BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Újszülott kisbaba gondozása - IV. rész, egészségügy

2013.03.21. 17:24 luckalakó

Higiénia

Ugye azt mondanom sem kell, hogy újszülött kisbaba piszkálása előtt kötelező a kézmosás. Remek antibakteriális folyékony szappanokat lehet már kapni erre a célra, érdemes már a kórházba is készülnünk vele, mert nem szoktak adni. Később már egyre kevésbé lesz jelentősége a kézmosásnak, de azt mindig tartsuk be, hogy wc-zés, állatsimogatás, nyers hús vagy tojás fogdosása után mossunk kezet.

Eleinte célszerű textilpelenkák tömkelegét magunkkal hordani, és akárhova tesszük a kicsit, tegyünk alá egy tiszta, vasalt textilpelenkát.

A vasalás egyébként fertőtlenít, a pelenkák esetében érdemes mindig alkalmazni, a babaruháknál pedig legalább első használat előtt.

Fertőtlenítés

Az első hónapokban a cumisüvegek, cumik fertőtlenítése 24 óránként javasolt. Gyakrabban csak akkor kell, ha leesik, vagy koszolódik az eszköz. A legegyszerűbb mód a forró vízben kifőzés, de lehet kapni fertőtlenítő folyadékot is erre a célra, vagy mikrós sterilizálót. Ha többször használod 24 órán belül valamelyik eszközt, akkor elég forró vízzel elmosni. A játszócumit folyamatosan nyammoghatja, de naponta egyszer ezt is fertőtlenítsd. Kb. 2 hónapos kor után hagytam el a mindennapos fertőtlenítést, akkor már 2-3 naponta csináltam csak. 3 hósan meg teljesen beszüntettem. Az én jeligém az, hogy onnantól kezdve felesleges a cumi fertőtlenítése, hogy a baba képes azt a kiságyból a földre köpni. Nincs az az ember, aki öt percenként képes lenne fertőtleníteni a cumit. Tudom, használjak cumiláncot, de ugye paramami ilyet nem tesz, mert fulladásveszélyes.

A plüss játékokat elég mosógépben kimosni (már ha engedi a gyártó, ha nem, akkor marad a kézi mosás vagy a messziről nézegetés), a műanyagokat én a kézmosó antibakteriális szappannal szoktam. Ezeket felesleges nap mint nap elmosni, de ha már megy a szájba tömködés, akkor azért időnként nem árt.


Hámlás

Az első hetekben normális, hogy a baba bőre lehámlik. Teendő nincs vele.

Bőrkiütések ápolása

A pöttyös baba étrend-felülvizsgálatra ad okot (ha szoptatsz). Persze azért a kiütéseket ápolni kell, erre a legjobb szer - akár hiszed, akár nem -, az anyatej. Pici lefejt tejjel kenegesd a pöttyöket, pattanásokat (karmolásokat, bármilyen sebeket). Fertőtlenít és gyógyít. Popsikrémet is használhatsz, de az anyatejnél nincs jobb. Az étrendedből meg száműzd az allergéneket: apró magvas gyümölcsök, erős fűszerek. Némelyik babánál a csoki, kakaó, olajos magvak pattanásokat okoznak (akárcsak némelyik felnőttnél). Ezek jellegzetessége, hogy akár 1 hónapig is megmaradhatnak. A pattanások van, hogy az anyai hormonok miatt keletkeznek, ezzel semmit nem tudsz csinálni. El fog múlni.


Sárgaság kezelése

Szokták mondani, hogy itasd a babát, ha sárga. Ebben van némi igazság, csak épp az nem mindegy, hogy mivel. Cukros vízzel, teával inkább ne. Forralt és lehűtött csapvízzel lehet, vagy babavízzel. De igazából ez is felesleges. Semmit nem segít. Gyakori szoptatás segít a legtöbbet, és a napfény. Persze decemberben ez utóbbit nehéz biztosítani, szoliba meg csak nem viheted a babát. Ha sárga, akkor figyeld azt is, nem aluszékony-e, és ha igen, ébreszteni kell az evésekhez. Ha eszik rendesen, pisil rendesen, gyarapszik a súlya, akkor valószínűleg semmi baja, csak anyatejes babáknál lassan ürül ki a sárgaságot okozó anyag. A kisfiamon még 3 hósan is látszott. A gyerekorvos persze kötelességből elküldött kivizsgálásra, ahol megultrahangozták és vért is vettek, majd megállapították, hogy semmi baja.


Koszmó kezelése

A koszmó nem kosz, hanem a faggyúmirigyek túltermelése miatti zsíros lerakódás. Általában a hajas fejbőrön, homlokon, szemöldökön szokott megjelenni. Vannak koszmó elleni samponok, de ami nekünk a legjobban bevált, az fürdés előtt fél órával egy étolajas (bizony, sima napraforgó olaj) kenegetés, majd fürdés előtt közvetlenül puha babahajkefével való átdörzsölés. Fürdéskor pedig rendkívüli hajmosás, mert az olajos izét azért csak le kell mosni. A gyógyszertári fürdető amennyire lehozza, az elég. Ezzel a módszerrel két-három nap kezelés után eltűnt a koszmó.


Vitaminok

Már a baba születése előtt egyeztess a védőnővel, hogy milyen vitaminokat fogsz receptre kapni, és milyen módon. A gyermek vényköteles dolgainak felírását ugyanis ő intézi. D vitamint (Vigantol cseppeket) és K vitamint kell újszülöttként kapnia, előbbit naponta, utóbbit csak szoptatott babáknál és havonta egyszer. Sajnos a beadási nehézség a gyakorisággal pont egyenesen arányos, a K vitamin fecskendős, amit el sem lehet rontani, a D vitamin cseppentős, és mivel olaj, nem célszerű sem kanálon, sem anyatejjel beadni. Közvetlenül a szájába cseppenteni a legjobb. Megnyugatásul elárulom, hogy a két csepptől sem lesz semmi baja. És ha a szemébe megy a csepp, attól se. Mindkettő tesztelve.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: újszülött csecsemő vitaminok koszmó sárgaság fertőtlenítés kiütések

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr955134425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása