BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Újszülott kisbaba gondozása - III. rész, testápolás

2013.03.18. 12:19 luckalakó

Fürdetés

Eleinte kiskádban vagy dézsában javasolt, de ha nagyon szeretsz földig hajolni, akkor teheted a nagy kádba is. Amíg a köldökcsonk le nem esik, kevés vízben kell fürdetni, hogy ne legyen vizes a köldöke. Persze nekem ezt senki sem mondta, az egyetlen tanács, amit a csecsemősöktől kaptam, hogy egy ujjnyi vízben kell fürdetni. Eltelt pár hét, mire rájöttem, hogy az egy ujjnyi víz valószínűleg csak a köldökcsonk leeséséig volt érvényben, és nem véletlenül üvölt a baba az egy ujjnyi vízben. Én is üvöltenék. Megtöltöttem a kiskádat rendesen, azóta élvezi a fürdetést. Ha a fülébe megy a víz, nem baj, csak fürdés után ne felejtsd el kitörölni a fülkagylót.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

A legtöbb baba 37 fokos vízben szeret fürdeni. Kivéve, amelyik nem. Hallottam olyanról, aki a 40 fokos vizet szerette, az én kisfiam pedig a 37 fokban üvölt, neki a 35 ideális. A víz hőmérsékletét mérheted babáknak kialakított vízhőmérővel, de hamar rá fogsz jönni, hogy szart sem ér. Remek játék lesz majd belőle később. A könyököd a legjobb hőmérő, meg a babád arca. Ez utóbbit nem vízbe mártva tudod értékelni, hanem csak figyeld, miközben a gyerek többi része kerül a vízbe. Látni fogod rajta, ha túl hideg vagy meleg a víz. Amíg nincs rutinod, igyekezz nem egyedül fürdetni, és akkor lesz, aki gyorsan hozzon hideget/meleget, attól függ, melyik kell.

A fürdetés helyszínén legyen legalább 26 fok, hogy ne fázzon a baba. Ha fázik, ordít. Vagy csuklik. Vagy mindkettő egyszerre. Egyik sem a kedvencünk.

A kádba úgy rakd be a babát, hogy stabilan fogod, nekem a képen látható módon mutatta édesanyám: alkarral támasztom a fejét, közben ugyanazzal a kézzel fogom a felkarját, és akkor tuti nem tud kicsúszni.

Fürdetéshez eleinte a gyógyszertári mosdókenőcsöt használd, az a legjobb a bőrének. Igaz hogy tisztítani nem nagyon tisztít (saját magamon próbáltam ki, és hát hogy is mondjam... nem volt egy átütő siker), de ő még nem is igazán koszos. A mosdókenőcs legnagyobb hátránya, hogy darabos, mint a fene, és képtelenség szétkenni a babán. Mintha túróval kenegetnéd. Erre kiváló megoldás, ha egy kisebb flakonban vízzel elkevered úgy, hogy tusfürdő állagú legyen. Akár botmixerrel is össze lehet dolgozni a jobb hatás kedvéért. Ezzel már bosszankodás nélkül lehet mosdatni.

A nagyobb komfortérzet érdekében a fürdetőkrémet mikróban érdemes pár másodpercig melegíteni. Még tökéletesebbé teheted a gyermek fürdésélményét, ha meleg vizes mosdókesztyűt vagy törölköződarabot teszel a hasára, hogy ne fázzon. Ez mindaddig jól működik, amíg a baba nem tanulja meg a fogdosás mesterségét (3-4 hónaposan), mert onnantól a fürdés számodra egy új mutatvánnyal egészül ki, miszerint állandóan ki kell húzgálni a baba szájából a mosdókesztyűt.

A fürdetőkrémet keverheted a vízbe is, de csinálhatod úgy is, hogy bekened a babát és lemosod róla. Először a baba arcát mosd meg, és utoljára a popsiját és a nemi szervét. Ne hagyd ki a kezét sem, főleg ha már markolászik és tele van szösszel meg rászáradt nyállal.

Izgágább babák simán benyakalnak a vízből, ha nem jók a reflexeid. Semmi baj, nem lesz beteg tőle, feltéve hogy nem itta meg húzóra az egészet, amíg elbambultál.

A folyadék áramlása nem csak a kádból a babába, hanem fordítva is megtörténhet. A meleg víz elernyeszti az izmokat, emiatt kijön a pisi, rosszabb esetben a kaki is. Egy kis pisitől semmi baja nem lesz, persze ha szeretnéd az egész fürdési procedúrát megismételni a belepisilés miatt, akkor tedd. Én nem szoktam. Arra figyelek, hogy onnantól kezdve már ne legyen pancsolás, csak gyorsan befejezem a tisztítást és kapom is ki a gyereket a vízből. Arcát, fejét már nem mosom, ha belepisilt a vízbe. A belekakilástól minket eddig megkímélt a sors, ha megtenné, ott már nem filozofálnék, hanem azonnal kivenném, és esélyes, hogy repetáznánk fürdésből.

A fürdetés gyakoriságáról annyit, hogy csak nálunk, Magyarországon divat naponta fürdetni az újszülöttet, máshol heti 2-3 alkalommal szokták. Tisztaság szempontjából elég a heti 2 alkalom, napirend szempontjából szerencsésebb a mindennapos fürdetés. De az még odébb van, hogy napirenden gondolkodj. Fürdess annyiszor, amennyiszer jól esik. Ha a baba utálja, maradj a heti 2-nél.

 

 

Hajmosás

Heti egyszer, szintén a gyógyszertári fürdetőkenőccsel.

 

Fültisztítás

Fültisztítóval a hallójáratba piszkálni tilos! Sőt, bármivel a hallójáratba piszkálni tilos. Maximum a kagylót lehet törölni, arra a textilpelenka vagy a pelenka anyagú törölköző is tökéletes, felesleges a fültisztító.

 

 

Körömvágás

Újszülött korban még a hús nem húzódik be mélyen a köröm alá, hanem alulról sunyin ránő a körömre, ezért kábé annyira egyszerű eldönteni, hogy hol végződik a hús és hol kezdődik a köröm, mintha egy papagájt manikűröznél. Ha megsérted a húst, nagy a fertőzésveszély, emiatt szokták mondani a kórházban (ha mondják), hogy egy darabig még ne vágd le neki. Persze a fertőzésveszély akkor is nagy, ha tigrisre karmolássza magát, úgyhogy inkább vágd. De nagyon-nagyon óvatosan. Létezik kifejezetten csecsemők számára kifejlesztett körömvágó olló, ami annyival jobb az átlagos kisollónál, hogy baromi jól vág, ugyanakkor tompa hegye van. Ez nem utolsó szempont akkor, amikor később majd egy kézzel-lábbal hadonászó gyermek körmét próbálod levágni, én már párszor tuti beledöftem volna véletlenül a kisfiamba, ha hegyes ollót használok. Szóval érdemes megvenni.

Az első alkalommal a körömvágó ollót vágás előtt és után fertőtlenítsd, erre kiválóan alkalmas a köldökápoláshoz kapott alkohol. Körömreszelőt is használhatsz, ha még óvatosabb akarsz lenni. Én ezt tettem, tisztára kis manikűrösnek éreztem magam, a fiam meg nyugodtan tűrte. Akkor még. Most 4 hósan a körömvágás már kész cirkuszi mutatvány, később meg még rosszabb lesz.

A lábkörmöknél arra vigyázz, hogy egyenesre vágd, mert szeret benőni, ha a sarkát levágod. Persze ha nem vágod, akkor meg karcol a lába a ruhában, rosszabb esetben beszakad, ami hatását tekintve pont ugyanolyan, mintha bevágtad volna. Az óvatos reszelgetés itt is megoldás lehet, ha van türelmed. Ha minden óvatosságod ellenére azt veszed észre, hogy a baba lábujjának nagyobb része áll körömszerű bőrkeményedésből, mint kellene, akkor óvatosan lehet próbálgatni leszedni ezt a cuccot a lábujjról. Nálunk egyszer volt ilyen még egész pici korban, én vadásztam le az oda nem illő darabokat, nem okozott maradandó sérülést.

 

Hajvágás

Na ez az, amit újszülöttként nem kell.

 

 

Köldökápolás

Ezt viszont igen. Mert hát ugye a születéskor a köldökzsinórt elvágják, lecsipeszezik, és innentől már csak az a dolga, hogy leszáradjon és leessen. Persze mivel szeret begyulladni, minden pelenkázásnál javasolt a köldökápolás nevű procedúrát végigcsinálni. Először is odakészítesz mindent: alkoholt lecsavart kupakkal, fülpiszkálót (jó a sima is, nem kell a baba biztonsági fajta), hintőport. Ez utóbbiból speciális fajta kell, orvos írja fel. Azt használd, a bármilyen otthon lévő hintőpor nem jó.

Na szóval. Szabaddá teszed a területet, egyik kézzel megfogod a köldökcsonk végét, és meghúzod. Muszáj, mert így kerül szabaddá az ápolandó terület. Ha a csonk makacsul ragaszkodik a babához, és nem férsz be alá, akkor jobbra-balra mozgatással csinálj rést. A lényeg, hogy legyen egy rés a köldökcsonk és az egészséges, élő rész közt. A rést töröd át alkoholba mártott fülpiszkálóval. A sima vatta nem igazán jó, mert az nem hoz ki semmit, csak beszöszöl. És hogy mit kell kihozni? Az előző ápolásból ottmaradt nedves, gennyeskés hintőport. Miután kitisztítottad, szórd be jó bőven friss hintőporral. A lényeg, hogy jusson be a köldökcsonk tövébe ez is. Inkább menjen több, mint kevesebb. Felesleges sajnálni, úgysem fogy el a doboz, aztán meg csak lejár a szavatossága, semmire sem fogod felhasználni.

A köldökcsonk úgy 7-14 napos korban esik le, utána még pár napig előfordulhat bevérzés, az alvadt vért ugyanúgy alkoholos fülpiszkával lehet kitörölgetni, majd mehet erre is a hintőpor.

Hogy fáj-e a babáknak a köldökápolás, vagy sem, azt nem tudjuk biztosan, mert hiába kérdezzük, nem mondják meg. A hozzáértők (védőnő, csecsemősök, gyerekorvos) előszeretettel mondják, hogy nem fáj, csak kellemetlen nekik a hideg alkohol. Én ebben nem vagyok biztos, lehet, hogy fáj nekik. Abban viszont biztos vagyok, hogy a begyulladt köldök sokkal-sokkal jobban és tovább fáj, ezért akármennyire is sajnáljuk a kicsit, muszáj tisztítani.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: hajmosás fürdetés körömvágás fültisztítás köldökápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr885134422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása