, hogy a keze le legyen szorítva a törzse mellé. Hátha így már nem tiltakozik annyira. Ha a módszer nagyon beválik, de a babakocsit nem akarod beszoktatni a lakásba a kosz miatt, akkor vegyél kölcsön egy bevásárlókocsit bármelyik nagyáruházból 100 forint letéti díjért, fertőtlenítsd le, és használd azt. Nem lopás, hiszen visszaviszed ha majd nem lesz rá szükség :-)
  6. Rezgős pihenőszék, már akinek van. Nekünk nincs.
  7. Ha már kiságy, akkor szűkített verzióban - minél kisebb a baba, annál kényelmetlenebb neki a nagy tér. Egy szoptatós párna, összetekert pléd vagy bármi megfelel, beteszed a kiságyba, és máris nincs akkora helye. Fura, de ő ezt szereti.
  8. Popsipaskolgatás, popsirezegtetés fekvő helyzetben, mintha babakocsiban rázkódna. Azért csak finoman, még akkor is ha már órák óta tart a procedúra és fogy a türelmünk. 
  9. Hátsimogatás: ütemesen, hogy jó monoton legyen, hátránya hogy ettől anyuka hamarabb elalszik, mint a baba.
  10. Hordozókendőben altatás: naaaagyon bevált. Főleg az elején, még a hasfájás idején amikor a vízszintes helyzet nem volt nyerő, akkor sem, ha az összes praktikát kipróbáltam. Ellenben kendőben a mellkasomra kötve 5 perc alatt megnyugodott és a hasfájás intenzitásától függően pár perc de legkésőbb fél óra múlva aludt. Ha nem akar az ember több fordulót játszani, akkor érdemes előmelegített kiságyba helyezni a gyermeket, mert az anyuka mellkasa után sokkolóan hat a hideg ágy. Egy két literes palack meleg vízzel feltöltve pont megfelel.
  11. Kézfogás: ez már a matatós korszak nagy kedvence, mert a kisfiam folyamatosan piszkál a kezével bármit, és ebbe a kategóriába bizony a cumi is belefér. Márpedig cumi nélkül nincs alvás, így ha nem fogom le a kezét elalvásig, akkor hallgathatom a nyafogást kábé fél percenként, amiért "valaki" elvette a cumiját.
  12. Éneklés: előnye hogy az anyuka nem tud közben bealudni (bár biztos van az a fáradtsági szint amikor de), hátránya hogy a szomszédság nem mindig szereti. Sebaj, meg kell nekik mondani, hogy vagy ez, vagy a babasírás. Garantáltan az éneklés fog nyerni, még akkor is, ha az előadót nem vennék fel egyetlen énekkarba sem.
  13. Monoton zaj: a manapság igen népszerű videómegosztó oldalakon rengeteg relaxációs zajt lehet találni, több órányi tenger morajlása, esőkopogás, vagy csak sima zúgás van fent. Elvileg ebben jobban alszanak, gyakorlatilag ha a baba nem is, az altató személyzet legalább megnyugszik tőle.
  14. Lepedővakargatás: nagyon gagyi, de a gyerekek ugye nem igényesek szórakoztatás terén. Arra jó, hogy leköti a tekintetét és legalább ad valami kis monoton zajt is. Cserébe a kézfelfedezésen túl levő babákat markolászásra ingerli, ami nem mindig előnyös altatáskor.
  15. Egyenletes lélegzetvétel: bármilyen hülyeség, a baba sokkal könnyebben megnyugszik, ha az anyuka is nyugodt. Vedd egyenletesen, lassan a levegőt - ettől te is megnyugszol és hátha a baba is. Ha meg nem, akkor próbálkozz mással.
  16. Cicin alvás: szintén egy klasszikus, de ehhez is hajlandóság kell a baba részéről. Az enyém sosem alszik cicin, van aki viszont csak így hajlandó. Ha a tiédnél beválik, akkor használd bátran, még mindig jobb mint órákig altatni miközben sorra próbálod a fentieket. Legalább aközben tudsz olvasni, halkan tévézni, stb.


Ha kihagytam bármit, írjátok meg kommentbe és felveszem a listára :)

 

--

Tetszett az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemő baba altatás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr265106916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása