BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Babakaki - azaz mi van a pelenkában?

2013.04.02. 14:28 luckalakó

Akinek nincs gyereke, rendszerint morbidnak találja, hogy egyes anyukáknak állandóan ez a témájuk. Akinek pedig van, az már legalább egyszer kapott majdnem-szívrohamot attól, amit a pelenkában talált. A kezdő anyukák az első hetekben rendszerint egyáltalán nem tudják, hogy mi a normális széklet, és mikor kell aggódni, de a későbbiekben is lehetnek szokatlan színű, szagú, állagú pelenkatartalmak, ezekről nem árt tudni.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

Magzatszuroknak nevezik az újszülött baba első székletét, ez még az anyaméhben elfogyasztott dolgok eredménye. Ne akard tudni, hogy milyen dolgokat ehet odabent a baba, elégedj meg annyival, hogy az első napokban kiürülő sűrű, sötét, levakarhatatlan kenőcs állagú széklet teljesen normális.

A szoptatott babák széklete nagyon változatos lehet, gyakoriságot, színt és szagot tekintve is. Eleinte általában naponta többször, később 2-3 naponta, majd fél éves kor körül már csak hetente van a babának széklete. Ez azért van így, mert idővel egyre jobban képes hasznosítani az anyatejet, azaz egyre kevesebb mindent ad vissza belőle. Ha a baba megfelelően fejlődik, akkor persze az is normális, ha soha nem ritkul meg így a székletürítés. Színe lehet aranysárga vagy mustársárga, esetleg zöldes - bár ha ez utóbbi hasfájással párosul, akkor erős a gyanú, hogy rossz szoptatási technika miatt a baba túl sok előtejet fogyaszt (gyakori szoptatás esetén ne váltogasd a melled, hanem add ugyanazt neki, ez lehet, hogy segít). Állaga lehet sűrűbb, hígabb, krémes, vagy tartalmazhat túrószerű darabokat, ez mind normális. A szag legalább ilyen változatos, hallottam már olyan anyukát, aki szerint az anyatejes kaki fahéjillatú, nekem nincs ilyen szerencsém, az anyatejes babám kakija kifejezetten kakiszagú.

A tápszeres babáknak naponta legalább egyszer illik székletet produkálni. A széklet sűrűbb, "formálhatóbb", de nem bogyószerű. Színe sötétebb, barna vagy zöldes, esetleg élénksárga árnyalatú, és nem épp kellemes szagú. Ha a babának keményebb a széklete, vagy ritkábban van, akkor érdemes tápszert váltani.

A fogzáskor sok baba rengeteg nyálat nyel, valamint az immunrendszerük is legyengül ebben a pár napban, ezért hőemelkedés, akár láz is előfordulhat, és persze bő mennyiségű, az átlagnál jóval szagosabb székletük lehet. Persze pont ugyanezek a tünetek jellemzőek bélfertőzés esetén is, ezért ha egy kicsi kétségünk is van, akkor inkább nézze meg egy orvos is a babát.

A hozzátápláláskor megint változik a helyzet: eleinte gyakran visszaköszön a pelenkában, amit megetettünk vele - ez arra utal, hogy az adott ételt még nem tudja megemészteni, ilyenkor hanyagold pár hétig azt az ételt, adj neki olyat, ami legalább valamennyire megváltozott formában jön ki. Később a szilárd táplálékok hangsúlyossá válásával a széklet egyre jobban hasonlít a tiédhez. Színre, állagra, és szagra is - ez utóbbi miatt egyre kevésbé lesz kedved nézegetni.

Nyálkás széklet előfordulhat az első időkben, vagy náthás babánál simán lehet, hogy lenyeli a sok váladékot, és attól lesz nyálka a pelenkában. Természetesen itt is igaz az, hogy ha emellett a baba testhőmérséklete, közérzete eltér az átlagostól, akkor akár fertőzést is jelezhet.

Nagy mennyiségű, zsíros székletet felszívódási zavar okozhat, ami újszülött korban még akár normális is lehet, hiszen az első hetekben-hónapokban a baba általában kevesebb laktáz enzimet termel, mint amennyire szüksége lenne, így a tejcukor egy részét nem tudja feldolgozni. Általában 3 hónapos korra ezt kinövik, de legkésőbb 4-5 hónaposan el kell múlnia. Túl korán elkezdett hozzátáplálás esetén szintén visszatérhet a probléma, de ha 1 évnél idősebb gyermeknél gyakran tapasztaljuk, akkor érdemes kivizsgálást kezdeni, mert lehet, hogy a gyermek liszt- vagy tejcukorérzékeny, és speciális diétára van szüksége.

A véres széklet az az eset, amikor érdemes orvoshoz fordulni, bár a legtöbbször csak arról van szó, hogy a vér az anyamellből került a babába, mert kisebesedett a mellbimbó. Ilyenkor sötét, alvadt darabkákat lehet találni a székletben. Ha viszont élénkpiros, vagy zselé állagú a vér, mindenképp mutassuk meg orvosnak a babát.

Az agyagszínű széklet pedig szintén nem örömhír: májproblémára utal, azonnal vidd orvoshoz a babát!

Bármilyen vélt vagy valós rendellenesség esetén a pelenkát tegyük el, és mutassuk meg az orvosnak.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: újszülött csecsemő széklet

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr735188641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása