BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Babakelengye lista, ahogy nekem bevált

2013.03.20. 19:56 luckalakó

1. Babaszoba kellékek

Kiságy: ha terv szerint lesz még nála kisebb gyereketek is, akkor teljesen mindegy, hogy milyen. Ha utolsó gyereknek készül, akkor érdemes olyat venni, amelyik ifjúsági ággyá alakítható később.

(megjegyzés  utólag: frászt. Ne vegyél a gyereknek olyat, ami jó lesz évek múlva is. Úgysem lesz jó. Szétrágja, összefirkálja, lehányja, megkarcolja, eltöri, stb. Vegyél olyat, ami most szimpatikus és most tetszik, és ne arra gondolj, hogy később jó lesz. Ha most vennék ágyat, ringathatót vennék, mert az első kilenc hónapban nagyon hasznos lett volna).

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

Matrac: mindegy hogy szivacs vagy kókusz, a lényeg hogy kemény legyen, a baba feje így nem süpped bele, és - ha vesztek -, a légzésfigyelő is jobban működik, ha nem puha matrac alatt van. Nekünk kókuszmatrac van, teljesen bevált. Nem árt az sem, ha mosható maga a matrac is, mert néha úgyis megtalálja a módját, hogy lehányja akkor is, ha használsz védőfóliát.

Matracvédő: ez egy vékony műanyag fóliaszerű anyag, ami direkt arra van kitalálva, hogy a folyadék ne jusson át rajta. A matrac ugyanis nem tisztítható olyan egyszerűen, hogy kétnaponta megtedd a sok bukás, bepisilés, bekakilás, nyáladzás miatt.

Törölköző: sima nagyméretű, amit ráteszel a matracvédőre, hogy a baba ne szinte közvetlenül a műanyagon feküdjön. Ha hason alszik, így nem pállik be az arca.

Gumis lepedő: ez pedig a törölközőre megy. Három darab van belőle, ennyi kell is, elég gyakran kell cserélni.

Takarók: a nappali alváshoz, babakocsizáshoz elengedhetetlen. 5db van belőle, hát hogy is mondjam, nem sok. Ebből kettő polár, három meg saját varrás vatelinnel középen, szóval egyik sem túl vastag. Inkább nagyobb, és akkor többfelé hajtva több réteget képez.

Ágynemű: nem kell! Párna egy jó ideig tilos, de bármilyen ágynemű felesleges, mert csak felzabálja, maga alá gyűri, a saját fejére húzza, aztán küzd vele stb.

Ágyrácsvédő: azért kell, mert a baba első aktivitásainak egyike, hogy nekimegy fejjel az ágydeszkának vagy rácsnak. Az meg nem túl kellemes. Sokszor olyan is van, hogy közel mászik az ágy széléhez, majd egyszer csak nem bírja tartani a fejét, és bumm, lefejeli a rácsot. Jobb esetben a rácsvédőt. A miénk 3cm-es habszivacsból van, érdemes ilyen keményebb anyagút venni (vagy varrni, varratni), mert egy idő után ez lesz a kedvenc játéka, és minél kevésbé tud alászorulni, annál jobb mindkettőtöknek. Meg fogja próbálni, hidd el.

Falvédő: opcionális, ha már választhatsz, érdemes olyat, amire lehet fellógatni mindenféle vackot, nézegetés céljából. És nem árt, ha van rajta néhány zseb számára elérhetetlen magasságban, ideális tároló hely a cumik, tartalék textil pelenkák stb. számára.

Kiságyra tehető pelenkázó lap: nekünk teljesen bevált, tök felesleges külön pelenkázószekrényt venni. Horror drágák, ha nincs elég pakolófelületed, vegyél egy sima szekrényt, fele annyiért dupla akkorát kapsz. És 4-5 hónaposan már úgyis a földön fogod pelenkázni, mert félsz, hogy leesik a nagy mocorgásban.

Ruhásszekrény: akármilyen használt, nem odaillő darab megteszi, a gyermek jópár évig nem fog vele foglalkozni, hogy hogy néz ki a szobája. Ha új bútort veszel, ez a néhány évnyi aktivitás úgyis csak arra lesz jó, hogy mire már érdekli, addigra összekarcolt / matricázott / filctollazott / ismeretlen eredetű leszedhetetlen anyaggal legalább részben borított lesz az összes. És a nagy részéről fogalmad sem lesz, hogy mikor került rá.

Éjjeli fény: azt hittem, hülyeség, de az éjjeli vizitekhez nagyon jó, mert nem kell tök sötétben tapogatni, hogy hol a gyermek a kiságyban (nagyon hamar el tudnak mászni), hol helyezkedik el az arca, és benne van-e a cumi vagy sem. Ha nincs, akkor extra feladat bevarázsolni. Én beszereztem egy tök sima izzós lámpát, és vettem bele egy legkisebb fényerejű energiatakarékos izzót, na azóta egyszer sem az orrába akarom tenni a cumit.

 

 

 

2. Babaruhák

21-22 fokban vagyunk itthon, őszi babával, a lista ehhez mérten módosítandó, ha valakinél más a helyzet.

Rövid ujjú body és hosszú ujjú rugdalózó páros: nálunk ez nyert. Könnyű feladni, nem rúgja le, könnyű benne pelenkázni. Egy méretből 6-7 váltásnyi elég a kisfiamnak. 3 kilóval született, 56-os mérettel kezdett, kb. havonta váltott méretet az első 3 hónapban, aztán kicsit lelassult a növekedés. Ha nem vagy biztos a baba méretében, márpedig miért lennél, akkor feleslegesen ne vegyél meg ennyi 56-ost. Vegyél 1-2 váltásnyi 56-ost, és 6-7 váltásnyi 62-est, az biztosan fog kelleni. És ha kisebb a babád, akkor elküldöd apukát az első napokban bevásárolni 56-ból.

Megköthető, füles sapka: nyári babáknak vékony textil anyagból (hűvösebb időnél hátha kell), télieknek meleg, kötött vagy polár anyagból. Ami fontos, hogy a fejformát követő, homloknál magasabb, tarkónál alacsonyabb fazont válasszuk, mert ha egy szintben van a sapka eleje és hátulja, akkor folyton a szemébe fog csúszni, azt meg általában nem díjazzák. Nyári babának elég 1, télinek 2 db sapkát érdemes venni, mert bár hihetetlen, ezt is le tudja hányni. Leejteni meg te tudod.

Overall: nyári babáknál felesleges, bár lehet, hogy egy polár rugdalózóra beruháznék a hűvösebb napokra. Téli babáknál meleg bundazsák kell, 68-as méretben, mert úgyis belenő. Kettőt érdemes venni, egy lábast meg egy zsák aljút. A lábas az autós hordozáshoz kell az öv miatt, a zsákos meg a babakocsizáshoz - könnyebb feladni, és az elején még neki teljesen mindegy, hogy miben van a lába.

Hálózsák, pizsama: akkor van jelentősége, amikor már picit nagyobb a baba és előszeretettel változtatja a helyét a kiságyban, addig elég a takaró is. Én az egy számmal nagyobb polár rugdalózóra esküszöm. Kettőt legalább legyen belőle, de inkább három. Melegebb napokon meg a sima rugdalózó is megteszi.

 

 

3. Egyéb, kisebb-nagyobb kellékek

Légzésfigyelő: van, aki szerint felesleges, de én nyugodtabban alszom, amíg az őrző-védő vigyáz. Általában a matrac alá kell két érzékelőlapot tenni, és a baba légzése által keltett apró mozgást figyeli. Ha nincs mozgás, riaszt. Hasznos találmány a bölcsőhalál elkerülése érdekében, a nagyon picik sokszor csak elfelejtenek levegőt venni, a kicsit nagyobbak meg bármit a szájukba tudnak gyömöszölni, amit még pont idejében ki tudsz rángatni, ha riaszt a kütyü. Van pelenkára csíptethető változat is, ami akkor hasznos, ha sokszor utaztok, vagy babakocsiban altatás válik be.

Babakocsi: ne olyat vegyél, amilyen a szomszédnak van, meg ne is olyat, ami csak külsőleg tetszik, hanem leginkább olyat, amilyen a te igényeidhez, életkörülményeidhez megfelel. Ha negyediken laktok lift nélkül, akkor könnyűt, ha túrázni akarsz vele, akkor masszívat. Ritka az olyan anyuka, aki az első babakocsival elégedett, érdemes nagyon körbenézni és végiggondolni, hogy milyet akarsz.

Autós hordozó: némelyik babakocsihoz eleve adnak, ha a tiédhez nem adtak, és van autótok, akkor külön érdemes venni.

Mózeskosár: némelyik babakocsihoz ezt is adnak. A méret kiválasztásakor gondolj arra, hogy egy 4 hónapos baba már majdhogynem 70 cm lehet. Egyébként nagyon jó a mózes, mert amíg pici a baba és nem mozog, belerakhatod és viheted magaddal a lakásba, bármit csinálsz. Konyhapulttól kezdve a fürdőszoba padlójáig mindenhol elvan benne a gyermek.

Pelenkázótáska: ez annak a sokzsebes cuccnak a neve, amit a babakocsira lehet akasztani. Ha ilyen néven veszed, akkor súlyos vagyonokba kerül, de a célnak bármilyen hosszú pántos válltáska megfelel. Én konkrétan varrtam, és nagyon jó, bevásárláskor tele tudom pakolni mindenfélével és nem kell hajolni a babakocsi alsó tárolójához.

Hordozókendő: újszülöttek hordozásához rugalmas anyagú hordozókendőt javaslok, ez is horror árban van ahhoz képest, hogy az egész kendő egy jó hosszú téglalap, rugalmas anyagból. Én vettem, ezt nem mertem megvarrni, mert fene se tudja, hogy pontosan milyen erősségű meg rugalmasságú anyag kell ahhoz, hogy pont jól tartsa a gyermeket, az ilyen dolgokkal meg nem érdemes kísérletezni, mert aztán nehéz visszacsinálni az ortopédiai károsodásokat. Nagyon sokat használtuk, nagyon bevált. És használtan majdnem ugyanannyiért el lehet adni, mint amennyiért megvetted.

Textilpelenka: az örök darab. Nagyon-nagyon hasznos, de olyat vegyél, ami sűrű szövésű. És kell belőle vagy tizenöt darab, de megkockáztatom, hogy a kétszer ennyivel is tudnék mit kezdeni. Az égvilágon mindent ezzel törölsz fel, orvosi vizsgálatokon ezt teszed a gyerek alá, vagy ha nem steril helyre teszed le. Büfiztetéshez alapkellék a válladra, és a lehetőségek tárháza végtelen. Ha nem tudnám mire használni, akkor is jó lenne felmosórongynak, mert simán sokkal jobb, mint a manapság kapható színes törlőkendők, amik épp csak szétkenik a vizet, de nem szívják fel. Ha látok olcsón, tuti veszek még belőle.

Fürdőlepedő pelenkaanyagból: kettőt érdemes venni, nekünk csak egy van, mert sokalltam az árát, néha meg is van az eredménye, olyankor sima pelenkával törölhetem a babát fürdés után. Itt is fontos, hogy jó sűrű szövésű legyen.

Műanyag kiskád: fürdetéshez, természetesen. Lekerekített peremű legyen, sehol ne karcoljon. Nem baj, ha van rajta a fej- vagy lábvégénél tartó a mosdókesztyűnek, fürdetőkrémnek.

Vízhőmérő: megvettem, de kábé feleslegesen. Lassan és pontatlanul mér.

Körömvágó olló babáknak: erre is sokalltam a pénzt, mert a szemetek a babaiparból nagy üzletet akarnak csinálni és mindennek elkérik az árát, ennek is. Pedig hasznos, mert ezeknek direkt lekerekített a végük, és ráadásul élesek is, ezt meg más ollónál együtt nem találod meg. És mindkét funkcióra szükséged lesz, ha sérülés- és töredezettség mentesen akarsz körmöt vágni.

Bébi hajkefe: nem vettem, hanem kaptam, de hasznos volt, mert a koszmót csak ezzel lehet igazán szépen eltávolítani.

Cumisüveg: 1-es méretű cumival, és nem baj, ha olyan méretű, amibe a kezed belefér, SOKKAL könnyebb takarítani, mint a hosszú vékony fajtákat. Kettőt vettem, alig használtuk szerencsére, de ezt ugye nem lehet előre tudni.

Cumi: szintén legkisebb méretű, eleinte elég egy, mert nem minden baba fogadja el. Ha úgy alakul, hogy egy cumihuszár a babád, akkor apa vegyen még legalább 2 darabot, mert ha nincs váltás leesés esetére, akkor van sírás.

Fültisztító pálcika: köldökápoláshoz lesz rá szükséged, jó a sima is, nem kell biztonsági baba változat háromszor annyiért. Azt fülre találták ki, de oda meg nem szabad dugni semmit, szóval tök felesleges.

Orrszívó (porszívós): előbb-utóbb biztos, hogy fog kelleni, nem árt, ha előre megveszed, nem romlik meg.

 

 

4. Gyógyszertárból beszerzendők

Csecsemőmérleg: az első hetekre nem árt, ha van, de utána felesleges. Gyógyszertárban lehet kölcsönözni, én ezt tettem.

Lázmérő: sima digitális hőmérő vagy babáknak kialakított rugalmas végű digitális mérő a javasolt.

Van pár dolog, amit a gyerekorvos ír fel receptre: fürdetőkrém, popsikrém, köldökápoláshoz alkohol és hintőpor, K és D vitamin készítmények. Ezekről kérdezd meg a védőnőt, hogy meg tudjátok-e majd valahogy oldani a recept gyors eljuttatását hozzád, akár úgy hogy apa érte megy, amíg te a kórházban vagy, akár úgy, hogy bedobja a postaládátokba. Illetve ezek némelyikét vény nélkül is meg lehet venni nem sokkal drágábban. A lényeg, hogy mire hazaérkezel a gyermekkel, meglegyenek - különösen a köldökápoláshoz szükséges dolgok, mert azt nem tudod mással megoldani. Fürdetőkrém nélkül még elvan pár napot a baba, és az sem nagy gond, ha az orvosi popsikrém helyett pár napig drogériásat használsz. Én négy napos ünnepen jöttem haza a kórházból és felénk nincs gyógyszertár ilyenkor nyitva, csoda hogy sikerült megoldani a bevásárlást.

Lázcsillapító kúp: ez a kakukktojás a listában, mert a gyermek taj száma nélkül nem tudod előre beszerezni, de legyen az eszedben és az első gyermekorvosi viziten kérj rá receptet, mert bármikor kellhet, és ugye hétvégén vagy éjszaka nem vicces ügyeletes gyógyszertárt kajtatni miatta.

Tápszer: ha szoptatni akarsz, akkor is legyen otthon egy doboz újszülötteknek való tápszer, mert lehet, hogy az elején még nem lesz elég tejed, vagy bármilyen okból pótolnod kell. Nem vagyok a pótlás híve, és nem is alkalmazom, de engem megnyugtat, hogy van a polcon egy doboz bontatlan tápszer. Ezt nem érdemes nagyon előre megvenni, mert lejár a szavatossága. Úgy számolj vele, hogy a baba fél éves koráig jó neki ez a tápszer, utána már másik kell majd. Én remélem, hogy amint betölti a fiam a 6 hónapot, a védőnőnek fogom adni bontatlanul, hogy adja oda egy rászoruló családnak.

Magne B6: sajnos szoptatás alatt nem lehet nyugtatót szedni, pedig ez az az időszak, amikor leginkább szeretnél, még akkor is, ha soha korábban nem volt rá szükséged. A Magnézium és B6 vitamin tartalmú készítmények stresszoldóak, részben segíthetnek.

 

 

5. Szoptatási kellékek

Szoptatós párna: már a terhesség alatt nagy hasznát veheted, remekül tartja a hátadat, ráülhetsz lovaglóülésben, alhatsz vele megölelve, stb. Szoptatás alatt ugyanez, plusz szoptatás közben is tartja a hátad vagy a babát, attól függ, hogy rendezed el.

Szoptatós melltartó: merevítés és szivacs nélküli, mert ezek elszoríthatják a tejcsatornákat, aminek akár mellgyulladás is lehet a vége. Nekem az elasztikus, feszes sport topok váltak be, mert a szoptatás alatt baromi sokszor tud több méretnyit nőni-csökkenni a mellméret attól függően, hogy épp etetés előtt vagy után vagyunk. Leginkább ez az anyag tart akkor is, ha tele van, meg akkor is, ha üres. Igaz, hogy nem lehet az elejét leakasztani és így könnyedén szoptatni, de megoldom azzal, hogy az egész topnak a felét felhúzom, amikor aktuális.

Melltartó betét: főleg az első hónapok nagy találmánya, ugyanis az ingadozó tejtermelés és a hormonok hatására simán előfordulhat, hogy például a gyereksírásra elkezd csordogálni a tejed. Vagy csak mert épp a babára gondolsz, aki békésen alszik. Vagy mert ideges vagy, például az orvosnál, ott meg aztán igazán nem kelt jó benyomást a tenyérnyi nedves folt a cicidnél.

Mellszívó: elektromos vagy kézi, még ha nem is akarsz a fagyasztónak gyűjteni, akkor is célszerű beszerezni. Az elején, amíg a baba nem szopik hatékonyan, fokozhatod vele a tejtermelést. És bármikor jól jöhet, amikor begyullad a melled, vagy fájdalmasra telik, és szeretnél kicsit leszívni belőle. A hozzátáplálás megkezdésekor is hasznos, a legtöbb baba könnyebben elfogadja az anyatejjel turmixolt ételt.

 

 

6. Egyéb fogyóeszközök

Folyékony babamosószer: a ruhák mosásához érdemes beszerezni, a babák bőre előszeretettel pöttyösödik a sima mosóportól.

Popsitörlő kendő: drogériában és gyógyszertárban is kapható, nedves törlőkendő. Érdemes első csomagnak olyat venni, amihez adnak műanyag, felpattintható tetejű dobozt is, aztán persze elég már hozzá majd az utántöltő.

Eldobható pelenka: nullás méret a legkisebb, szerencsére az összes márka ugyanígy méretez, de van olyan márka, ahol a legkisebb, 0-s méretet nem gyártják, hanem csak 1-től kezdődik a számozás. A 3 kilós fiam egy hónapig 0-st hordott, azaz kb. 4 kilós koráig. Ha e fölött születik a babád, akkor biztosan kezdhettek 1-essel. Nullásból nem érdemes nagyon bevásárolni, és van, aki az 1-est is alig pár hétig hordja. Ha viszont nagyon jó akcióban látsz 2-est, akkor vedd meg előre. 40 forintos darabár már jó, ez alatt kihagyhatatlan.

Domestosos törlőkendő: ez ugyan nem babakellék, mégis hálát adok neki, amiért létezik. Gyors és hatékony fertőtlenítésre ideális, legyen szó telekakilt kiskádról, pelenkázóról, műanyag játékokról. Természetesen a fertőtlenítés után alapos öblítés indokolt.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: újszülött szoptatás csecsemő babakelengye kellékek babaruhák

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr545143717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása