BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Tévedhet a terhességi teszt?

2013.03.28. 12:43 luckalakó

Szinte mindenkiben felmerül a kérdés, akár negatívat, akár pozitívat tesztelt. Ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre, nézzük először, hogy mi történik a terhesség legelső napjaiban.

Az ovulációkor a petesejt kiszabadul, és elindul kifelé a petevezetékben. A következő pár órában valahol útközben vagy találkozik egy arra kószáló hímivarsejttel, vagy nem. Ha nem, akkor elhal, és véget is ért a mesénk. Ha viszont igen, akkor a két sejt egyesül, és megkezdődik a sejtosztódás, miközben a sejtcsomó vándorol, keresve a helyét. Az egyesüléstől számított 7-12 nap alatt sikerül eljutnia odáig, hogy beágyazódik a méhnyálkahártyába. Ilyen lassan teszi meg azt a pár centis utat.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

A terhességi hormon, a HCG ekkor kezd termelődni. És itt érünk el a kérdéshez, hiszen a terhességi tesztek ezt a hormont nézik a vizeletben. Pár nap alatt termelődik olyan mennyiség, hogy a teszt már kimutatja, és megjelenik az a bizonyos második csík.

Tehát ha egy negatív tesztet tartasz a kezedben, akkor még nem biztos, hogy meg fog jönni a menstruációd. Csupán az biztos, hogy 14 napnál régebben nem estél teherbe. Ha volt védekezés nélküli aktus 14 napon belül, akkor még bármi lehet.

A pozitív teszt elbírálása már korántsem ennyire kétséges, mert a teszt kizárólag akkor lehet pozitív, ha van HCG a vizeletben, az pedig az esetek túlnyomó többségében terhesség miatt lehetséges. A halvány második csík is pozitívat jelent. Nagyon ritkán előfordul, hogy nem terhesség miatt termelődik HCG, hanem valamilyen ciszta termeli ezt a hormont, ezt az eshetőséget is meg kell említenem, de ez annyira ritka, hogy teljesen felesleges ezzel számolnod.

Abban az esetben, ha pozitív volt a terhességi teszted, és később mégis megjött a menstruációd, (bio)kémiai terhességről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy a petesejt és a hímivarsejt annak rendje és módja szerint találkozott, megkezdődött a sejtosztódás, és elkezdődött a HCG hormon termelés. A terhességek egy része viszont ilyen korai stádiumban mégis elhal, és persze ilyenkor bizony megjön a menstruáció. Ez a jelenség csak akkor rendellenes, ha gyakran történik meg - ha veled is többször előfordult már, teherbe esni pedig nem sikerül, akkor irány egy endokrinológiai kivizsgálás, mert jó eséllyel valamilyen hormonzavar áll a háttérben.

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

1 komment

Címkék: teherbeesés

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr905173569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrs.kunzoo 2013.03.31. 14:43:45

10 napja késett a menstruációm és csináltam egy tesztet (az volt ráírva, hogy már 1 napos késés esetén is kimutatja a terhességet), negatív lett. Aztán csak nem jött meg és 6 nap múlva csináltam egy újabb tesztet, ami pozitív lett, biztos ami biztos 4 nap múlva csináltam egy újabb tesztet, ami szintén pozitív lett, most 8 hónapos a kisfiam :) Úgyhogy egy teszt nem teszt... Az első teszt nem tudni miért, nem mutatta ki a 4 hetes terhességet...
süti beállítások módosítása