BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Így érheted el, hogy a baba szeressen a kiságyban aludni

2013.03.22. 13:44 luckalakó

Manapság meglehetősen divatos már újszülöttkorban elkezdeni a komoly tréningezést annak érdekében, hogy a baba minél előbb megtanuljon elaludni a kiságyban. Nem feltétlenül értek ezekkel a módszerekkel egyet, főleg nem azzal, hogy az első pár kritikus hétben, valamint később a hasfájás, fogzás és szeparációs szorongás miatti nehéz napokon bármit is erőltetni kellene. És tegyük hozzá, hogy mint mindig, most is igaz, hogy minden baba más. Figyeld a gyermekedet, és ne akard, hogy vért izzadjon. Akkor maradjon a ringatás, hordozás, családi ágyazás, amelyik eddig bejött - van olyan baba, aki akár egy éves koráig is igényli ezt a fajta törődést, és ha a fene fenét eszik, sem tudod lebeszélni róla.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes7_1.png

Szerintem az én kisfiam valahol félúton van az anyamániás és a bármit toleráló babák között. Sikerült vele megszerettetnem a kiságyat, de soha nem erőltettem és nem hagytam sírni. Az alábbi módszereket szedtem össze, egy részüket alkalmaztam, másokat nem tudtam.

  • Figyeld, mikor álmos, és akkor tedd a kiságyba. Ne hamarabb, és ne később. Az utóbbi legalább olyan fontos, mint az előbbi. Ne várd meg, amíg már nagyon fáradt lesz, felesleges a végkimerülésig mondókáznod neki, mert abból csak nagyobb sírás lesz. Persze nem kis kihívás észrevenni egy első gyerekes anyukának, hogy a baba mikor fáradt, de ezt muszáj megtanulni, mert később nagy hasznát veszed. Figyeld az ásításokat, a nyögdécselések, sírások jellegét, és próbálkozz. Nem mindig fogod tudni, főleg amikor új nyűglődnivalók jönnek be a képbe, pl. fogzás. De minél többször eltalálod, annál nagyobb sikerrel tudod kis kínlódással letenni aludni a babát.
  • Amíg nagyon pici, szűkítsd le a kiságyat például párnákkal. Szereti a kis helyet, számára ez a megnyugtatóbb.
  • Hasfájós babáknál a fájdalmat enyhítheti, ha a kiságy fejrészét megemeled pár könyvvel vagy téglával, így a gázok könnyebben távoznak, és talán könnyebb lesz az elalvás is.
  • Ne legyen a kiságyban szórakoztató tárgy. Az elv szerint nem célszerű sem játékot, sem mesefigurás takarót vagy ágyrácsvédőt használni. Én ezt úgy módosítom, hogy bármit is tartasz a kiságyban és környékén, alváskor legyen állandó a dolog, ne cserélgesd. Nem baj, ha van egy alvós játéka, de az legyen csak a kiságyban, ott viszont mindig. És persze ne vidd túlzásba, nem kell kirakodóvásárt rendezni a kiságyában. Főleg azért nem, mert a csecsemő előszeretettel zabálnak föl mindent, tekintet nélkül a fulladásveszélyre, ezért én egyáltalán nem is tartok játékot a kiságyban. Ágyrácsvédő viszont van, macimintával, és a fiam előszeretettel dumál a maciknak levezetésképpen elalvás előtt. A másik hozzáfűznivalóm, hogy bizony van az a kis lakás, ahol nem tart az ember járókát, hanem a kiságy látja el a gyermekmegőrző feladatát is. Nincs is ezzel semmi gond, de figyelj arra, hogy mikor a baba már fogékony a játék és az alvás közti különbségre (3 hónapos kor körül), akkor változtasd meg a kiságy külsejét, ha tartósan játszania kell benne, például tegyél le egy színes takarót, vedd ki az alvós játékot stb. Alváskor pedig minden alkalommal varázsold vissza az eredeti állapotot.
  • Ne játssz vele a kiságyban. Vagy ha mégis muszáj, akkor alkalmazd a fentieket a játéknál is.
  • Légy nagyon-nagyon unalmas altatáskor. Hát ezt éjszaka soha nem volt nehéz betartanom, ennek köszönhetően baromi hamar megtanulta a fiam, hogy ha fel is kel éjjel enni, utána egyből elalszik.
  • Ne beszélj hozzá altatáskor. Vagy ha mégis, akkor mondd mindig szó szerint ugyanazt, hogy tudja, most alvás jön. Én inkább nem beszélek, mert egyrészt a fene se akarja napi hatszor szó szerint elmondani ugyanazt, másrészt meg mi van, ha mégsem alszik a gyerek? Ha kiveszem a kiságyból, akkor megette a fene azt az elvet, hogy az altatószöveg után már alvás van. Viszont ha nem veszem ki, akkor szenved, és akkor meg azt jegyzi meg, hogy szenvedés van a versikéje után...
  • Ne zajongj, amíg alszik. A fehér zaj (mosógép, mosogatógép, bármilyen zúgás) mehet, de az edénycsörömpölést, hangos beszélgetést ne ilyenkorra időzítsd. Ha mégis muszáj, akkor tegyél a kiságy mellé bármit, ami zúg, ez elveszi az élét a kinti éles hangoknak. Tele van az internet fél napos fehér zajokkal, ajánlom sok szeretettel ilyen célra.
  • Ne hagyd szenvedni a kiságyban. Nem emlékszem rá, hogy valaha is olvastam volna ezt, ez a saját észrevételem. Ha a baba a kiságyhoz az alvási kényszert, szenvedést, sírást köti, akkor persze, hogy utálni fogja.
  • Az első kísérlet mindig a kiságy legyen. Ha a babád már két hónapja csak rajtad hajlandó aludni, akkor is. Persze ha keserves sírásra fakad, akkor azonnal vedd ki, ne erőltesd. De ha csak nyugtalankodik, akkor pár percig simogasd, finoman rázogasd, vagy amit szeret. Lehet, hogy naponta egyszer megnyugszik, és elalszik így. Aztán már naponta kétszer. És így tovább. A lényeg, hogy szenvedni ne hagyd, a próbálkozás tényleg csak óvatos próbálkozás legyen, és ne kényszer.
  • Ha szépen, nyugodtan elaludt a baba a kiságyon kívül, akkor tedd át a kiságyba. Lehet, hogy fel fogod ébreszteni és kezdheted újra az egészet. De ha nem, akkor egy apró lépéssel közelebb lesztek ahhoz, hogy megszeresse a saját ágyát.

 

A hangsúly nem a szoktatáson, hanem a megszerettetésen van. A folyamat pedig némelyik babánál szinte magától megtörténik, ha ezeket betartod, némelyiknél pedig hónapokig nem lesz nagy sikered. És mindig lesznek visszaesések, rosszabb napok. Ilyenkor gondolj arra, hogy neked is vannak nehezebb időszakaid, és segíts neki azzal, hogy nem erőlteted a kiságyban alvást.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: újszülött csecsemő altatás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr625159614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása