BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

A terhesség legkorábbi tünetei

2013.03.05. 16:53 Kedves jelenseg

A modern kor, modern nő és modern teherbeesési módszerek remek vívmánya a tűkön ülés, ami a sikerességet illeti. Nem elég, hogy remek teszteket lehet kapni, amik már a menstruáció elmaradása után 1-2 nappal szinte teljes bizonyossággal megmondják hogy terhes vagy-e vagy sem, neked muszáj hamarabb tudnod a dolgot. Ilyenkor szokott az történni, hogy megveszed a tesztet egy felcsigázott pillanatodban, másnap reggel megcsinálod, majd lelankadsz mint muskátli a sivatagban, hiszen negatív lett. Aztán nem sokkal később eszedbe jut, hogy sebaj, biztos csak túl korán teszteltél és nem mutatja ki a teszt, de biztosan terhes vagy, hiszen émelyegsz, érzékenyen reagálsz a szagokra és a melled is nagyon feszül. 

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

terhessegiteszt.jpg

Ismerős a szitu? Nekem igen... Háromszor játszottam el, azután meguntam, de én ritka példány vagyok, sokan ezt évekig képesek csinálni.

Pedig barátunk, a jó öreg racionalizmus megint azt súgja, hogy butaság az észrevehető tüneteket a negatív teszt ellenére komolyan venni. Hogy miért? Mert a terhességi teszt pontosan ugyanazt a hormont mutatja ki, ami a tüneteket okozza. Tehát ha túl kevés a hormon ahoz hogy a teszt pozitív legyen, akkor bizony ahhoz is túl kevés, hogy tüneteid legyenek.

Hogy akkor miért érzékeled mégis ezeket a dolgokat? Na annak több oka is lehet. Például szimplán csak beképzeled. Én például gyakorlatilag bármikor tudok magamnak enyhe hányingert képzelni, elég csak arra gondolnom, hogy a szomszéd macskája biztos belehugyozott a teraszra kitett levese (pedig nem is). A mellfeszülést, szagérzékenységet pedig szimplán csak a progeszteron hormon emelkedett szintje okozza, ami tény hogy terhesség esetén is megvan, de anélkül is, hiszen a peteérés miatt termelődik sok progeszteron, és ez akkor is így van, ha az ember lányának lehetősége sem volt teherbe esni.

Azért persze jó hír, ha vannak tünetek, mert ez arra utal, hogy volt peteérés az adott ciklusban, ami sokkal esélyesebbé teszi a teherbe esést, mintha nem lenne. Következtetni viszont ennél többre nem érdemes, én mindenkinek azt javaslom, hogy élje szépen az életét, legyenek más fontos dolgok is a mindennapjaiban, és akkor majd vagy megjön, vagy nem - ez utóbbi esetben lehet tesztelni.

De ha valami mindenképpen nézegetni szeretné magát és aztán szívesen frászt kap amikor mégis megjön neki, álljanak itt tételesen azok a tünetek, amik akár a kora terhesség jelei is lehetnek: 

  • Hányinger, émelygés: felfordul a gyomrod és csak arra tudsz gondolni hogy mindjárt hánysz, akkor is ha nem is ettél semmit (sőt, akkor a leginkább).
  • Szédülés, gyengeségérzet: az energikusság ellentéte, a vérnyomásod majdhogynem negatív értéket mutat.
  • Fáradékonyság: 12 óra alvás után nincs más vágyad, mint szunyálni egyet? Nem kizárt, hogy baba van a dologban.
  • Mellfeszülés, fájdalom: ha hirtelen frászt kapsz még a gondolattól is hogy hason aludj, vagy egyáltalán hogy bárki megöleljen, mert tényleg fizikai fájdalmat érzel ilyenkor a melledben.
  • Alhasi vérbőség miatt enyhe menstruációs görcsök (vérzés nélkül), vagy "mindjárt meg fog jönni" érzés. Ennek következtében napokig sehova se mozdulsz tampon/betét nélkül.
  • Hüvelybizsergés, vérrel teli szeméremajkak: amikor az év legunalmasabb értekezletén hirtelen nem érted, hogy mi a frász izgatott fel szexuálisan.
  • Gyakori vizelési inger: amikor ugyanezen az értekezleten már alig várod hogy kimehess, pedig még fél órája sem tart és pont előtte voltál.
  • Különös érzékenység a szagok iránt: amikor rátámadsz a párodra hogy már megint fokhagymát evett, és hosszas kutakodás után kiderül, hogy igen, a reggelire elfogyasztott kb kiskanálnyi sertésmájkrém valóban tartalmazott mintegy fél százalékban fokhagymát.
  • strangefood.jpgKívánósság: tejszínhabos mákos tészta, sajtos pörkölt és persze furább ételek is szóba jöhetnek, gondolj arra hogy biztos így találták fel a húsos palacsintát is, és ne higgy azoknak akik lekicsinylően néznek rád az ötleteid miatt. 
  • Fejfájás: ez főleg akkor érdekes ha nem szoktál ilyesmit tapasztalni, gyakori fejfájósoknak nyilván fel sem tűnik.
  • Székrekedés, puffadás: lehet, hogy már most 3 hónapos terhesnek látod magad emiatt, főleg esténként.
  • Enyhe hőemelkedés: 37 feletti testhőmérséklet, napközben is égő szemek, mintha lázas lennél, pedig nem. 
  • Ingerlékenység: még az se szóljon hozzád, aki csak azt akarja kérdezni, hogy vagy. Sőt, főleg az ne szóljon hozzád.

Ha elfogadsz egy tanácsot, ne vidd túlzásba az önvizsgálatot és a reménykedést. Annál kellemetlenebb lesz a pofára esés, pedig teljesen normális hogy nem mindenki esik egyből teherbe. Fél év alatt eszedbe se jusson kellemetlenül érezni magad emiatt, és hidd el, minél jobban el tudod engedni magad és nem folyamatosan erre fókuszálni, annál hamarabb fog a wc-n öklendezés közben meglepni a felismerés, hogy már két napja késik.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr45116478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alíz Ódor 2015.05.29. 12:22:23

Kedves szerkesztő!
A fent olvasottakhoz lenne hozzáfűzni valóm.
Egyetlen dolog van, ami véleményem szerint nem állja meg a helyét! És ez a negatív terhességi teszt. Én 3 gyermekes anyuka vagyok. A terhességeim elején olyannyira alacsony volt a hcg, hogy semmit nem mutattak a tesztek, egészen a 7-8. hétig. Mindíg reggeli első vizeletet használtam, de ennek ellenére is mindíg negatívak lettek. Szóval, hogy a negatív az tényleg negatí...arra azért ne vegyünk mérget.

luckalakó 2015.06.01. 10:17:33

@Alíz Ódor: nem írtam, hogy a negatív az tényleg negatív. Csak azt, hogy amíg negatív a teszt, addig a tüneteket sem okozhatja a terhességi hormon, hiszen ha annyira kevés van belőle, hogy még a teszt sem mutatja ki, akkor az tüneteket sem okozhat.

Haziraj Isufi Simona 2016.07.31. 17:07:17

hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig remenykedem hogy ujra teherbe esek mert nagyon szeretnenk a ferjemel de egyre ra jottem azota hogy e vesztettem a 2 babat meg pedig arra hogy kar tesztelni minden heten hisz ha terhess vagyok azt ugy is csak akkor mutassa ki a teszt ha elmarad a menstruaciom
süti beállítások módosítása