BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

 • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
 • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
 • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
 • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
 • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
 • Utolsó 20

Lány lesz, ha édeset kívánsz? Fiú lesz, ha sósat?

2015.11.11. 10:27 luckalakó

meseles-hirdetes7.png

 

Legújabb kérdőívemben a koraterhességi tünetekről kérdeztelek ki benneteket, és azt vizsgáltam, hogy a születendő gyermek nemére vonatkozó népi és egyéb babonáknak van-e bármilyen igazolható alapja egy nagyobb létszámú kitöltéssel.

lanyvagyfiu_1.png

Magyarul: igaz-e az, hogy ha édeset kívánok, lányom lesz? Ha sósat, akkor pedig fiam?

Az anyai kíváncsiság ugyanis határtalan, és képesek vagyunk mindent elhinni legalább egy kicsit, amit az interneten írnak. Igen, még én is, pedig én alapvetően racionális gondolkodású vagyok, és nem hiszek a babonákban, de amikor az ember a korábbi terhességétől eltérően rá sem bír nézni sem kolbászra, sem virslire, hanem csak süteményt enne tejszínhabos kólával, akkor csak megfordul a fejében, hogy a kisfiúnak húga lesz.

Szóval összedobtam egy kérdőívet az interneten fellelhető babonák jó részéből, és megkérdeztelek titeket. Mondhatom, hogy eddig ez a legnépszerűbb kérdőívem - 6000-nél is több kitöltés érkezett, amit ezúton is köszönök! Ilyen adatmennyiségből már tényleg izgalmas dolgozni.

A több, mint 6000, 50-50%-ban fiút és lányt eredményező terhességet vizsgálva az alábbi eremények születtek.

Kezdjük talán a tudományosabb elméletekkel, van ugyanis egy olyan orvosi álláspont, amely szerint a hímivarsejt élettartama és sebessége függ attól, hogy milyen kromoszómát hordoz magában. Eszerint azok a hímivarsejtek, amelyek Y kromoszómát tartalmaznak (tehát fiú lesz belőlük), gyorsabbak, de rövidebb életűek; míg az X kromoszómát tartalmazóak (tehát amelyekből lány lesz) lassabbak, de tovább élnek.

Ennek megfelelően a peteérés előtt 2-3 nappal, vagy még korábban történő együttlétből valószínűbb, hogy lánygyermek, míg a peteéréskor történő együttlétből inkább fiúgyermek születik. Ha pedig előtte, és a peteérés alatt is volt együttlét, akkor 50-50% az esély.

Ezt az elméletet valamelyest sikerült igazolnotok.

A szerintetek pár nappal a peteérés előtt készült babáknál csupán az esetek 38%-ában lett fiú a végeredmény, míg 62%-ban lány. Azért fogalmaztam úgy, hogy valamelyest, mert bár az eredmény eltér az 50-50%-os átlagtól, ha jobban belegondoltok, ez csupán annyit jelent, hogy 10 esetből itt nem 5 fiú és 5 lány sikerül, hanem 4 fiú és 6 lány, szóval szerintem igazi következtetések levonására ez az eltérés még elég kevés.

Ahol azt jelöltétek meg, hogy a peteérést megelőző napon, vagy a peteérés napján készült a gyermek, ott a fenti elmélet alapján inkább fiúnak kellett volna sikerülnie, de a válaszaitok alapján csupán 55% fiú ilyen esetekben, tehát mondhatni, hogy húszból egyszer vált be nálatok ez a törvény az átlaghoz képest.

Ahol előtte is és akkor is voltatok együtt, illetve ahol nem tudni az együttlét időpontját, ott szépen hozza a kérdőív eredménye az 50-50%-ot.

A tudományos elméletektől távolodjunk most el kicsit, és nézzük végig, hogy milyen fellelhető babonák léteznek, és ezekhez képest mit mondtatok ti a kérdőívben!

 

1. Ha terveztétek a gyermeket, akkor inkább fiú születik, míg a nem tervezettek inkább lányok.

- Nem igaz! A tervezett és a nem tervezett gyermekeiteknél is 50-50% a lányok és fiúk aránya.

 

2. Ha érzékenyebb, sírósabb, ingerlékenyebb vagy, akkor inkább lányod fog születni.

- Nem igaz! Mindegyik esetben fele-fele arányban születtek lány és fiúgyermekeitek.

 

3. A fáradékonyság, rosszabb alvás inkább fiút jelez.

- Nem igaz! Itt is 50-50% a lányok-fiúk aránya.4. Ha sósat, savanyút, húsféléket kívánsz, akkor valószínűleg fiad fog születni

- Kis mértékben igaz, 67-33% arányban születtek a fiúk a lányok javára ilyen tünetekkel.

 

5. Ha édességeket, gyümölcsöt kívánsz, akkor valószínűleg kislány fog születni.

- Kis mértékben igaz, 60-40% arányban születtek a lányok a fiúk javára ilyen tünetekkel. 

 

6. Ha reggeli rosszulléteid vannak, inkább lányod lesz. Főleg, ha hánysz is.

- Nem igaz. Sem a hányinger, sem a  hányás, sem az étvágytalanság  nem mutat lényeges különbséget a lányok és fiúk arányában. Mivel ez egy nagyon gyakori tévhit, leírom szám szerint is, hogy összesen 1785-en jelöltétek meg, hogy hánytatok, és ebből 830-an szültetek fiút, 955-en lányt. Ez 4%-os eltérést jelent csupán, amit én még nem tartok jelentős eltérésnek, hiszen kevesebb, mint 20-ból 1 esetben nyilvánul meg.

 

7. Ha lassabban nő a hajad és a szőrzeted, akkor lányt vársz, míg ha gyorsabban, akkor fiút.

- Nem igaz ez sem. Semmiféle eltérés nincs a nemek arányában ezeknél a tüneteknél.

 

8. Ha olyan, férfias területeken jelennek meg rajtad szőrszálak, ahol eddig nem volt, akkor inkább fiút vársz (arc, mellkas, has).

- Kis mértékben igaz. A kis mérték 5% eltérést jelent, tehát 20 ilyen esetben 11 fiú születik, és 9 lány. Igazán nem mondhatom, hogy ez domináns eltérés lenne, amiből érdemes bármilyen következtetést levonni.

 

9. Ha kevésbé hullik a hajad, lányod lesz. Ha jobban, akkor pedig fiad.

- Nem igaz. Mindkét esetben felel-fele arányban szültetek lányt és fiút.

 

10. Ha csúnyább, pattanásosabb lett az arcbőröd, lányt vársz, míg ha szebb, akkor fiút.

- Nem igaz. Itt is fele-fele a lányok és fiúk aránya.

 

11. Ha gyakrabban fáj a fejed, fiad lesz.

- Nem igaz. Szintén fele-fele az arány, még csak kis mértékű eltérés sincs.

 

12. Ha hidegebbek a végtagjaid, akkor fiút vársz.

- Nem igaz. Semmilyen különbség nincs a nemek arányában.

 

13. Ha inkább csípőre és fenékre hízol, akkor lányod lesz. Ha inkább hasra, akkor fiad.

- Nem igaz. Mindkét esetben fele-fele arányban születtek fiúk és lányok. Megvizsgáltam azt a csoportot is, aki egyáltalán nem hízott, és itt sincs semmilyen eltérés.

 

14. Ha megnőttek a melleid, akkor lányod lesz.

- Nem igaz. Maximum tejed, de még szerintem itt sincs összefüggés. Mindenesetre ez egy másik kérdőív témája lehetne.

 

15. Ha gyakrabban kívánod a szexet, akkor fiad lesz, míg ha ritkábban, akkor lányod.

- Nem igaz. Egyáltalán nincs különbség a nemek arányában.

 

Összességében kimondhatjuk, hogy a babona még mindig nem több, mint babona.

 

Nem számít tehát, hogy mit kívánsz, hogy milyen lett a bőröd, hogy hova hízol és társai, mert nagyjából ugyanannyi esély van arra, hogy lányod legyen, mint hogy fiad. Az a néhány kis mértékű eltérés, amit találtam, túl kevés ahhoz, hogy bármilyen jelentősége legyen.

 

Azért persze hozzáteszem, hogy ez nem egy reprezentatív kutatás volt, tehát nem tekinthető az eredménye tudományosnak, de azt gondolom, hogy ha lenne bármilyen alapja a fenti babonáknak, azt azért 6000 ember kitöltése igenis megmutatta volna, még akkor is, ha nem a legtudományosabb módszerrel kutattam.

 

Érdekelnek a hasonló kérdőívek? Szívesen részt vennél máskor is a kitöltésben, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy az eredményekre? Kövess Facebookon ide kattintva!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség babona első trimeszter baba neme kívánósság

100 példa arra, hogy nem csak a te gyermeked hisztizik durván

2015.09.08. 20:44 luckalakó

 

...van közte meglepő, vicces, átlagos és rémisztő is. Csak hogy tudjátok, nem vagytok egyedül!

 1. A moziban a Bogyó és Babóca után nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy vége a mozinak és üvöltött! Vagy két órán keresztül.
 2. Éjjel szomjas volt es nem akarta a vizet meginni. A kakaóért ordított.
 3. Megkértem, hogy siessen át az úttesten, mert rövid a zöld, és megállt a zebra közepén, hogy NEM! Én persze közben babakocsit toltam fél kézzel...
 4. Sarokba állítottam (sokadik alkalommal kilocsolta a fürdővizét), mire lilára ordította a fejét és végig azzal "fenyegetőzött", hogy a sarokba pisil/kakil.
 5. Céges laptopon nem játszhatott, ezért üvöltve fenékre vágta magát, és fenéken pattogva haladt előre.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes5.png

 1. Mindenáron kakaót szeretett volna inni, nem értette meg, hogy azt csak este az ágyban kap. Teljesen felhergelte magát, és olyan hisztit levágott, mint még soha.
 2. Nem akart ebéd után aludni, úgy kellett bevonszolni az ágyába és ott tombolt hosszú ideig. Agresszív volt velem, rúgott, pofozkodott, azt kiabálta, hogy menjek ki, egyedül akar lenni, menjek a tesójához. Amikor kimentem, akkor kérlelt, hogy menjek vissza hozzá. Ezt játszottuk jó sokáig.
 3. Nem kapott jégkrémet, ezért a bevásárlóközpont kijárati ajtajában ülve ordított, amíg bepakoltam a vásárolt cuccot a kocsiba (közel volt a kocsi, nem volt veszélyben).
 4. Nem kapott meg egy bizonyos fajta édességet. Mivel megbeszélés és kompromisszum helyett hisztizni kezdett, végül nem kapott másfajtát sem, ezen teljesen kiborult, ordibált, köpködött, és csúnya dolgokat mondott rám.
 5. Semmit nem volt hajlandó másnak megtenni, csak anya jöhetett szóba. Csak anyával hajlandó enni, inni, pisilni, kakilni, fürödni, aludni, játszani, mindenki mással kiabálás és veszekedés.
 6. A bolt bejáratánál nem ő tolta át a bevásárlókocsit, ezért a bolt közepén fetrengett a földön.
 7. Uszoda kijáratában lecövekelve bőgött, hogy ő itt marad. Úgy kellett egy kézzel elvonszolnom a kocsiig, másik kézzel a 3 hónapos babát toltam babakocsiban...
 8. Kiborult azon, hogy a laptopon lejátszott zenéhez nem tartozik kép (youtube videókhoz szokott, de ez most csak zene volt). Aztán, mikor a zenelejátszóban megtaláltam a vizuális effektet, kiborult azon, hogy miért rózsaszín, és miért nem zöld...
 9. Délután apa ment érte a bölcsibe, és hatalmas hisztit vágott le, hogy nem anya ment érte. Apával nem akart hazajönni.
 10. Nem akart a játszótérről hazajönni, ezért akarattal lefejelte a hintát.
 11. Nem kapott csokit, ezért a konyhában egy üvegpoharat a földhöz vágott.
 12. Reggel az apja elment dolgozni, és nem vitte magával. Megjegyzem, soha nem szokta vinni… csapkodott, rángatta a bejárati ajtót, lefeküdt a földre, sírt, őrjöngött.
 13. Elpakoltam a gyurmát, amivel már nem is játszott. 40 percig visított és őrjöngött a falat verve.
 14. Mivel rengeteg gumi állatkája van, és nagyon szereti őket, a doktornő rendelőjéből el szeretett volna hozni párat, amilyen neki még nincs. Hiába magyaráztuk mindketten, hogy ez nem az övé, ott kell hagyni, csak sírt és dobálta magát a kezemben, amikor elvettem tőle és kivittem a teremből.
 15. Nem kapott lefekvés előtt gumicukrot: sírás, csapkodás, a ruhám rángatása, lökdösődés. Leült a földre és éktelenül ordítva sírt, addig, míg csuklani, öklendezni nem kezdett.
 16. Nem tudott dönteni, hogy melyik szandált szeretné felvenni, de indulnunk kellett, ezért választottam helyette. Ezen kiborult, leült az ajtó előtt, és ordítani kezdett.
 17. Hajvágás után nem akart megfürödni, pedig csupa haj volt. Miután lefürdettem, fél órán keresztül üvöltött, hogy nem akarta megmosni a haját, menjünk ki az udvarra és koszoljuk össze.
 18. Kutyasétáltatás közben megkértem, hogy adja nekem a pórázt, mert a kutya elrántja őt és elesik. Úgy üvöltött, mint akit élve nyúznak.
 19. Nagy melegben, álmosan az autóba ültetve hisztizett, hogy rossz a biztonsági öv, és nem úgy szokott lenni. Mindig úgy szokott lenni…
 20. Utazás előtt 45 percig mondtam neki, hogy reggelizzünk. Az autóban végig üvöltött, hogy lekváros kenyeret akar enni. Hazaértünk, 45 perc sírás, üvöltés, először mert üres volt a vizes pohara, majd azért, mert elkapcsoltam a tv-t, aztán már ok nélkül.
 21. Nem akart a boltba menni, 20 percet üvöltött. Miután mégis berángattam, verte a fotocellás ajtót, hogy ki akar menni.
 22. Fürdés után fáradt volt, nem akart felöltözni, káromkodó üvöltés fél órán át.
 23. Nem engedtem, hogy beüljön a pihenőszékbe, amelyikben épp a kistestvére volt. A kistestvért próbálta megütni.
 24. Vásárlás közben testvéreit lökdöste, bántotta, idegesítette, harapdálta, majd ordítva földön fetrengős... pénztárnál is nekiállt lepakolni az édességeket majd ismét ordított egy sort…
 25. Éjjel nem akart aludni, hányásig hisztizte magát. Majd azt mondta, tegyük a fejét hideg víz alá.
 26. Nem volt meg a kedvenc cumija, csak a másik kettő. Több mint egy órás üvöltés, fetrengés, csapkodás. Hőemelkedésig sírta magát, kapkodta a levegőt.
 27. Nem kapott meg egy kést az asztalról, dühében megcsípte a mellette álló Apát, majd mérgében fellökte a műanyag kisszéket.
 28. A bevásárlóközpont közepén hasra vágta magát. Ezután felült, a cipőjét szétdobálta, majd a járókelőket szerette volna vele megdobálni. Az okot nem tudom, nem árulta el.
 29. Az esti lefekvéskor az ajtókeretbe raktam egy rácsot, hogy ne tudjon kijönni a szobájából. Feldühödött és a játékokat a polcról, a ruhákat a fogasról lerángatta. Ordított a rács túloldalán és a végén ki is tépte.
 30. A bölcsiből hazafele a 40 fokban nem engedtem, hogy gumicsizmában jöjjön ezért földhöz vágta magát és ordított.
 31. 3-4 óra gyakorlatilag folyamatos ordítás, földön fetrengés, amiből nem lehetett kizökkenteni. Azóta se tudom, mi volt a baj, amikor abbahagyta, annyit mondott: hisztiztem...
 32. 6 hetes öcsit szoptattam, neki közben olvastam, de valamiért félre kellett tenni a könyvet, és akkor egyik pillanatról a másikra kiborult, hozzánk vágta a könyvet, és gyakorlatilag magán kívül lett.
 33. A kocsiba mindig elsőként akar beülni, most le volt maradva és a kishúga ült be elsőnek. Visítva hisztizett.
 34. A játszótéren nem mehetett egy másik kisgyerek biciklijével, ezért a járdába verte a fejét.
 35. Egyedül akarta felvenni a nadrágját, de a popsiján nem tudta felhúzni a pelus miatt. Beszaladt a szobájába, becsapta az orrom előtt az ajtót! :) és kb. fél órán át vigasztalhatatlanul sírt, ordított, csapkodott, dobálta a babáit, teljesen kifordult önmagából.
 36. Étteremben volt játéksarok! A kirakót nem tudta összerakni, segíteni nem lehetett, mert nekiállt üvölteni! Kiabált, csapkodott, rongálta a játékot!
 37. Anyukámmal volt egy üzletben, előtte beleegyezett, hogy nem fog kérni semmit, de aztán mégis azért hisztizett, mert anyukám nem akart neki megvenni valamit. Nagyon csúnyán viselkedett, üvöltött, és azt mondta rá, hogy koszos cigány.
 38. A mamáék hoztak felfújható medencét, amit feltöltöttünk vízzel, de ugye még hideg volt. Megbeszéltük, hogy alszik egyet (déltől szokott kb. fél 3-ig aludni) és addigra melegszik annyit a víz, hogy belemehet. Természetesen be sem akart jönni a kertből, nem hogy aludni menni. Elhagyta magát, ordított, nem lehetett vele beszélni. Összeesett direkt a földre. Felemeltem, rúgkapált és ütni kezdett. Bevittem a szobájába és mondtam neki, hogy akkor jöjjön ki, ha le tudott nyugodni. Behajtottam az ajtót, hallottam, hogy dobálja a játékokat, csapkod.
 39. Félreértette, hogy mit kértem tőle. Annyira sírt, hogy már levegőt sem kapott.
 40. Unokatesójával fakanállal játszottak, mert főztek. Elvett tőle valamit, erre a fiam fejbe vágta a kanállal. Büntetésből elvettük tőle és ezért elkezdett hisztizni. Ordított tombolt és mindenáron meg akarta kapni a fakanalat. Nem bírtunk vele, teljesen kikapcsolt. A férjem alig bírta fogni.
 41. Strandra indultunk, beült az autóba, az apukája meg bekötötte a biztonsági övet neki. Én betettem a kistesóját, hogy akkor indulunk, mire jött az üvöltés, hogy apa kapcsolja ki, mert ő azt szeretné, ha én kötném be.
 42. Verte a bátyját. Apája rácsapott a kezére. Erre kitört a hiszti, ami hányással végződött.
 43. Majdnem minden reggel, bölcsibe menet, a másik irányba akar menni, hogy buszozzon. Végig sír a bölcsiig, ölben akar lenni, előre fut, mert megsértődik és a kezét sem adja ide.
 44. Egy olyan ceruzáért hisztizett hanyatt fekve a boltban, amilyen már van neki.
 45. Mivel nem kapott meg valamit azonnal, mérgében mindent csapkodott, rugdosott, ami az útjába került (ajtót, falat, szekrényt, nagymamát)
 46. Szeretett volna elmenni mamáékhoz, de már este volt így mondtam, hogy majd másnap elmegyünk. Annyira hisztizett, hogy hányás lett a vége.
 47. Másik pohárból szeretett volna inni, ezért sikítva ordított.
 48. Nem vettem meg a boltban neki egy nagy kukásautót, ezért a bolt közepén lefeküdt és ordított.
 49. Strandon voltunk. Fáradt és éhes volt, de sem pihenni, sem enni nem volt hajlandó. Minden játékot el akart venni a többi gyerektől, plédekről. Kb. fél órán át sikítozott, verekedett.
 50. Nem érte el az egyik játékot, és dühében nekem vágta a kisszéket.
 51. Fél óráig ordított a lagziban, mert már elvitték a húslevest, ő pedig még enni akart. Mondtam neki, hogy kérünk a konyháról még neki, de nem hallotta meg annyira sírt.
 52. Nagyszülőktől nem akart eljönni, hullafáradt volt, a kocsiban úgy behergelte magát, hogy többször meg kellett álljunk az 5 perces úton. Fuldoklott, borzalmas volt.
 53. A fa építőkockákból kirakott várát a kis barátnője szétrombolta, ezért visítva, a földön fekve, kiabálva sírt.
 54. Játszóházból kifele jövet sikítva sírt, földhöz vágta magát, amikor felvettem két kézzel ütötte a fejemet
 55. Meggondolta magát és mégis ment volna az utcán az apukájával, ő viszont már elment és nem engedtem egyedül utána. A kiskaput rúgta mérgében.
 56. Nagyon fáradt volt, nem aludt délben a bölcsiben, és amikor mentem érte, kérte, hogy vegyünk fagyit a bölcsi melletti fagyizóban. Mivel én máshol szerettem volna neki fagyit venni, egy 40 percig tartó hisztibe kezdett. Tépte a saját haját, ütötte a saját arcát, száját, olyan erővel, hogy a foga felsértette az ajkait. Engem is karmolt és mart az autóban, mivel a mellettem levő ülésben utazik.
 57. Kértem, hogy pakoljon össze, nem tette, nekiálltam, erre kiborult, megharapta a lábujjam, a lábam, a hasam, majd ütni kezdett, aztán körbe-körberohangált a szobában, végül földhöz vágta magát, és dobálta magát a földön, mindezt valami hihetetlen üvöltéssel és tombolással kísérve.
 58. Rendszeresen más cipőt akar felhúzni, mint amit előkészítünk (időjárásnak megfelelően), emiatt fetreng és kiabál a földön.
 59. Egy bibi lett az ujján. Üvöltött és csak kézben volt el, felváltva cipeltük az apjával.
 60. Állt az ajtóban és üvöltött, hogy ki akar menni, de pont akkor nem kellett menni sehova, és nem engedtem ki. Ezért jó pár percen keresztül üvöltött.
 61. Indultunk volna autóval, de közölte, hogy addig ne induljak, amíg nem eszi meg az egész zacskó cukrot, ami nála volt. Mivel nem vártam meg, hazáig (kb. két perces út) teli torokból sírt, és fetrengett az ülésben. Alig tudtam otthon kivenni az autóból, eldobta magát az utcán. Kinyitottam a kaput, nagy nehezen bevittem, amíg bezártam, már az udvaron feküdt, és ordított. Bejárati ajtónál ugyanez.
 62. A boltban sikított egy játék után, ami már van neki itthon, mert nem értette meg, hogy az nem az övé.
 63. A bolt közepén leült, hogy neki gumicumi kell meg kóla. Taknya nyála egybe volt, hogy nemet mondtam. Majd ő akarta méregből levenni a polcról. A vége az lett, hogy 2 kóla szétdurrant, pár cukorka papírja szétszakadt. Ki kellett fizetnem.
 64. Imádja a játékokat és érdekes mütyüröket, amiket a boltban direkt a kassza mellé tesznek. persze az én fiam egyből ráharap és ilyenkor képes akár magát a földre levetni és ordítani, elengedi magát és mintha falnak beszélnék.
 65. Megbeszéltük, hogy kap egy újságot, ehelyett négyet akart megvenni. Ezt nem engedtük, ezért hangosan visított, kiabált.
 66. Nem akart fürödni, beküldtük a szobájába aludni és bepisilésig ordított.
 67. Ha nem ő kapcsolhatja be a számítógépet, vagy nem ő mehet elöl a lépcsőn, nem ő nyithatja az ajtót - összeomlik, leül a földre és visít.
 68. Vásárlás után az autós bevásárlókocsiba akart visszaülni. Az üzlet előtt leülve csapkodott, hazafelé az autóban sem nyugodott meg, még itthon is folytatódott.
 69. Nem szerette a kedvenc kajáját, végig sírt ebéd alatt
 70. Nem az a szülő rakta be a kiságyba, akit épp szeretett volna, ezért hányásig ordított.
 71. Étteremben vacsoráztunk és ő maradni szeretett volna. Az étterem előtt az utcán megállt üvöltve, nem moccant sehova.
 72. Ismerősöknél játszott, nagyon jól érezte magát, semmiképp sem akart hazajönni, pedig az ismerőseinknek is indulniuk kellett már. Rúgott, hogy ne adjam rá a cipőt és tépte a hajam. Úgy üvöltött, hogy nem hallott semmit sem, így semmilyen általános módszerrel nem tudtam kizökkenteni. Biciklivel vittem haza, 10 perc az út, nem lankadt a hangerő.
 73. Direkt a földre szórta az uborkáját, és nem akarta felszedni. Másfél órát fetrengett ordítva a földön, mire felszedte.
 74. A buszon nem azt a helyet adták át, amit szeretett volna, ezért a tömegben a földön fetrengve hisztizett, üvöltött.
 75. Barátnőméknél voltunk, kakilnia kellett és a kék bilit adtam neki, nem a lilát. Úgy ordított és toporzékolt, hogy átjött a szomszéd is.
 76. Játszótéren melegben jégkrémet kért a barátnőivel együtt. Felszaladtam a negyedikre a picivel, levittem a jégkrémet. Neki nem az kellett. Hisztizni kezdett. Kínomban azt mondtam, akkor kenje a hajára. A hajára kente. Majd megszórta homokkal is. Elvettem a jégkrémet, kidobtam. A játszótér közepén a sírva, magát a földhöz vágva, visítva ordította, hogy "éhes vagyok, adjatok enni!"
 77. Földhöz vágta a klaviatúrát, mert nem ülhetett az apja ölében, miközben ő számítógép előtt dolgozni próbált.
 78. Reggel felkeléskor az apukája már nem volt itthon és nem ő öltöztette fel. Én nem voltam jó, nem vehettem le róla a pizsijét és kb. fél órán keresztül csak visított az ágyban és nem csinálhattam vele semmit. Ha erőszakkal levettem róla a pizsit még jobban bedühödött, ha ráhagytam és nem csináltam vele semmit, akkor az volt a baj. És csak torka szakadtábból sírt...
 79. A játszótéren a többi gyerek ne üljön fel az ő hintájára, ne mászkáljon a mászókának azon a felén, amelyiken ő szokott, ne vegyék el a futóbiciklijét, ne sétáltassák az ő kutyusát. Fél óra után már teljesen padlón volt idegileg ebben az ördögi körben.
 80. Nem engedtem neki, hogy a macskát nyomkodja, egy órán át hisztizett, szinte hányásig.
 81. Boltból nem akart két plüssnyúl nélkül távozni. Semmi sem használt, végig ordított, miközben kivittem a boltból.
 82. Ebéd után nem volt hajlandó elpakolni és lefeküdni, állt a szoba közepén és percekig torka szakadtából üvöltött és öklendezett.
 83. Fagyizóban kezdett visítani és kiabálni, mert nem akarta a csöpögő fagyit ideadni.
 84. Merészeltem megpisiltetni a délutáni alvás előtt, erre dacból nem akart aludni, sírás, visítás, és ráadásul ő büntet engem: nem olvashatok neki mesét :)
 85. A síró kisöccsét kézbe vettem, ezért hányásig behisztizett.
 86. A Family Frostos autó csilingelő hangjától bepánikolt, hisztizett, sírt vigasztalhatatlanul.
 87. Kora reggel (5:30 körül) kitalálta, hogy azonnal játszótérre kell menni, és folyamatosan üvöltött, egyre jobban hergelve magát.
 88. Játszótérre nem engedtem papucsban jönni, 45 percet hisztizett miatta.
 89. Nem akart délután aludni és a fejét a falba és az ágyba verte... durva volt látni és hallani is... sérülés nem lett belőle, pedig majd úgy tűnt betörik a feje...
 90. Egy üzletben egy játékért felpofozott és a hajam tépte.
 91. Nem akart kijönni a kádból fürdés után. Miután kivettem, 40 percig nem volt hajlandó felvenni a pizsamáját és a pelusát. Nem engedte a testi kontaktust, bemászott a szék alá és ott ült meztelenül. Folyamatosan azt hajtogatta, hogy vissza akar menni fürdeni, és sikoltva sírt, ha fel akartam venni.
 92. Indulnunk kellett, kértem, kapcsolja ki a mesét, többször kértem, nem tette, kikapcsoltam én. Üvöltött, hogy ő akarja. Visszakapcsoltam, hogy ő kapcsolhassa ki, de egy adott mese kikapcsolásához ragaszkodott, amit nem kerestem meg neki és újra én kapcsoltam ki.
 93. Fáradt volt, és nem akart menni fürdeni (pedig nagyon szeret). Többször jeleztük neki, hogy pancsi idő és mindig kap pár percet, hogy befejezze, amit épp csinál. Amikor harmadjára szóltam neki, elkezdett ütni, vágni mindent és mindenkit (engem, apját), közben üvöltött és toporzékolt, vergődött.
 94. Repülőn nem akarta bekapcsolni a leszállásnál az övet és torka szakadtából üvöltött... Előtte a beszállókapunál üvöltött ugyanúgy.
 95. Valami miatt rászóltam, hogy ne csinálja, emiatt képes volt 40 percig üvöltve, tombolva fetrengeni, közben mindkét karját összeharapdálta lilára, és véraláfutásosra verte a fejét a padlóba.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

1 komment

Praktikák hiszti ellen

2015.09.08. 20:44 luckalakó

A hisztivel foglalkozó kérdőívem 3000 kitöltője között bőven volt olyan, aki tudott valamilyen praktikát, náluk alkalmazott (bevált) megoldást írni a hisztikre.

Ezeket összesítem az alábbiakban, de felhívom a figyelmet arra, hogy minden gyerek és minden anyuka más – nem szeretnék biztatni senkit arra, hogy a lenti lista minden pontját próbálja ki. Viszont, ha figyelembe veszed azt, hogy nálatok milyenek a családi viszonyok, mennyire érzékeny a gyermek, mennyire tudsz te magad következetes lenni, és ez alapján csak a szimpatikus válaszokat próbálgatod végig, akkor találhatsz közte olyat, ami nálatok is beválik.

Illetve gondold át azt is, hogy a zsarolás, főleg az érzelmi zsarolás hosszú távon többet árthat a gyermek személyiségfejlődésének, mint amennyit segít most. Ha egyszer-kétszer alkalmazod, attól még nem lesz a gyermeknek semmi baja, de aki rendszeresen azzal fenyegeti a gyermekét, hogy a többiek nem fogják szeretni, az valószínűleg rosszabbat tesz, mintha egyszerűen csak hagyná hisztizni.

Szóval, íme a lista, kategóriákra bontva – kéretik óvatosan alkalmazni!

