Az elején a rizsa, a végén a táblázat, ahogy szoktam.
Mikor kezdjük?
A hozzátáplálásnál az első kérdés az szokott lenni, hogy mikor kezdjem? A legkorábbi verzió, amit hallottam, 10 hetes baba volt, legkésőbb pedig általában 6 hósan szokták elkezdeni. A korai hozzátáplálással azért érdemes vigyázni, mert a babák emésztőrendszerének idő kell a szilárd táplálékokra való felkészüléshez, és ha ezt nem várjuk meg, akkor később ételallergia formájában köszön vissza a dolog. Na nem két évesen, tehát ne higgyünk azoknak az anyukáknak, akik két éves gyermek mellett büszkén vállalják, hogy "ó, hát én már kér hónaposan krumplit adtam neki", mert lehet, hogy pont ők lesznek azok, akik 4-5 év múlva arról panaszkodnak, hogy a gyermekük cukorbeteg, lisztérzékeny, tejérzékeny lett, holott a családban nincs ilyen betegség.
(folytatás a hirdetés után)
De akkor honnan lehet tudni, hogy mégis mikor áll készen a gyermekünk a hozzátáplálásra?
Figyeld a viselkedését. Ha kinézni a szádból az ételt, vagy ha látványosan beindul a mozgásfejlődése és már nem elégíti ki a csak tej/tápszer (hiszen a csak leves is maximum fekvőbetegnek elég, aktív sportolóknak biztos nem lenne), amikor megjelennek az első fogak, vagy amikor hirtelen éjjel megint gyakran ébred és jelentős mennyiségeket eszik, és nem múlik el egy héten belül, mint egy növekedési ugrás - ezek utalnak arra, hogy gyermeked készen áll. Hat hósan pedig akkor is érdemes elkezdeni, ha még nem észlelsz különösebb jeleket, mert ilyenkorra ürül ki a szervezetük vasraktára, amit még az anyaméhben tettek félre.
Mennyit?
Az elején az új ízeket pár kiskanállal vezessük be legkésőbb délig, és ha másnapig nem jön ki se kiütés, se hasfájás, se semmi, akkor mehet nagyobb adag. Azt szokták tanácsolni, hogy három napig legalább ne adjunk megint újat, az a biztos. De ha már evett például almát, és nem volt tőle baja, akkor a következő lehet alma-répa, feltéve, hogy nem köpi az arcodba. Amelyik ételből már megvolt a három nap óvatosság, abból később nyugodtan adj annyit, amennyit szívesen eszik, kivéve ha székrekedésre hajlamos a gyermek, mert akkor a hasfogókkal azért érdemes óvatosnak maradni, legalább addig, amíg beáll az emésztése a szilárd ételekre.
Milyen problémák lehetnek?
Kiütés. Persze ezer más dologtól is lehet, de ha ilyet tapasztalsz és 24 órán belül kapott a gyermek újdonságot, akkor érdemes vele leállni. A kiütésről még annyit, hogy nem azonnal múlik, hanem sokszor hiába szűnik meg a kiváltó ok, akár hetekbe is kerülhet, hogy maga a kiütés is távozzon.
Hasfájás. Akár már evés közben jelentkezhet, de van, hogy csak pár óra múlva. Nagyon változó, hogy melyik gyermek mire érzékeny, e téren mazsolázhatunk ugyan az internet bőséges kínálatából, de teljesen felesleges.
Székrekedés. A táblázatba bejelöltem a hasofgó ételeket, ennek főleg az elején van jelentősége. 2-3 napig még belefér, hogy nicns széklete, de ezek után próbáljuk meg valahogy kicsalni azt a kakit. Barack, szilva, hasmasszírozás, lázmérőzés, glicerines kúp, és ha semmi nem segít, akkor 1 hétnél orvosi ügyelet és beöntés. Nekünk eddig háromszor volt az, hogy na akkor holnap ügyelet, de szerencsére mindháromszor utolsó pillanatban tele lett a pelenka.
Bio vagy nem bio?
Természetesen az lesz a válaszom, hogy ha lehet, és ha nem túl körülményes megoldani, akkor inkább bio. De akkor sem lesz semmi baja a gyermeknek, ha időnként sima termelőtől vásárolt zöldséget kap. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy nem szezonális termést ne kapjon, tehát márciusban az újkrumpli, májusban a dinnye még nem az igazi. Ezeket vagy messziről hozzák útközben érlelik gázzal, vagy olyan durván túltrágyázott talajban termelik, hogy azt bizony a növény is felveszi, és jól továbbadja. Bele a babába. Ez utóbbi főleg a földben lakó zöldségekre (krumpli, répa, cékla) jellemző, tehát ezekkel különösen vigyázzunk. Ha nem tudunk mindig biocuccot venni, ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, de ez esetben figyeljünk arra is, hogy ne egye a baba hetekig ugyanazt. Maximum két nap után váltsunk, így az esetleges felhalmozódó anyagok jobban ki tudnak ürülni.
Üveges vagy saját kotyvasztás?
Ideális esetben mindkettő. Az üveges ételek általában sokkal ellenőrzöttebbek, cserébe drágák és olyan ízhez szoktatják a babát, amit otthon te nem tudsz előállítani. Aki nagyon üvegeshez szokott, az később nehezebben fogadja el a házi kosztot, de olyan is van, hogy ha egy babának minden nap főznek, ő meg az üvegeset nem lesz hajlandó megenni, ami csak akkor necces, ha nyaralás, rokonlátogatás, vagy bármilyen vis major esetben az ember kénytelen mégis azt adni neki.
Fűszerek, só, cukor?
Ezek azok a dolgok, amiknek tápértéke, vitamintartalma nincs, semmi szüksége rá a babának, egy idő után viszont mégis elkerülhetetlenek. A fűszerekről a táblázatban külön lesz részletezés. Sót egy éves korig nem ajánlanak, de ha valami rágcsában mégis van, alkalomszerű fogyasztástól semmi baja nem lesz. Cukor nagyon sok bébiételben is van, ha valaki cukorellenes, mindig nézze az összetevőket. A tejpépek, jóéjt papik, babakekszek is szinte mind tartalmaznak hozzáadott cukrot. Azért megfelelő böngészéssel lehet találni egy-egy kivételt szerencsére.
Hogyan készítesem?
A főzelékeket kevés vízben, fedő alatt megfőzve, majd a főzővízzel turmixolva. Ha túl híg, akkor tejpépet, gluténbevezetésen már túlesett babáknál gabonapépet lehet bele keverni, hogy sűrűbb legyen. Egy pici extra szűz olívaolajat lehet bele rakni (már főzés után), és később pedig csirkemell, pulykamell, és egyéb húsfélék is jöhetnek (lásd táblázat).
A gyümölcsöket nyersen, vagy ha nagyon savasak (meggy, alma) szintén a fenti módszerrel párolva lehet adni.
Hogyan tároljam?
Hűtőben egy-két napot simán eláll a maradék, de akár fagyasztani is lehet.
És a táblázat
A táblázattól függetlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy érdemes odafigyelni a szezonális gyümölcs- és zöldségfogyasztásra is - amelyiknek épp szezonja van, azt nyugodtan vedd előre pár héttel, mert még mindig jobb, ha egy picit hamarabb kap júniusban sárgabarackot, mintha ugyanekkor almát vadászol neki, aminek végképp nincs szezonja, és ki tudja, hogy telelt át.
Mikor? | Kategória | Mit? | Egyéb infó |
5 hó | gyümölcs | alma | hasfogó |
meggy | ha túl savanyú, lehet főzve is adni | ||
őszibarack | hashajtó | ||
zöldség | burgonya | hasfogó | |
sárgarépa | hasfogó | ||
sütőtök | |||
6 hó | gyümölcs | banán | |
gesztenye | hasfogó | ||
körte | |||
sárgabarack | hashajtó | ||
zöldség | cékla | színezi a székletet | |
paszternák | |||
petrezselyem gyökér | |||
saláta | |||
hús | csirke | ||
pulyka | |||
gabonatermék | búzadara | ||
durum tészta | |||
gabonapép | |||
zabpehely | főzve, turmixolva | ||
bulgur | nagyon megfőzve, turmixolva | ||
fűszer | petrezselyem levél | ||
zellerlevél | |||
egyéb | olaj | főzelékhez, lehetőleg extra szűz olívaolaj | |
rizs | nagyon megfőzve, turmixolva | ||
7 hó | gyümölcs | szilva | |
szőlő | héj és mag nélkül | ||
zöldség | csicsóka | ||
cukkini | |||
paradicsom | héj, mag nélkül | ||
patisszon | |||
sárgaborsó | |||
sóska | |||
spenót | |||
tök | |||
uborka | |||
avokádó | |||
hús | borjú | ||
csirkemáj | hetente egyszer | ||
marha | |||
fűszer | metélőhagyma | ||
fahéj | |||
vanília | |||
só | 1 éves korig csak nagyon pici mennyiségben! | ||
egyéb | köles | ||
puffasztott kukorica | |||
puffasztott rizs | |||
rizspehely | |||
8 hó | gyümölcs | cseresznye | |
görögdinnye | |||
sárgadinnye | |||
papaya | |||
zöldség | brokkoli | ||
padlizsán | héj és mag nélkül | ||
spárga | |||
hús | sertés | ||
sonka | a csirke, pulykamell bevezetése után | ||
nyúlhús | |||
gabonatermék | kenyér | ||
kifli | |||
zsemle | |||
árpagyöngy (gersli) | |||
fűszer | bazsalikom | ||
kakukkfű | |||
kapor | |||
egyéb | ketchup | magas cukortartalma miatt nem ajánlott | |
9 hó | zöldség | kukorica | eleinte passzírozva |
zeller | |||
zöldbab | eleinte passzírozva | ||
zöldborsó | eleinte passzírozva | ||
10 hó | zöldség | csicseriborsó | |
hagyma | sütve vagy főzve | ||
karfiol | |||
mángold | |||
póréhagyma | |||
rebarbara | |||
hús | hal | ||
párizsi | |||
virsli | |||
gabonatermék | hajdina | ||
tojásos tésztafélék | |||
tejtermék | joghurt | ||
kefír | |||
sajt | |||
sovány túró | |||
tejföl | |||
vaj | |||
fűszer | fűszerpaprika | ||
babér | |||
menta | |||
tárkony | |||
rozmaring | |||
szerencsendió | |||
egyéb | gyógynövények | teának | |
méz | |||
tojás fehérje | |||
tojás sárgája | hetente egyszer | ||
12 hó | gyümölcs | ananász | |
birsalma | |||
füge | |||
mangó | |||
kókusz (reszelék) | |||
datolya | |||
zöldség | bab | ||
káposzta | |||
karalábé | |||
kelbimbó | |||
kelkáposzta | |||
kínai kel | |||
paprika nyersen | |||
retek | |||
uborka nyersen | |||
gabonatermék | áfonya | ||
citrom | |||
grapefruit | |||
narancs | |||
tejtermék | tej | ||
tejszín | |||
vaj | |||
margarin | tudom, hogy nem tejtermék, de a vaj mellett akart lenni :) | ||
olajos magvak | mandula | ||
mogyoró | |||
napraforgó mag | |||
tökmag | |||
dió | |||
lenmag | |||
szezámmag | |||
kesudió | |||
mák | |||
pisztácia | |||
ital | kakaó | ||
fűszer | fokhagyma | ||
egyéb | csokoládé | ||
cukor | |||
majonéz | |||
olajbogyó | |||
16 hó | gyümölcs | csipkebogyó | |
egres | |||
eper | |||
feketeribizli | |||
málna | |||
ribizli | |||
szamóca | |||
szeder | |||
zöldség | gomba | ||
lencse | |||
szárazbab | |||
torma | |||
hús | kolbász | nagyon ritkán adjuk | |
téliszalámi | nagyon ritkán adjuk | ||
kacsahús | |||
libahús | |||
bárányhús | |||
vadhús | |||
tejtermék | juhsajt | ||
juhtúró | |||
kecskesajt | |||
kecsketej | |||
füstölt sajt | nagyon ritkán adjuk | ||
ital | szénsavas üdítők | lehetőleg minél ritkábban | |
kóla | lehetőleg minél ritkábban | ||
egyéb | szója termékek | a szójával óvatosan (növényi ösztrogén) | |
fekete tea | lehetőleg minél ritkábban | ||
mustár | |||
kovászos uborka | |||
ecetes savanyúságok |
Letölthető, rendezhető formában: hozzataplalas_lista.xls
--
Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?
...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.
Utolsó kommentek