BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

A szülés megindulásának jelei

2013.03.07. 11:07 Kedves jelenseg

A betöltött 36. hét utána baba tulajdonképpen már “készen van”, ekkor már nem baj, ha megindul a szülés. Sokan vannak, akik ilyenkor már nagyon várják hogy végre babázhassanak, és olyanok is akadnak, akik tudják hogy vissza fogják még sírni ezt az időszakot, és nem szeretnék siettetni a dolgokat. A baba egyik típusú véleményt sem szívesen veszi figyelembe, úgyis akkor jön, amikor ő szeretne.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

De vajon honnan tudod, hogy ez már az? A terhesség vége felé egyébként is szaporodnak a jóslófájások, keményedések, és sok esetben az ember nem biztos abban, hogy érdemes-e egyáltalán bemennie a kórházba, vagy úgyis csak hazaküldik.

Az alábbi jelekből tudhatod, hogy hamarosan szülni fogsz. Persze mint mindig, itt is együtt érdemes figyelni és értékelni őket, és még így is meglehet, hogy a te esetedben nincs előrejelzés.

  • A baba feje beékelődik, emiatt gyakrabban kell pisilned, cserébe könnyebben kapsz levegőt. A has alakján is látszik sokszor, hogy “leszállt”. Persze ez is egy olyan dolog hogy ilyen hassal is még simán ellehetsz egy hónapot (konkrét példa vagyok erre).
  • A nyákdugó távozik. Ezt nem mindenki veszi észre, de ha azt tapasztalod, hogy valami kocsonyás, - már elnézést - takonyszerű cucc jött ki belőled, akkor esélyes hogy már csak pár nap van hátra.
  • Gyakori jóslófájások, keményedések - van akinek kifejezetten jelzi a szülés közeledtét ezek intenzitása és sűrűsége, viszont erre is érvényes, hogy nem mindenki tapasztalja meg.
  • Hasmenés, hányinger, étvágytalanság: a korábbi székrekedés után fura lehet, sokan azt hiszik hogy elrontották a gyomrukat, pedig nem - csak a szervezet tisztul, hogy a szülést ne zavarja a bentrekedt béltartalom.
  • Nyitott méhszáj - a szokásos, rendszeres terhesgondozáson állapítja meg a nőgyógyász. Ha már nyitva vagy, akkor nagyobb az esély, hogy 1-2 héten belül szülsz.
  • Megrövidült méhnyak - szintén a nőgyógyászati vizsgálaton állapítják meg.
  • Sok anyuka fészekrakó ösztönről is beszámol, amit okozhat a szülés előtti megváltozott hormontermelés, de pusztán a tudat is, hogy már csak pár hét/nap van hátra.


Mikor kell bemenni a kórházba?

  • A magzatburok repedésekor, amit onnan veszel észre, hogy tetemes mennyiségű víz ömlik belőled (“jé, de hát én nem is pisilek...”). Azt azért hozzáteszem, hogy a repedés nem mindig akkora mértékű, hogy egyértelmű legyen, de a kis repedés úgysem tart sokáig, és ha továbbreped a burok, azt úgyis észre fogod venni abból, hogy szökőkúttá változott az alfeled. Ha nem vagy biztos benne, hogy a magzatvized folyik vagy csak a szokásos terhesség vége felé jelentkező vízszerű folyásod van, akkor tegyél be egy tisztasági betétet vagy ennek hiányában egy fehér papírzsebkendőd, hogy lásd a színét - a folyás áttetsző, míg a magzatvíz enyhén rózsaszínes. A magzatvíznek ezen kívül édeskés szaga van. Ha ezek alapján sem tudod kizárni hogy folyik a víz, akkor irány a kórház.  Figyelem! Ha a víz elfolyása után pulzálást érzel a hüvelyedben, akkor a köldökzsinór előreesett. Ez esetben ne mozogj, ne pakolj, ne zuhanyozz, hanem azonnal hívj mentőt és fekve várd amíg elvisznek.
  • Ha már legalább egy órája, 20-30 másodpercig tartó fájásaid vannak 5-10 percenként. A fájások sokszor szorító érzés, menstruációs görcsszerűségek, estleg hát- vagy derékfájdalom formájában jelentkeznek. A jóslófájások is lehetnek rendszeresek, de ezk el szoktak múlni séta, testmeleg zuhany hatására. Ha nem múlik, az már jelez valamit Hogy mi az a rendszeresség, aminél már menni kell, az az állapotodtól függ. Ha a legutóbbi vizsgálaton már valamennyire is nyitva volt a méhszáj, akkor 10 percenkénti fájásoknál indulhatsz. Ha teljesen zárt voltál, akkor 5 perces fájásoknál elég elindulni. 3 perces fájásokig csak akkor várj, ha nagyon közel van a kórház.
  • Ha vérzést tapasztalsz, mert ez lepényleválásra utal. Ha a vérzés nagyobb mennyiségű, akkor ne foglalkozz semmi mással, csak hogy minél hamarabb kórházba kerülj. Lehetőleg mentővel.


Figyelem! Több szülés azonos anyukánál is többféleképpen történhet, ezért ha a második babádat várod, ne pontosan arra számíts, ami az elsőnél történt, mert akkor lehet hogy kellemetlen meglepetés ér. Persze lehet hogy véletlenül pont ugyanúgy kezdődik majd a dolog, de erre semmi garancia nincs.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: szülés nyákdugó fájások jóslófájások

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr235121154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása