BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

A baba első mosolya

2013.03.26. 11:23 luckalakó

Az első hat hét kőkemény munkája után itt az ideje a jól megérdemelt jutalomnak. Ez pedig nem más, mint a baba első igazi mosolya, szaknyelven a szociális mosoly. Eddig is láthattad álmában mosolyogni, leginkább cici vagy cumi mögött, de ez már teljesen tudatos. És nem kell hozzá órákon keresztül ugrándozni és cüccögni, miközben játékokat zenéltetsz és népdalokat énekelsz, sőt. Elég, ha rámosolyogsz, ő pedig visszamosolyog rád, életében először, amitől te úgy érezd, hogy igazán megérte az egész 9 hónap, a szülés, a kórházi napok, a több hetes nem alvás, aggódás, satöbbi. Az már csak hab a tortán, ha az első igazi mosolyt nem is te kapod, hanem az apuka, valamelyik nagyszülő, esetleg a gyerekorvos vagy a zöldségboltos eladólány. Nem baj, a baba innentől kezdve rendszeresen gyakorolni fogja új tudományát, és nap mint nap részese lehetsz ennek az élménynek.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes8.png

Az első mosoly legkorábban négy hetes korban figyelhető meg, de vannak esetek, amikor csak 10 hetesen kezd mosolyogni a baba. A nagy átlag mint mindig, most is középen van: a legtöbben 6-8 hetesen mosolyognak először.

A mosoly egyrészt a szülő természetes nyugtatója, amit a baba ösztönösen használ. Másrészt visszajelzés arról, hogy minden rendben van, sőt, kifejezetten tetszik neki az adott szituáció. Harmadrészt pedig annak a mutatója, hogy babád mentális fejlődésével nincs gond.

Ha a baba három hónaposan sem mosolyog, érdemes orvoshoz vinni, mert szervi baj, vagy mentális zavar állhat a háttérben. Mindkét esetben igaz az, hogy minél hamarabb kezdik el kezelni a problémát, annál több esély van rá, hogy megússza.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemő mosoly

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr215172329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása