BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Tuti ötletek altatásra - anyukák vallomásaiból

2013.08.05. 18:00 luckalakó

Nemrég útjára indított kérdőívem lassan a feldolgozási fázisba érkezik.. Konkrétan ott tartunk, hogy az elvárt nettó válaszmennyiség három darab híján beérkezett, szóval most már csak 1-2 nap kérdése, és kezdhetem a kiértékelést.

Addig is átnéztem az eddig beérkezett adatokat, és a "Van nagyon tuti, bevált módszered az altatásra?" kérdésre adott szöveges válaszokból szemezgetek most.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes8.png

Fontos, hogy a kérdőív a 6-16 hónap közti korosztályról szól, így a lentieket is leginkább ebben a korban javaslom kipróbálni (a kisebb babák altatásáról már korábban született egy bejegyzés).

Sokan sokfélét írtatok. Kezdjük az alapdolgokkal, ezt talán már mindenki próbálta:


- Szoptatás (már aki tud és akar),
- has, hátsimogatás,
- gyermekcipelés fel-alá,
- anya vagy apa mellkasán elalvás,
- babakocsiban tologatás,
- ringatás,
- melléfekvés,
- fenékrázogatás,
- pihenőszékben hintáztatás,
- textil bölcsőhintában hintáztatás,
- kendőbe, kenguruba felkötözés.


Zenei aláfestés lehet mindezekhez, és a továbbiakhoz is:


- Éneklés,
- trillázó beszéd,
- monoton susogás,
- mondókázás, mindig ugyanazt ismételve,
- zenélő doboz, zenélő játék,
- porszívó, hajszárító, esetleg light verzióban ventilátor zúgása,
- anyaméh hangot kiadó kütyü (bizony ám, van ilyen).


Ami már kevésbé triviális, de jó ötlet lehet:


- Mindig azonos rituálé: ugyanolyan sorrendben történjen a fektetés, főleg az esti elalvásnál. Nem az a lényeg, hogy nálatok hogy alakul a sorrend, hanem hogy mindig ugyanúgy alakuljon. Legyünk tervszerűek és pontosak, kerüljük az idegeskedést és a kapkodást.
- Kedvenc alvós játék bevezetése, vagy bármilyen tárgy, amit gyürkészhet.
- Ügyeljünk, hogy alvás közben ne érje semmilyen inger a gyermeket. Ne hangoskodjunk, ne villogjon a TV a közelében, stb.
- Csak akkor altassuk, ha valóban álmos - könnyűnek tűnik, de valójában elég jó gyermekismeretet igényel. A szemdörzsölés jelezhet fogfájást, éhséget, pisis pelenkát is.
- A Suttogó módszer is nagyon népszerű. Csak röviden: nem szabad sírni hagyni a babát, de azt sem szabad hagyni, hogy segítséggel aludjon el. A ringatás, hintáztatás, stb. csak megnyugtatásra szolgáljon, ha az megvolt, akkor még ébren vissza kell tenni a kiságyba. Ha megint felhergeli magát, megint csak megnyugtatásig foglalkozzunk vele. Eleinte lehet, hogy kiakasztóan gyakran kell ismételgetni a megnyugtatást, de pár hét után megtanul egyedül elaludni és többet nem lesz vele gond.
- Esti elalvásnál fürdés után a babamasszázs segít ellazulni, alvásra hangolódni.
- Nappali altatásnál elalvás előtt hagyjuk még matatni a kiságyban, de nem szabad, hogy lásson felnőttet.
- Anyatejes babánál az apuka rakja be az ágyba, és ha éjjel felkel, akkor is ő menjen be hozzá egy gyors vigaszra, hogy ne érezze a tejszagot.
- Anyával alvás, így nem kel fel éjszaka, hanem álmában cicizik, így a szülőket sem kelti fel éjszaka
- Ha megoldható, akkor nappali alváshoz is teljes besötétítés - van, aki ezzel érte el, hogy 20 percnél többet aludjon nappal a gyermek egyhuzamban.
- Ha felsír, próbáljunk meg nem azonnal ugrani. Lehet, hogy fél perc nyüszizés után magától visszaalszik.
- Nagyon aktív babáknál szóba jöhet a nappali totális lefárasztás, feltéve, hogy nem a szülő fárad le előbb :-)
- Babaplédbe szorosan becsavarás - van, amelyik baba így kifejezetten biztonságban érzi magát, és bár ez a kisebb korosztályra jellemző, ha végképp nem boldogulunk, egy próbát megér.
- Kerüljük a cukros, csokoládés ételeket vacsorára - ettől felpöröghet a gyermek.




És néhány egészen egyedi vagy aranyos ötlet, amit szó szerint idézek tőletek :-)


- A párom morog a fülébe és keringőzik vele közben.
- Külön van éjszakai és nappali elalvós zene. Ha idegen helyen vagyunk, sokszor a megszokott zenére ott is jól el tudnak aludni. (Megj.: ikrek...)
- Cumival alszik, mindig a cumiért ébredt fel. Több cumit is teszek neki a kiságyba, így ha fel is kel, egy biztosan ott lesz a keze ügyében.
- Mi böfiztetéshez nem használtunk a vállunkra pelenkát, a pelenka a vállon annak a jele lett, hogy aludni kell. Viszonylag hamar odahajtja a kis fejé a pelenkára és elalszik
- Én is becsukom a szemem vagy úgy teszek, mintha nagyon álmos lennék, és leragadna a szemem.
- Eleinte amikor kicsi volt, az "anyatejszagú" vagy anyaillatú textilpelenka vált be. Kb. 3 hónapos korában vezettem be. Azóta is kéri az elalváshoz. De kis idő múlva már nem kellett a textilpelussal aludnom,hogy átvegye az illatot, mert elég volt neki maga a pelenka. Később 1 éves kora után, ő maga választotta ki a +1 alvós macis párnáját
- Csak a kiságyban kap cumit, így ha beteszem, annyira megörül a cumijának, hogy észre sem veszi, hogy kiosonok. Majd szépen cumizgatva elalszik.
- Pici korától van egy alvós tárgy a kiságyban (Rézi,egy textilnyuszi,amiről nem vágtam le a textilcimkéket) és csak úgy tud elaludni,ha morzsolja a cimkéket rajta,éjszaka ha megébred akkor elég ha a keze ügyébe teszem a nyuszit,ő megtalálja a cimkét és visszaalszik egyből.
- Vacsoránál citromfű teát adok neki, akkor nyugodtabban alszik kevesebbszer kel, riad fel. Most kezdtem áttérni a homeopátiás sedatif pc-re, hasonló a tapasztalatom.
- Éjszakai cicizés helyett tápszert kap apától (anyától nem fogadja el). Azóta legalább nem óránként kel.
- Úgy ringatom, hogy textilpelenkát terítek a fejére, amit szorongatni tud.
- Simogatni kell a homlokát az orránál - ez mindig bejön!
- A megszokott rituálénk utolsó lépése, hogy megsimogatom, elmondom, hogy nagyon szeretem. Jó éjt puszi, SZERETLEK és leteszem aludni.
- Körbesétálunk a lakásban és minden helyiségtől külön-külön elköszönünk. (Még a WC-től is :) ). Ha elalszik már szopi közben, csak a foteltól az ágyig vezető 2 méteren köszönünk el minden bútortól, mivel a hangomat ilyenkor még hallhatja.
- Régen az édesapjával rengeteget veszekedtünk, agresszív jellem volt. Elhagytam, természetesen vittem magammal a gyereket. Ez sok dolgot megoldott.

Köszönöm mindenkinek a rengeteg ötletet, ígérem, hamarosan jelentkezem a kutatási eredményekkel is.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

1 komment

Címkék: csecsemő altatás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr165446312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása