BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Újszülott kisbaba gondozása - II. rész: öltöztetés, pelenkázás

2013.03.16. 17:44 luckalakó

Szobahőmérséklet

A kórházban lévő kábé harminc fok remek átmenet az anyaméh melege és az otthoni langyosabb hőmérséklet közt. Az első napokban 24-26 fok legyen, aztán úgy egy hetes kortól már elég neki a 22-23 fok, éjszakára sem kell több, sőt, inkább kerüljük a nagy meleget.

Ha hidegebb van nálatok éjszaka, az sem gond, ilyenkor öltöztesd fel rétegesen, újszülöttként nyugodtan használhatsz textilpelenkát akár takarónak is, persze később, amikor fogdos, már nem célszerű, ha nem akarsz reggel arra bemenni, hogy épp megpróbálja bezabálni az egészet.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png 

Öltöztetés

Az újszülött méret általában az 56-os, ritkán van, hogy kisebb babáknak inkább az 50-es ruha jó. Az angol méretezés szerint az 50-es a 0-0 hónapig, az 56-os a 0-3 hónapig jelzést kapja.

Ügyelj rá, hogy elég meleg legyen, ha át kell öltöztetni a babát. Az első napokban legalább 26 fok javasolt a meztelenkedéshez. A műveletet igyekezz határozottan elvégezni, nem hideg kézzel. Minél kevesebbet tökölsz, annál kevésbé lesz rideg a fogadtatás. Ha kellőképpen ügyes vagy, a babád akár még szeretheti is az öltöztetést. Lehet, hogy jobban leköti, mint bármilyen színes zörgő-csörgő izé.

A ruhadarabok tekintetében nem árt, ha a praktikus gondolkodást részesíted előnyben. Most még nem kell elegánsan öltöznie a babának. Az a lényeg, hogy a ruha melegítsen, könnyen lehessen feladni és levenni, pelenkázáshoz elég legyen a fél gyereket kicsomagolni, ne kelljen az egészet.

Szerencsések az egybe talpas végig gombos rugdalózók, alá ujjatlan vagy rövid ujjú bodyt lehet adni. A hosszú ujjú bodyt eleinte szopás feladni, én ebből csak azt kedveltem, amelyik elöl gombos volt. Minden, amit nyakon kell áthúzni, ijesztő lehet a baba számára. A legrövidebb idő alatt nekem úgy sikerült ezeket feladni, hogy felgyűrtem, kitágítottam a fejnyílását, megemeltem a baba fejét, beraktam alá, és hátulról húztam át. Ha ezt így nehéz elképzelni, mert hülyén írtam le, akkor azt nézd meg, hogy áll a body, amikor leveszed róla. Na ugyanezt csinálom meg visszafelé, negyed másodperc alatt megvan még a szűkebb dolgoknál is, észre sem veszi.

Ebben a korban szerintem felesleges a kis farmer, a pulóverek, kardigánok, de még a harisnya és a talpas nadrág is macerás. Ha már rutinosan öltöztetsz, akkor lehet ezekkel próbálkozni, mondjuk a kis nadrágokat és a pulóvereket még 4 hónaposan sem szívesen adom rá, mert a gyereket felemelve a nyakában köt ki felgyűrődve az egész kóceráj. A farmer, kord anyagok lehet, hogy szépek, de hogy neki nem kényelmesek rugdalózás szempontjából, arra mérget vennék.  A zokni meg cuki egy ruhadarab, de az már kevésbé cuki, amikor ébredés után könnyes szemmel keresgéled az eltűnt példányt, hogy hátha csak leesett és nem lenyelte.

 

 

Pelenkázás

Első lecke: a pelenka eleje az, ahol a rajz van. Legalábbis gondolom, mindegyiken van, én eddig nem találkoztam olyannal, amin ne lenne. A hátulja az, ahol a tépőzár található. A rajz azért jó, mert nem kell gondolkodnod azon, hogy miről mesélj neki pelenkázás közben, hogy lekösd. Ha kacsa van a pelenkán, akkor kacsáról mesélsz. Ha a süni a nyuszival labdázik, akkor arról. Ha két csiga szerelmes, akkor meg arról, bár ez kissé még korai neki, de végül is még a labdázás is. Akkor meg nem mindegy?

Második lecke: a pelenka akkor nem túl szoros, ha két ujjad be tudod dugni a has és a pelenka közé.

Harmadik lecke: ha leveszed a pelenkát, legyen kéznél törölköző, mert számíthatsz egy kiadós zuhanyra. Kislány tekintetében nincs tapasztalatom, a kisfiúkról csak annyit mondhatok, hogy saját magát is képes arcon vizelni. És jobban meglepődik, mint te.

Negyedik lecke: pelenka nélkül is lehet kakilni. Sugárban is.

Ötödik lecke: ha levetted a pelenkát, villámgyorsan töröld meg nedves törlőkendővel, majd tedd alá az új pelenkát. Indok: harmadik és negyedik lecke.

Hatodik lecke: popsikrémmel kend be a fenekét és minden olyan testfelületét, ahol pisi/kaki érheti. Lányoknál a szeméremajkakat kivéve, mert a hülye hámosító popsikrémek összenövéseket okozhatnak náluk. Persze belekerül úgyis, de jobb, ha nem te rakod telibe, hanem csak a rugdalózás miatt kenődik szét és kerül oda egy pici.

Hetedik lecke: ha nem sikerül rendesen ráadni a pelenkát, ismételd. Ha akkor sem, akkor próbáld újra. Egy idő után, mikor már azt hiszed, majdnem tökéletesen megy, úgyis új mozgásformát tanul meg, ami miatt kezdheted elölről. Pár hónaposan már igazi kihívás pelenkázni őket. Ha nagyon mozgékony a babád, pelenkázz a földön.
A pelenkázásra is érvényes az, mint az öltöztetésre: légy rutinos és gyors és szórakoztató, akkor élvezni fogja és nem sírja végig. Ne nyúlj hozzá hideg kézzel, és ha műanyag pelenkázólapon végzed a műveletet, akkor tegyél alá törölközőt, textilpelenkát, vagy bármit, amitől nem fogja érezni a hideget.

A pelenkacsere egyébként is indokolt két etetés között tetszőleges időpontban, van, aki közvetlenül evés előtt szeret cserélni, én inkább utána, főleg azért mert a jóllakott baba kevésbé akar balhét csapni a macerálás miatt, mint a tök éhes. Persze vigyázni kell a nyomorgatással, nehogy kijöjjön belőle a tej. Cserélni érdemes soron kívül akkor is, ha bekakilt a baba. Ezen nem érdemes spórolni például azzal a jeligével, hogy azért még megeteted, az csak tíz perc, és úgyis akkor szokott kakilni. Sajnos pelenkánál nem érvényes az a szabály, hogy nincs az a rakott szekér, amire ne férne még. Én ezt saját káromon tanultam meg, és elég volt egyszer a gyerekem hónaljából is törölgetni a kifolyt kakit, többet nem szórakoztam ezzel.

A pelenka tartalma újszülött korban lehet ijesztő is. Az első széket fekete, sűrű, ragadós, és magzatszuroknak hívják. Az még a pocakban kerül a baba gyomrába. Mihelyt kiürül, utána már a zöldes vagy jobb esetben aranysárga anyatejes kakira számíthatsz.

Az újszülött babának 24 óránként legalább egyszer illik kakilnia, később ez ritkulhat, 6 hós korra akár az is előfordulhat anyatejes babáknál, hogy csak heti egyszer van székletük. Ha a pici erőlködik, mert nem tud kakilni, akkor lázmérővel lehet neki segíteni, vagy azzal, ha anyuka pár kanál szilvalekvárt eszik. Ez utóbbi kb. fél nap, mire eredményt okoz. Ha meg anyuka nem szoptat, akkor értelemszerűen húzd ki a lehetséges megoldások listájából.

Ha minden pelenkában van széklet, az sem gond. Lehet hígabb vagy lágyabb, aggódásra csak az ad okot, ha nagyon bűzös vagy nyálkás, esetleg véres. Persze a bűzös is relatív, olvastam már olyan véleményt, ami szerint az anyatejes kaki fahéjillatú, hát szerintem nem. A véres csak akkor gond, ha egyértelműen a babából jön a vér, és nem az anya mellbimbója van véresre sebesedve. Ez utóbbinál természetes, hogy véres a baba széklete, de ettől még nem kell abbahagyni a szoptatást.

Az első vizelet pirosas anyagot tartalmazhat, ez normális, nem kell megijedni tőle. A későbbiekben halványsárga lesz, és jellegzetes pisiszagú. Azt, hogy hányszor pisil egy baba, csak saccolni tudnám, inkább a nehéz pisis pelenkák számában kell mérned a minimum produkciót. Legalább 4 nehéz pisis pelenkának kell lenni egy nap, persze ha sokszor cseréled, akkor lehet, hogy ugyanezzel a mennyiséggel hat-nyolc kevésbé nehéz pelenka formájában találkozol. 

A pelenkában találhatsz még hajcsomót, szöszöket, egyelőre mást nem nagyon. Nyilván ami kijött, az be is ment. A hajcsomó általában saját termék, az újszülöttkori haj ugyanis az első hetekben teljesen kihullik. Nagyobb hajú babák tetemes mennyiséget képesek belőle elfogyasztani, aggodalomra ez nem ad okot, semmi baja nem lesz tőle. Ilyen pici babák más még nem nagyon tudnak megenni, na nem azért mert nem képesek rá, hanem mert nem jutnak hozzá, főleg ha betartod a biztonsági javaslatokat, amiket majd a hatodik részben olvashatsz.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: pelenkázás hőmérséklet vizelet öltöztetés széklet ruhaméret vetköztetés

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr505134416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása