BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

A hozzátáplálásról részletesen

2013.06.24. 17:34 luckalakó

 

Az elején a rizsa, a végén a táblázat, ahogy szoktam. 

Mikor kezdjük?

A hozzátáplálásnál az első kérdés az szokott lenni, hogy mikor kezdjem? A legkorábbi verzió, amit hallottam, 10 hetes baba volt, legkésőbb pedig általában 6 hósan szokták elkezdeni. A korai hozzátáplálással azért érdemes vigyázni, mert a babák emésztőrendszerének idő kell a szilárd táplálékokra való felkészüléshez, és ha ezt nem várjuk meg, akkor később ételallergia formájában köszön vissza a dolog. Na nem két évesen, tehát ne higgyünk azoknak az anyukáknak, akik két éves gyermek mellett büszkén vállalják, hogy "ó, hát én már kér hónaposan krumplit adtam neki", mert lehet, hogy pont ők lesznek azok, akik 4-5 év múlva arról panaszkodnak, hogy a gyermekük cukorbeteg, lisztérzékeny, tejérzékeny lett, holott a családban nincs ilyen betegség.

 (folytatás a hirdetés után)

 meseles-hirdetes6.png

De akkor honnan lehet tudni, hogy mégis mikor áll készen a gyermekünk a hozzátáplálásra?

Figyeld a viselkedését. Ha kinézni a szádból az ételt, vagy ha látványosan beindul a mozgásfejlődése és már nem elégíti ki a csak tej/tápszer (hiszen a csak leves is maximum fekvőbetegnek elég, aktív sportolóknak biztos nem lenne), amikor megjelennek az első fogak, vagy amikor hirtelen éjjel megint gyakran ébred és jelentős mennyiségeket eszik, és nem múlik el egy héten belül, mint egy növekedési ugrás - ezek utalnak arra, hogy gyermeked készen áll. Hat hósan pedig akkor is érdemes elkezdeni, ha még nem észlelsz különösebb jeleket, mert ilyenkorra ürül ki a szervezetük vasraktára, amit még az anyaméhben tettek félre.

 

 

Mennyit?

Az elején az új ízeket pár kiskanállal vezessük be legkésőbb délig, és ha másnapig nem jön ki se kiütés, se hasfájás, se semmi, akkor mehet nagyobb adag. Azt szokták tanácsolni, hogy három napig legalább ne adjunk megint újat, az a biztos. De ha már evett például almát, és nem volt tőle baja, akkor a következő lehet alma-répa, feltéve, hogy nem köpi az arcodba. Amelyik ételből már megvolt a három nap óvatosság, abból később nyugodtan adj annyit, amennyit szívesen eszik, kivéve ha székrekedésre hajlamos a gyermek, mert akkor a hasfogókkal azért érdemes óvatosnak maradni, legalább addig, amíg beáll az emésztése a szilárd ételekre.

 

 

Milyen problémák lehetnek?

Kiütés. Persze ezer más dologtól is lehet, de ha ilyet tapasztalsz és 24 órán belül kapott a gyermek újdonságot, akkor érdemes vele leállni. A kiütésről még annyit, hogy nem azonnal múlik, hanem sokszor hiába szűnik meg a kiváltó ok, akár hetekbe is kerülhet, hogy maga a kiütés is távozzon.

Hasfájás. Akár már evés közben jelentkezhet, de van, hogy csak pár óra múlva. Nagyon változó, hogy melyik gyermek mire érzékeny, e téren mazsolázhatunk ugyan az internet bőséges kínálatából, de teljesen felesleges.

Székrekedés. A táblázatba bejelöltem a hasofgó ételeket, ennek főleg az elején van jelentősége. 2-3 napig még belefér, hogy nicns széklete, de ezek után próbáljuk meg valahogy kicsalni azt a kakit. Barack, szilva, hasmasszírozás, lázmérőzés, glicerines kúp, és ha semmi nem segít, akkor 1 hétnél orvosi ügyelet és beöntés. Nekünk eddig háromszor volt az, hogy na akkor holnap ügyelet, de szerencsére mindháromszor utolsó pillanatban tele lett a pelenka.

 

 

 

Bio vagy nem bio?

Természetesen az lesz a válaszom, hogy ha lehet, és ha nem túl körülményes megoldani, akkor inkább bio. De akkor sem lesz semmi baja a gyermeknek, ha időnként sima termelőtől vásárolt zöldséget kap. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy nem szezonális termést ne kapjon, tehát márciusban az újkrumpli, májusban a dinnye még nem az igazi. Ezeket vagy messziről hozzák útközben érlelik gázzal, vagy olyan durván túltrágyázott talajban termelik, hogy azt bizony a növény is felveszi, és jól továbbadja. Bele a babába. Ez utóbbi főleg a földben lakó zöldségekre (krumpli, répa, cékla) jellemző, tehát ezekkel különösen vigyázzunk. Ha nem tudunk mindig biocuccot venni, ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, de ez esetben figyeljünk arra is, hogy ne egye a baba hetekig ugyanazt. Maximum két nap után váltsunk, így az esetleges felhalmozódó anyagok jobban ki tudnak ürülni.

 

 

Üveges vagy saját kotyvasztás?

Ideális esetben mindkettő. Az üveges ételek általában sokkal ellenőrzöttebbek, cserébe drágák és olyan ízhez szoktatják a babát, amit otthon te nem tudsz előállítani. Aki nagyon üvegeshez szokott, az később nehezebben fogadja el a házi kosztot, de olyan is van, hogy ha egy babának minden nap főznek, ő meg az üvegeset nem lesz hajlandó megenni, ami csak akkor necces, ha nyaralás, rokonlátogatás, vagy bármilyen vis major esetben az ember kénytelen mégis azt adni neki.

 

 

Fűszerek, só, cukor?

Ezek azok a dolgok, amiknek tápértéke, vitamintartalma nincs, semmi szüksége rá a babának, egy idő után viszont mégis elkerülhetetlenek. A fűszerekről a táblázatban külön lesz részletezés. Sót egy éves korig nem ajánlanak, de ha valami rágcsában mégis van, alkalomszerű fogyasztástól semmi baja nem lesz. Cukor nagyon sok bébiételben is van, ha valaki cukorellenes, mindig nézze az összetevőket. A tejpépek, jóéjt papik, babakekszek is szinte mind tartalmaznak hozzáadott cukrot. Azért megfelelő böngészéssel lehet találni egy-egy kivételt szerencsére.

 

 

Hogyan készítesem?

A főzelékeket kevés vízben, fedő alatt megfőzve, majd a főzővízzel turmixolva. Ha túl híg, akkor tejpépet, gluténbevezetésen már túlesett babáknál gabonapépet lehet bele keverni, hogy sűrűbb legyen. Egy pici extra szűz olívaolajat lehet bele rakni (már főzés után), és később pedig csirkemell, pulykamell, és egyéb húsfélék is jöhetnek (lásd táblázat). 

A gyümölcsöket nyersen, vagy ha nagyon savasak (meggy, alma) szintén a fenti módszerrel párolva lehet adni.

 

 

Hogyan tároljam?

Hűtőben egy-két napot simán eláll a maradék, de akár fagyasztani is lehet.

 

 

És a táblázat

A táblázattól függetlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy érdemes odafigyelni a szezonális gyümölcs- és zöldségfogyasztásra is - amelyiknek épp szezonja van, azt nyugodtan vedd előre pár héttel, mert még mindig jobb, ha egy picit hamarabb kap júniusban sárgabarackot, mintha ugyanekkor almát vadászol neki, aminek végképp nincs szezonja, és ki tudja, hogy telelt át.

Mikor? Kategória Mit? Egyéb infó
5 hó gyümölcs alma hasfogó
meggy ha túl savanyú, lehet főzve is adni
őszibarack hashajtó
zöldség burgonya hasfogó
sárgarépa hasfogó
sütőtök
6 hó gyümölcs banán
gesztenye hasfogó
körte
sárgabarack hashajtó
zöldség cékla színezi a székletet
paszternák
petrezselyem gyökér
saláta
hús csirke
pulyka
gabonatermék búzadara
durum tészta
gabonapép
zabpehely főzve, turmixolva
bulgur nagyon megfőzve, turmixolva
fűszer petrezselyem levél
zellerlevél
egyéb olaj főzelékhez, lehetőleg extra szűz olívaolaj
rizs nagyon megfőzve, turmixolva
7 hó gyümölcs szilva
szőlő héj és mag nélkül
zöldség csicsóka
cukkini
paradicsom héj, mag nélkül
patisszon
sárgaborsó
sóska
spenót
tök
uborka
avokádó
hús borjú
csirkemáj hetente egyszer
marha
fűszer metélőhagyma
fahéj
vanília
1 éves korig csak nagyon pici mennyiségben!
egyéb köles
puffasztott kukorica
puffasztott rizs
rizspehely
8 hó gyümölcs cseresznye
görögdinnye
sárgadinnye
papaya
zöldség brokkoli
padlizsán héj és mag nélkül
spárga
hús sertés
sonka a csirke, pulykamell bevezetése után
nyúlhús
gabonatermék kenyér
kifli
zsemle
árpagyöngy (gersli)
fűszer bazsalikom
kakukkfű
kapor
egyéb ketchup magas cukortartalma miatt nem ajánlott
9 hó zöldség kukorica eleinte passzírozva
zeller
zöldbab eleinte passzírozva
zöldborsó eleinte passzírozva
10 hó zöldség csicseriborsó
hagyma sütve vagy főzve
karfiol
mángold
póréhagyma
rebarbara
hús hal
párizsi
virsli
gabonatermék hajdina
tojásos tésztafélék
tejtermék joghurt
kefír
sajt
sovány túró
tejföl
vaj
fűszer fűszerpaprika
babér
menta
tárkony
rozmaring
szerencsendió
egyéb gyógynövények teának
méz
tojás fehérje
tojás sárgája hetente egyszer
12 hó gyümölcs ananász
birsalma
füge
mangó
kókusz (reszelék)
datolya
zöldség bab
káposzta
karalábé
kelbimbó
kelkáposzta
kínai kel
paprika nyersen
retek
uborka nyersen
gabonatermék áfonya
citrom
grapefruit
narancs
tejtermék tej
tejszín
vaj
margarin tudom, hogy nem tejtermék, de a vaj mellett akart lenni :)
olajos magvak mandula
mogyoró
napraforgó mag
tökmag
dió
lenmag
szezámmag
kesudió
mák
pisztácia
ital kakaó
fűszer fokhagyma
egyéb csokoládé
cukor
majonéz
olajbogyó
16 hó gyümölcs csipkebogyó
egres
eper
feketeribizli
málna
ribizli
szamóca
szeder
zöldség gomba
lencse
szárazbab
torma
hús kolbász nagyon ritkán adjuk
téliszalámi nagyon ritkán adjuk
kacsahús
libahús
bárányhús
vadhús
tejtermék juhsajt
juhtúró
kecskesajt
kecsketej
füstölt sajt nagyon ritkán adjuk
ital szénsavas üdítők lehetőleg minél ritkábban
kóla lehetőleg minél ritkábban
egyéb szója termékek a szójával óvatosan (növényi ösztrogén)
fekete tea lehetőleg minél ritkábban
mustár
kovászos uborka
ecetes savanyúságok

 

Letölthető, rendezhető formában: hozzataplalas_lista.xls

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

21 komment

Címkék: hozzátáplálás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr195357944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.06.25. 19:15:14

Igen jó bejegyzés, a táblázat kicsit csalóka. Hat hónapos korig kizárólag anyatej a trend, és onnan indul az, amit öt hótól írsz, azaz hét hónapos korban adható az, amit hat hónaposnak írsz. Persze ez csak ajánlás, gondolom nem lesz nagy bajuk. Viszont a gesztenye sztem magában hat hónapos kortól adható, finom az íze, az állaga is megfelelő. Mélyhűtve Maroni márkában lehet kapni hámozott egész gesztenyét, nagyon meg kell főzni, és leturmixolni. Finom.

Ami feltűnt, a baba székrekedése, sajnálom, náluk is van enyhe hajlam, no de sose volt olyan a szilárd kaja mellett hogy ne legyen egy napig termés. Homeopátiával kellene próbálkozni, gyerekorvost tudok ajánlani ilyen szemléletű, ha egyszer gondolod írj!

luckalakó 2013.06.25. 20:22:00

Köszi a kommentet, én nem hiszek abban, hogy percre pontosan be kellene tartani a 6 hónapot, szerintem ha egy baba jelzi, hogy már többre van szüksége a tejnél, akkor akár 5 hósan is el lehet kezdeni. Nálunk ez történt, az én extra mozgékony gyermekem újra elkezdett kétóránként kelni éjjel, és komoly mennyiségeket evett, és ez már nem növekedési ugrás volt.

Scala 2013.06.29. 19:31:58

@luckalakó: Igen, ezt írod is, és egyetértek! Én is hasonló cipőben jártam, nem volt elég az anyatej, mert menzeszem megjöt amikor alig volt 16 hetes a gyermek, és onnantól csökkent a tej. Nem mérték csak 5 hósan, fokozzam az anyatej termelést, volt a tanács... Annyit ettem, hogy rosszul voltam, és nem ettünk így sem ritkábban, a két óra, ahogyan írod, csak nem éjjel, hanem napközben. Öt hó és egy hetesen kezdtem el barackot adni (püré). :-) A hozzászólásomban arra célzok, hogy 5 hósan ment a hat hóra ajánlott, majd a hat hó szabályosan, és megvártam a következő etappal, hogy betöltse a lányom a 7 hónapot.

Scala 2013.06.29. 19:34:10

@luckalakó: Egyébként hogy álltok a hozzátáplálás óta a széklettel? Nálunk a csak anyatejes időszak vége volt durva, hat napos kimaradások, azóta minden rendben. Ezért is kezdtem a mellékajáltatást.

luckalakó 2013.06.29. 20:01:53

Köszi a kérdést, nálunk az anyatejes időszak vége is durva volt (8-9 nap) és a hozzátáplálás elkezdésével sem változott, kétszer is majdnem voltunk ügyeleten, mire egy hét után végre kijött valami.. pedig baromira figyelek mindenre: főzelékbe olaj, sok folyadék, gabonának teljes kiőrlésű cucc, csak hasfogót nem kap... Már 8 hónapos, de még mindig nincs minden nap kaki, de legalább sárgabarack szezon van, az általában kihozza :) teszek el belőle télre is, az a biztos :D

Scala 2013.06.29. 20:59:47

@luckalakó:
A lányom is 8 hónapos! Tök jó! (október 21.) :-)

Kaki: Uh. Nem tudom mi a normális, nálunk napi 4 is összejön, oké ebből kettő a nagy adag.
Beszéltél erről a dokival, védőnő?

A barack az jó igen, és a szilva, csak abból a Kecskeméti cukrozott, amit én csak egy hét után vettem észre... hamarosan lesz a piacon is.

Biztosan köze lehet ahhoz, hogy nem jó evő, akkor nincs meg az a mennyiség, nyomás, ami kihajtsa a cuccot.
Étkezés után szoktak, mint az egészséges felnőtt.

luckalakó 2013.06.29. 21:52:13

Október 30 :-) És fiú :-) Bár ez szerintem eddig már kiderült.

A szilva sem segített a elején, én tudtam hogy cukrozott, de úgy voltam vele, hogy egy hét után ennyi belefér, csak jöjjön már ki az a kaki. A legelején a pocakmasszázs, glicerines kúp és a lázmérőzés együtt segített csak.

Igen, valószínűleg a kevés kaja miatt, meg ugye neki a maradék még anyatej, amit szinte 100%-ban hasznosítani tud.

PrettyWitch 2013.07.03. 10:45:25

Nagyon jó a bejegyzés! Én most járok ott, hogy talán-talán elkezdjük a hozzátáplálást (6 hónapos a kislányom), de nagyon hezitálok, mert egyelőre még fejlődik az anyatejtől, kaki is van minden nap, van, hogy naponta többször is. A gyerekorvos azt javasolja, hogy amíg fejlődik, ne kezdjek el semmi mást se adni neki az anyatejen kívül. Én meg őrlődöm... Scalával már beszéltünk erről többször, Lucka, neked mi a véleményed?

luckalakó 2013.07.03. 12:25:27

@PrettyWitch: köszi :) Én elkezdeném, mert fél éves korra a szervezet vasraktára már kiürül. Ezért van az, hogy hozzátáplálásnál a koraszülötteknél is a tényleges, nem a korrigált születési adatokat veszik figyelembe.

PrettyWitch 2013.07.03. 13:30:48

@luckalakó: Igen, ez is az egyik ok, amiért el akarom kezdeni. Azt hiszem, a hétvégén belevágunk egy kis almával.

luckalakó 2013.07.03. 13:40:20

Hajrá, de szerintem ne almával :) a tavalyi alma nem annyira frankó már, de van remek magyar barack a piacon, már őszi is van, inkább azzal kezdeném :) a pocijának is jobb, mint az alma.

PrettyWitch 2013.07.03. 14:42:09

@luckalakó: A doki az almát és a barackot mondta elsőnek, az anyám az almát, ezért gondoltam az almára.

Barackot hogyan pürésítesz?

Bio termékeket veszel, vagy csak simán a zöldségesnél?

luckalakó 2013.07.03. 14:51:18

Kanadában rizzsel kezdik, akkor biztos egész Kanada rosszul csinálja :) Magyarországon valamiért az alma a divat, de én nem értek vele egyet, mert nagyon meg tudja fogni a babák hasát, és a savassága sem mindenkinek kellemes. Amikor persze épp nincs más, akkor nyilván még ez a legjobb, és így lehetett ez cirka 30 évvel ezelőtt az év 80%-ában, ezért terjedhetett el. Most pillanatnyilag viszont épp rengeteg barack van, ha most lenne fél éves a fiam, tuti azzal kezdeném.

Eleinte mindent botmixerrel, aztán ha már megszokja a kanalazást, akkor apró kockákat is lehet neki, 1-2 hónap múlva.

PrettyWitch 2013.07.04. 20:53:26

@luckalakó: Nem gond, hogy a mixer kése fém?

Scala 2013.07.05. 09:21:56

@luckalakó: @PrettyWitch: +1 szavazat a barackra.
Nekem a turmix jobban bejön, mint a botmixer, könnyebb vele bánni. Naponta átlag 4szer használom, jó ha van konténer.
A húst is viszi. Szerintem a fémkés nem gond, elég macerás lenne jól pürésíteni mással. Teljesen homogén állagot kell, hogy kapj, hogy ne öklendezzen. Boszi, valaki ajánlotta neked az almakompótot mixelni, ha már mindenképpen almázol, sztem úgy add. Önmagában túl savas nekik.

luckalakó 2013.07.05. 13:45:18

@PrettyWitch: miért lenne gond? Nem pürésíthetek műanyag villával.. meg amúgy is a lábas is fém, amiben főzök :-)

@Scala: nekünk is van turmix is, csak azt macerásabb elmosni, és ilyen mini mennyiségeknél, amit a gyerekem megeszik, el sem kezd dolgozni, csak a levegőt kavarja és lefullad. Ezért vettem botmixert.. :-) A húst én is a kancsóssal csináltam, mert abból ment a fagyasztóba is, de a mindennapi (sőt, kétnapi) főzelékeket porcelánbögre+botmixer párosítással csinálom, ez pont két napi adag szokott lenni.

PrettyWitch 2013.07.05. 19:28:25

@luckalakó: @Scala: Köszi, csajok! A fémkés az anyám aggódása volt :)

Scala 2013.07.05. 19:51:48

@PrettyWitch: A padlizsánra szokták mondani, hogy nem szabad csak műanyag (semmit nem ér) vagy ún. kerámia késsel vágni, különben keserű lesz.
Gondolom persze létezik olyan turmix, amelynek a betétje gyémántport is tartalmaz, kerámia, ezzel együtt biztos vagyok abban, hogy A. fejlődésében nem esik kár egy szimpla Moulinextől. :-))) EasyClick, valami ilyesmi van nekem, tök jó.

@luckalakó: Azonnal mosni kell, az tény. Itt említem meg, hogy ma a gyermekem négyszer (!) evett meggyet, teljesen rákattant, 130-180 ml közötti megosztásban! Egyiket kölessel adtam, a többit magában. Igaza van, mert nagyon finom volt, ez az érdeklődés azonban engem is meglepett! Mindemellett kétszer kért és kapott főzeléket is, csirkemáj+burgonya+tök (ebéd), majd pulykamell és tök (vacsora 18h). A gyümölcs reggel banán-alma volt, nem is kérte igazán, rákattant az idény dolgokra, csak győzze a tesóm vagy anyu hozni a piacról. :-D
Szóval én a turmixszal három-négy adagot állítok elő, ebből egyet én szoktam megenni, vagy kiöntöm. A többi viszont elfogy, ott kell lenni a szeren, nem pepecselhetek botmixerrel. :-) Aventes tartókból etetem, magáénak tekinti, tudja, hogy neki készül, amikor megjelenek vele és keverem. :-)

Scala 2013.07.05. 19:54:53

A köles a DMes Hirse, kölespehely, 4 hónapos kortól adható, épp kivonták, jelentős készletet vásárolt fel a férjem, nekünk nagy segítség volt, a hat hónapos orvosi kontroll előtt a hizlalásban, ezzel kapta a gyümölcsöt a gyermek.
A rizsről azt figyeltem meg, hogy dugítja a rendszert, ritkán adom, mindig szívok vele.

luckalakó 2013.07.05. 20:14:58

kölest én is adok, de nem mint pehely, hanem vettem sima kölest, és azt főzöm meg. Adtam már sósan is, édesen is, és nem volt vészes, egész jó hatás volt.

(és végre valaki le tudja írni helyesen hogy "turmixszal" - köszönöm :-) )

Scala 2013.07.07. 13:58:06

@luckalakó: Ajánlásod nyomán jövő héten így kapja a kölest, igaziban. Amúgy is elegem van, hogy állandóan csomós az a pehely.
Utazásra megtartom a DM pelyhet.
Férjem úgyis diétázik (muszáj, nem esztétika), kölest naponta készít, majd szólok, hogy a Barbinak is megy, ne sózzon. :-)
süti beállítások módosítása