BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Így etesd a napfényevő 6-8 hóst

2013.06.19. 09:33 luckalakó

Sokan dicsekednek, hogy milyen jó evő a gyermekük már az első perctől kezdve, sajnos mi a másik véglet vagyunk. Kisfiam tipikus anyatejes, a szilárd ételt nem igazán hajlnandó elfogadni, vagy ha igen, bűvészkedni kell vele. Íme néhány tipp, ami nekünk bejött - talán neked is bejön, ha nem akar enni a gyerek.

  • Soha ne erőltesd. Ha egy hétig nyammog, és csak utána tátja a száját, akkor is várd meg, amíg tát. Ha erőlteted, sírás lesz a vége, abból pedig nem nagyon szokott jóllakottság lenni.
  • Kösd le a figyelmét. Apa idétlenkedjen, kapcsold be a TV-t, jobb esetben tedd oda a laptopot valami mesével, vagy ha megunja, míg egyik kézzel eteted, a másikkal mutogass neki valami érdekes, lehetőleg csörgő-zenélő játékot.
  • Tegyél a kezébe valamit, hogy ne akarja mindenáron szétkenni az ételt az arcán. Nálunk erre a célre a kölesgolyó vált be, pont akkora, hogy meg tudja markolni, de annál kisebb, hogy be tudja rakni a markából a szájába.
  • Énekelj neki. Hülyén hangzik, de ha népdalokat éneklek, mindig több kaja fogy.
  • Tegyél egy icipici sót az ételbe. Ugyan csak 1 éves kortól javasolják, de ha ezzel megeszi, enélkül pedig nem hajlandó, akkor ez van...
  • Ízesítsd a nemszeretem ételeket valami olyannal, amit szívesen eszik. Ne foglalkozz azzal, hogy te nem ennéd meg a banános tökfőzeléket csirkehússal, ha ő megeszi, akkor örülj.
  • Ha tekereg, sír, feszíti magát, akkor a hasa fáj. Törölgesd meg, vedd fel, büfiztesd. Pár perc múlva bugyoláld be ismét evősbe, és mehet a következő kör.
  • Ha öklendezik, nézd meg, nem maradt-e darabos az étel. A rizs, tésztafélék, húsok sokszor nehezen pépesíthetők, és némelyik gyermek ilyen korban még nem eszi meg a darabosat.
  • Nagyon-nagyon végső esetben próbáld meg cumisüvegből etetni úgy, hogy a cumi végét levágod. Ez azért jó, mert így a főzeléket is meg tudja enni belőle, de azért rossz, mert rá fog jönni, hogy ha összeharapja a cumit, akkor eláll a kajafolyam, és később ezt a megoldást előszeretettel alkalmazhatja a cicin is. Ha pedig már van foga, akkor ez nem egy szerencsés művelet.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr385368399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.06.29. 19:47:34

Nálunk nulla gond az étvággyal. :-)

Scala 2013.06.29. 20:54:14

Na ezt nem itt akartam abbahagyni, csak szólt a Barbi. :-)
Tehát remek étvágya van a lányomnak, nem baj, mert a gyerekorvos szeretné, ha triplázná egy éves korra a születési súlyát, ami 3550 g-nál azért már teljesítmény.
A kérdésem az, hogy kaptatok-e iránymutatást mennyit egyen, hányszor, miket? Beszéltem a védőnőnkkel, és jókat mondott, kb. összefoglalva, úgy kell csinálni, ahogyan működik, éppen ezért én nem étkezés után, hanem egy külön menetben adom az anyatejet négy óránként, a kaját három-négy gyümölcspüré + két húsos főzelékre osztom fel, emellé van hat szoptatás / nap. Egész nap eszünk... Kérek szépen leírást nálatok hogy megy ez. :-D

luckalakó 2013.06.29. 21:03:33

Igény szerinti szopi, ami nem azt jelenti, hogy agyba-főbe a mellemen lóg, viszont nincsenek is konkrét idpontjaink. Reggel ébred, vagy éhes vagy nem, amikor éhes, akkor etetem. Ha korán ébredt, akkor még van egy tízórai szopi, ha későn, akkor utána már egyből az ebéd jön, ami vagy gyümölcs, vagy főzelég, de rendszerint nem kér utána cicit. Most kezdtem bevezetni azt, hogy amikor én leülök délután gyümölcsöt enni, akkor abból adok neki is egy pár falatot, és szerintem ezzel a jó szokással együtt egyre inkább főzelék lesz ebédre, a gyümölcsöt meg áttesszük uzsonnára. Aztán délután ha megéhezik még egy szopi, este fürdés előtt tejpép, aztán szopi, aztán ha nem alszik el akkor újra és újra megpróbálom cicin altatni. Na hát kb így néz ki most egy nap :)

Scala 2013.06.29. 21:06:43

@luckalakó: Köszi! :-)))
Értem. Nálunk van egy kelés éjjel, anyatej. Tejpép semmi, mert pöttyök allergia a tehén-tejporra.
Hááát lényegesen kevesebbet esztek, mint mi.
Többet nem is tudna? Ha kínálod sem? Ha jól értem...

luckalakó 2013.06.29. 21:09:56

Hehe, nálunk éjjel van olyan, hogy négy kelés van :) jobb esetben csak kettő.. Már kezdek beletörődni, ő egy ilyen gyermek... Nálunk nincs tejallergia szerencsére és emiatt is kezdtem a tejpépet, mert már nem bírtam, hogy ennyit kel éjjel, de lehet most abbahagyom... amint a mellékelt ábra mutatja, tejpép ide vagy oda, átaludt éjszaka nincs...

Többet nem eszik, a kanalasat így tudom csak belevarázsolni ahogy a posztban írom, a cicit meg ha abbahagyja akkor elég volt neki, nem kell már a másik mell :)

Scala 2013.06.29. 21:53:46

@luckalakó: Írok holnap, hosszabban a felkelésekre! Jó éjt! :-)

Scala 2013.07.05. 09:26:51

@luckalakó: Nagyon megértelek, a tejpépet én is azzal a célzattal adtam, hogy ne keljünk...
Meglepett, amit írtál az evéséről, az én lányom szívesen és sokat eszik. Ha valamit nem szeret nem erőltetjük, keresünk mást, és az esetek 85%-ban bevágja , amit kap. Már öt és fél hónaposan tátotta a kis száját, sűrűn, madárfióka módra. :-) Annyira jól alakult ez, spontán, hogy nem tudok és nem is akarok hozzászólni a kisfiad evéséhez, az alvás-felkelések nem mentek simán, bele kellett szólni a folyamatba, erről szeretnék írni eg hosszabbat. Lehet?

Scala 2013.07.05. 09:30:35

Egyébként gyerekorvos mondta, ha valami nem ízlik, két hétig semmiképpen nem szabad újra adni. Nagyon jó tanács, bevált. Így élt a Barbi édesburgonyán, alma-banánpürén, mangópürén egy darabig. A sima krumpli sem ment, a sárgarépa végképp nem, keverve sem... mostanra minden rendeződött, tegnap próbáltuk először a csirkemájat tegnapelőtt a paradicsomot. Múlt héten krumpli-répa-pulykahús kombó simán lecsúszott... fokozatosan alakulhat az ízvilága.

luckalakó 2013.07.05. 13:42:57

Lehet, persze :-) Én most azzal kísérletezek, hogy elkezdtem órára pontos napirendet tartani, hátha így kevesebb lesz az éjjeli ébredés is.

Scala 2013.07.05. 19:57:55

@luckalakó: A napirend remek! Spontán kialakult nálunk a hatodik hónap második felétől, szinte van, hogy óránként eszik a Barbi, jól kell szervezni, már megszoktam, az éjjelek így nyugodtak.

Scala 2013.07.05. 20:01:42

Írom akkor amit akartam, csak most fürdetünk.

Én hatszor szoptatok egyébként, napközben négy (néha három óránként), éjjel egyszer. Idősebb, még nem az igény szerinti táplálást követő ismerőseim, ezt a két hónapos csecsemővel csinálták... tök nagy káosz ez az egész, a glutén is, a tehéntej, csak bírja az ember kiismerni magát.
Mindenesetre, engem nem lehetett arról meggyőzni, hogy az éhesen síró, négy és fél kg feletti csecsemőt ne tegyem mellre, csak ha letelt a négy óra. Baromság. (anyósom is bevallotta, hogy nem tartotta be, pedig ki volt adva).

Scala 2013.07.06. 12:53:34

Na épp ma van egy cikk a témában, linkekkel:
divany.hu/poronty/2013/07/05/ezert_ne_varja_meg_mig_gyermeke_elalszik/

Ez az Aludj jól gyermekem c. könyvnek egy kb. összefoglalója.
Még jelentkezem, csak ma Vitality a lányom mottója.

Scala 2013.07.06. 13:17:02

@luckalakó: Ezt egy másik cikkben találtam, és lényegében összefoglalja, amiről írni szeretnék:
divany.hu/poronty/2007/01/13/anya_sem_alszik_ejszaka/

"Ezt az állapotot aztán az követi, amikor olyan szinten kialvatlanok vagyunk, hogy gyakorlatilag egész nap azon agyalunk, hogy mikor tudunk hunyni egy keveset. A memóriánk egyszerűen eltűnik. Vannak anyák, akik határozottan agresszívé válnak éjjel felébredéskor. Megeshet, hogy az alvó apuka, aki amúgy édesdeden átalussza a gyermek hónapok óta tartó éjszakai ámokfutását, egyszer csak anya „Aludjál már az isten áldjon meg!” üvöltésére ébred. Nos, ez az a pillanat, amikor cselekedni kell! Apa, ha eddig nem tette volna, csatasorba kell, hogy álljon! Anyának pedig szorgalmasan és kitartóan, legfőképpen pedig következetesen be kell tartani a „nem veszem ki a helyéről” pontot.

Érdemes elmerülni az éjszakai átalvásról szóló irodalomban, és eldönteni, hogy mely irányzathoz tartozunk lélekben. És ahhoz tartsuk magunkat. A gyerekek többsége, egy bizonyos kor után valóban megtanul magától aludni. Sajnos vannak persze kivételek, akik évekig gyötrik elsősorban anyukájukat. Nekem van jól alvó gyerekem és rossz alvó gyerekem is. A rossz alvó jött később. És sokat gondolkodtam azon, hogy milyen jó, hogy az első gyerek jól aludt, mert fordított esetben biztosan nehezen vettek volna rá arra, hogy kistestvére szülessen."

Tudom, hogy Karesz éhes, nem értettelek félre.
Azt akartam kérdezni, hogy játszócumija van? Mert Barbinál nincs, én nem akartam, három hónaposan megtalálta az ujját. Néha úgy szívta, pl. amikor csökkent az anyatej négy és fél hónaposan, mint amiből tényleg érkezik a vanília shake. :-)

luckalakó 2013.07.06. 13:21:15

Köszi :-) Van cumi, de csak a kiságyban és babakocsiban kapja, ha játszunk, akkor sosem.
Igen, én is így gondolom, hogy meg kellene találni, hogy melyik irányzathoz is tartozom. És következetesen betartani. Csak sajnos ez még egyelőre elméleti síkon van :) És a másik cikket is olvastam, valóban elgondolkodtató, hogy nem tud magától elaludni... hiszen mindig cicin alszik el, és amikor éjjel felébred, nincs ott a cici. Na de most akkor mi legyen? Ha cicin alszik el, ébresszem fel picit és úgy rakjam be a kiságyba? Csak aztán nehogy túl felébredjen.. majd próbálkozom :-)

luckalakó 2013.07.06. 13:53:21

Mondjuk azért igazából azt szívesen megkérdezném az alvástréninges okosoktól, hogy egy baromi aktív és izgága gyereket mégis hogy tanítsak meg elaludni, amikor feláll a kiságyban, és tombol. Kettő órán keresztül. Le se tudom tenni mert azonnal kel fel. Pedig már 2 órája is álmos volt. És ha ringatom, akkor meg elalszik 5 perc alatt. Értem én, hogy ne ringassam, mert akkor meg éjjel ha felébred, nem fog tudni cici vagy ringatás nélkül elaludni, de mégis, lépésről lépésre, hogy csináljam?

Scala 2013.07.07. 13:54:32

@luckalakó: Szerintem, ha elaludt a cicin (lányom is leggyakrabban így), akkor semmiképpen se ébreszd fel. Az úgy van kitalálva.
Az én lányom magától el tud aludni cici nélkül is, ez a különbség,nem az, hogy a cicin elalvás káros. Szopizza az ujját, néha most már azt sem. Pl. tegnap kijöttem gyorsan mosogatni ebéd után, ment a zene (Classicals for Babies), és nagy csend lett, elaludt hason a járókában.
A játszócumi nekem úgy tűnik azért szívás, mert nincs kéznél, a hüvelyujj igen. Megoszlanak erről a vélemények, mindegy, ha Karesznak van, akkor van, kész.

Lépések: Aludj jól gyermekem c. könyvet olvastad? Elküldhetem, ha gondolod.

Én azt gondolom, hogy ha ringatástól elalszik 5 perc alatt, és álmos is, akkor ringatva legyen,ez nem kóros. És kész.
Éjjeli kelésekkor is kell ringatni?

Tegnap a Barbi mangó-alma püréjéhez főtt krumplit tettem, egész du. este úgy ettük, nagyon szépen aludt éjjel, nem volt éhes, így van benne kalória, a sima gyümölcs úgy tűnik nem volt elég.
Ma a meggyet adtam így.
Esetleg próbáld meg, kis vizet kell hozzáadni, és persze idei krumplit használj. :-)

luckalakó 2013.07.07. 14:10:50

Hát, nem egyformák a gyerekek. Van, akinek könnyen megy az altatás, és van, akinek nem :-) De már annyira bogarat tett a fülembe a téma, hogy lassan készítek egy kérdőívet és jól kitöltetem sok emberrel, csecsemőkori elalvással kapcsolatban. Hátha van összefüggés. Vagy hátha nincs. Mindenképp megnyugtató lenne összesített adatokat látni mások alvásáról.

Scala 2013.07.08. 14:08:28

@luckalakó: Tegnap a mi boldogságunk is felriadt éjjel valamivel 23h után, a héten immáron másodszorra. Megszoptattam, és nem akart visszaaludni. Köszönöm, hogy írtad, hogy mit csinál a kisfiad az ágyban, mert így nem ért oly-an váratlanul. Figyelj, ez félelmetes, mászik, feltérdel, néz lefelé-át, ez már nem az a megszokott, rászólok, hogy Barbi éjszaka van, alszunk, anyának fontos pihennie most. Otthagytam, egy idő után, simogatás stb. a férjem nem szereti ezt a módszert, bement járkálgatott vele. Elaltatta, letette, majd kisvártatva felébredt, ismét járkáltak. 1h után aludhatott vissza. Fog-dolog. Szépen és sokat ivott ezalatt a gyermek, beletettem a homeopátiás golyókat. Utána 6h-kor keltett, bár a férjem szerint 5h után valamivel, mert ő volt vele egy szobában... Felül már fehérlik is a két egyes, ezzel együtt szerintem már a nagyobb fogak gyötrik, ott is látok duzzanatot, fehérség nélkül.
Két és fél hónaposan is ilyen fájdalmas sírások közepette ébredt, úgyhogy epizódjellegűnek tekintem a dolgot... A múlt héten két alkalommal is előfordult, hogy a remekül alvó gyerek ellenére én nem tudtam hosszan elaludni, csüt. óta pedig a baba nem alszik frankón... Kész káosz. :-D
Viszont a feltérdelést a hétvégén gyakorolta be, új fejezet nyílik meg ezzel...

Summa summarum: látod, a férjem is ringatja, nem hagyja bent az ágyában. (Ezt a járkálást inkább ő csinálja vele, születése óta. Fizikai állóképesség is oka, meg a szoptatást nem tudja átvenni, ezzel viszont meg tudja nyugtatni, akkor is ha nem vagyok otthon - nagy ritkán.)
süti beállítások módosítása