BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Pánikkeltő babatestrész: a kutacs

2013.07.31. 10:56 luckalakó

A kutacs az újszülött (csecsemő) koponyáján lévő lágy rész, ami azért van ott, hogy a koponyalemezek könnyebben tudjanak mozogni. Azok pedig azért akarnak mozogni, hogy a baba kiférjen ott, ahol bement, illetve azért, hogy a későbbiek során a folyamatos okosodással együtt járó hirtelen fejnövekedést követni tudják.

A koponyacsontok illeszkedéseinél több kutacs is van, azonban a köznyelv mindössze hármat tart számon, az első és a két hátsó kutacsot.

Az első az, ami a homlokhoz van közelebb, a hátsók pedig a tarkóhoz, és mindkettő a koponya középvonalában található.

A két hátsó viszonylag kicsi, 3-6 hónapos kor környékén záródik.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes7_1.png

Az első kutacs az, ami nagy, ijesztő, mert lüktet, és jó sokáig nyitva marad, amitől csak még ijesztőbb lesz. Konkrétan őt nevezik A Kutacsnak mindenhol, a többiek pedig el vannak felejtve. Az alábbiakban én is ezzel a kutaccsal fogok folalkozni.

Mérete: rombusz alakú, átlagosan 1x2 cm méretű. Természetesen mind mindenben, ebben is bővel előfordulnak az átlagtól való eltérések, amik még nem tekinthetők problémának. Így általánosságban mondhatjuk azt, hogy a kutacs 2-4 cm hosszúsággal normális. A születéskori mérethez képest az első pár hónapban még nőhet is, de a 6. hónaptól kezdődően a csontosodás következtében fokozatosan csökken a mérete.

Záródása: a kutacs tapinthatósága 9-18 hónapos kor között szűnik meg, de bármilyen hihetetlen is, a teljes záródás felnőttkorig eltart.

Ha túl nagy a kutacs (ezt a gyermekorvos állapítja meg a rendszeres vizsgálatokon), az utalhat D vitamin hiányra - ennek hallatán sok anyuka egyből felszisszen, hogy igen, bizony elfelejti "néha" beadni.. De van, akinél úgy nagy a kutacs, hogy a gyermek minden nap kapja az előírt D vitamin adagot. Ilyenkor érdemes időről időre felülvizsgálni a kutacs méretét, valószínűleg 6 hós kor után csökkenni fog, szóval nincs nagy baj, legfeljebb az ilyen gyermeknek nem másfél évesen fog bezáródni, hanem pár hónappal később. Gond akkor lehet, hogyha 6 hós kor után sem kezd el csökkenni - ezt gyerekorvossal mindenképp ellenőriztetni kell, mielőtt az ember továbbindul mindenféle kivizsgálásokra (D-vitamin felszívódási zavar, stb.).

Túl kicsi kutacsnál általában a frász töri ki az anyukát, de a nem tapintható kutacs nem jelenti azt, hogy a fej nem tud már tágulni. Ha a tanácsadásokon van fejkörfogatmérés, és havonta növekedés tapasztalható, akkor biztosan nincs semmi gond. Ha nincs fekörfogatmérés, vagy olyan "alaposak" a védőnők, hogy össze-vissza méregetnek, akkor érdemes otthon egy szabócentivel, vagy akár egy cipőfűzővel hónapról hónapra megmérni a fejkörfogatot, és ha nem tapasztalunk növekedést a nem tapintható kutacs mellett, akkor irány az orvos. Egyébként az átlagosnál kisebb kutacs esetében a D vitamin csökkentése sem indokolt, hiába hiszik sokan azt.

Ha a kutacs besüpped, az általában folyadékhiányt jelez, azaz a baba ilyenkor szomjas lehet. De ez alkati kérdés is, van, akinek mindenféle szomjúság nélkül is gyakran besüpped a kutacsa. Ha egyébként gyakran van pisi a pelenkában, a bőre nem száraz, a szája nem repedezik be, nyálzik is rendesen (ugye 2 hós kor után ez már általános), és nem fogadja el a folyadékot, akkor nem kell erőltetni.

Kidudorodik a kutacs erőlködés, pl. hosszan tartó keserves sírás közben. Ha viszont a kidudorodás a baba nyugalmi helyzetében (értsd: nem sír) is tartósan, jól észrevezetően fennáll, az nyomásproblémára utal, és azonnali orvosi ellenőrzést igényel.

Sérülékenysége megdöbbentően csekély ahhoz képest, amilyennek tűnik. Kb. olyan erős, mint egy vitorlavászon, és meglehetősen szerencsésen helyezkedik el a baba fején úgy, hogy viszonylag kevés esély van arra, hogy kár keletkezik benne. Ne féjl tehát attól, hogy fürdéskor, öltöztetéskor megnyomod, mert attól az égvilágon semmi baja nem lesz. Ha más gyerek tapogadja babád kutacsát, akkor sem lesz baja, de azért persze jobb, ha az ilyesmit nem engeded.

Dudorok keletkezhetnek a kutacs környékén a záródási folyamattal együtt, ez normális jelenség, és a későbbiekben elmúlik. 9-18 hós kor közt fordul elő, párhuzamosan azzal, hogy egyre kevésbé tapintható a kutacs.

Pánikkeltőnek nevezem a címben a kutacsot, mert kellő ismeret hiányában minden anyuka és apuka hajlamos frászt kapni a kutacs legkisebb elváltozásától, sérülésétől, és persze attól is, ha a mérések során az átlagostól eltérő értéket állapítanak meg. A fentiek remélem segítenek abban, hogy ne pánikoljatok - nem ez a baba legsérülékenyebb testrésze.

 

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemő kutacs

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr615434350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása