BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Gyerekcipő - mikor kell, és mikor tilos?

2013.05.22. 13:36 luckalakó

Most, hogy kezd nálunk aktuális lenni a téma, utánanéztem a dolgoknak, és az alábbi információkat hittem el:

  • Amíg a gyermek nem jár önállóan, addig felesleges rá cipőt adni.
  • Sőt, az első csetlő-botló lépéseknél kifejezetten az a jó, ha lakásban, mezítláb (zokniban, harisnyában) van.
  • Udvaron, egyenetlen felületen is lehet mezítláb.
  • Ha hideg van, akkor puhatalpú cipőt lehet rá adni a mezítlábasság helyett. Van, aki egyébként is erre esküszik a pucér tappancs helyett. Persze normális minőségben kábé 4.000 forint egy pár, ami enyhén szólva is túlzás, ha azt figyelembe vesszük, hogy nagyjából három hét alatt kinövi.
  • Csúszós felületeken a sima zokni helyett jobb, ha csúszásgátlós zokniban vagy harisnyában van a csöppség.
  • Betonon, kemény talajon, rendszeres járáshoz már kell a cipő.
  • A jó cipő hátul, a saroknál nem csak zárt, hanem mereven is tart.
  • Elöl lehet szabad, annak semmilyen ortopédiai hátránya nincs.
  • A talpa nem kőkemény, hanem hajlik.
  • Viszont ne legyen annyira puha a talpa, hogy minden vackot megérezzen, amire rálép.
  • Az önállóan járó babát kis hazánkban ortopédiai kontrollra kell vinni, ahol ellenőriznek ezt-azt, többek között, hogy nem dől-e befelé a lába. Ha igen, akkor speciális gyógycipő viselése lehet indokolt.

Röviden ennyi. Én ezek alapján fogok cipőt választani (készíteni - már ami a puhatalpút illeti).

Ja, és mindezek természetesen életkortól függetlenek. Ha egy nyolc hónapos baba elindul, akkor ugyanúgy érvényes rá, mintha a gyermek csak másfél évesen gondolja úgy, hogy rászokik a két lábon állásra. Ha a gyermek magától, emberi segítség nélkül áll fel, akkor szabad támogatva segíteni a járást, de ha még nem képes magától felállni, akkor ilyesmit inkább ne csináljunk. Az alapszabály, hogy amire a baba önállóan képes, ahhoz már elég feljettek az izmai - így tiltani is felesleges, ha korán kezdi (nem beszélve arról, hogy mégis hogyan tiltsa az ember? Kössön súlyzót a nyakába?).

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

3 komment

Címkék: csecsemő

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr45312844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.06.29. 19:46:37

Nem tiltani kell, hanem rávezetni arra, hogy ne maradjanak ki fázisok a mozgásfejlődésben. A kúszás-mászás alapvető a tériszony (egyensúly-áthelyezés), a jó vezetési képesség és a térlátás szempontjából. Dévény-terápiára járunk, három hónapos kor óta, ott tanultam.
Ha jól értem 7 hónaposan áll? Szerintem vidd Dévényre.

luckalakó 2013.06.29. 20:00:10

Köszi, dévényeztünk 9 alkalmat 3 hós kora óta :) Ennek a mellékhatása lehet az, hogy korán állt fel.

Scala 2013.06.29. 21:04:09

@luckalakó: Ahá! Oksi. :-) Nálunk a mászás és a létraállás van két hete. Olyan ügyesek, nem? Érdemes csinálni, amit ők, nagyon jó nyújtás, próbáltam!
Ezt a könyvet pedig megrendelem:
www.amazon.de/Original-Strength-Regaining-Meant-ebook/dp/B00C8TSTVS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1372532604&sr=8-1&keywords=original+strength
süti beállítások módosítása