(folytatás a hirdetés alatt)

meseles-hirdetes5.png

 

…ha még épp időben vagy ahhoz, hogy megelőzd a hisztit

 • Időben felkészíteni a gyermeket, ha olyasmiről van szó, ami hisztit válthat ki.
  (például többször szólni, hogy ma apa megy érted a bölcsibe).
 • A hisztihez vezető szituációk elkerülése (például nélküle megoldani a vásárlást, ha lehetséges).
 • Választási lehetőség kínálása, amikor csak lehet. Pl. melyik pólót szeretnéd felvenni, melyik állattal alszol, stb.
 • Kialakult napirend betartása, így a gyermek is tudja, hogy mi után mi következik.

 

… és ha már hisztizik, akkor:

 

Kizökkentés, figyelemelterelés

 • Éneklés, mondókázás, mesélés.
 • Együtt számolás.
 • Evés.
 • Közös zuhanyzás.
 • Választási lehetőség kínálása. Néha az adott szituáció kapcsán segít, néha pedig pont akkor, ha valami teljesen másról kérdezed. Például ki fürdessen majd este, anya vagy apa?
 • Váratlan kérdések, pl. mit evett a bölcsiben vagy óvodában? Milyen mesét fog nézni este?
 • Felhívni a figyelmét valami teljesen más érdekességre. Például fényes nappal fent van a hold az égen.
 • Hideg vizes arcmosás, durvább esetben pohár vízzel leöntés, hideg zuhany.
 • Egy kellemes emlék megemlítése, amire szeret emlékezni.
 • Orrcimpára vagy arcra fújás.
 • Csattintás, sípszó.
 • Suttogva beszélni, hogy csak akkor hallja, ha már nem ordít.

 

Humoros terelés

 • Nevettetés, csikizés, dobálás, pörgetés.
 • Hisztigomb keresése a testén.
 • Megenni a hasából a hisztit.
 • Hiszti videóra vétele, és ilyenkor nevetve megmutatása, együtt nevetés.
 • Versenyhisztizés vele, ami játékba csap át.
 • Lerajzoltatni vele, milyen mérges ő. Közben az anyuka is rajzolja le, hogy milyen mérges. Többször egymás után, amíg vidámságba vált át.
 • Megkérni, hogy sírjon hangosabban, mert nem halljuk (vagy a távoli rokonok…).

 

Motiválás (nagyobb gyerekeknél)

 • Piros és fekete pontrendszer bevezetése. Ha jól csinál valamit, piros pontot kap. 5 piros pont után valamilyen apró jutalom jár. 
 • Felhívni a figyelmét arra, hogy a hisztitől csúnya lesz. A hiú gyerekeknél működhet.

 

Magyarázat

 • Elmondani, hogy miért nincs értelme a hisztinek.

 

Fenyegetés

 • Büntetéssel való fenyegetés: társaságból, játékból kizárás, vagy egyéb büntetés.
 • Aludni küldés.
 • A kedvenc játékának elkobzása.
 • Édesség, mese, tevékenység megvonása.
 • Ha tárgy váltja ki, kidobni a tárgyat.
 • Hideg vízzel leöntéssel, hideg zuhannyal való fenyegetés.

 

Ígéret, lekenyerezés

 • Felajánlani valami édességet, ha abbahagyja.
 • Megengedni valamilyen tevékenységet, amit nagyon szeret.

 

A gyermek érzelmeire hatás

 • Felhívni a figyelmét arra, hogy anya nagyon szomorú a hiszti miatt.
 • Elmondani neki, hogy anyának rosszul esik a hisztizés.

 

Közös „megoldás”

 • Hiszti elkergetés, elijesztése együtt.
 • Pár korty „varázsvíz” itatása.

 

Megértés

 • Megbeszélni, hogy mi a probléma. Ha nehezebben fejezi ki magát, akkor óvatos faggatózás, amitől ő oldódik.
 • Komolyan venni annyira a dolgot, amennyire neki fontos.
 • Nyugodtan, mosolyogva beszélni vele.
 • Vele egy magasságban, leguggolva megbeszélni.
 • Szeretgetés, ölelés, ringatás, halk beszéd.
 • Vigasztalás.

 

Feszültséglevezetés másképp

 • Párna püfölése.
 • Plüssállatdobálás.
 • Újságtépkedés.
 • Ugrálás.

 

Békén hagyás

 • Megvárni, amíg kidühöngi magát (és utána megbeszélni a dolgokat).

 

Saját magunk nyugtatása

 • Imádság.
 • Tudatosítani magunkban, hogy a hiszti az egészséges fejlődés része.
 • Nevetni. Nem rajta, és nem előtte, de ha kívülről nézzük, sokszor édesek és viccesek ilyenkor.

 

Végül néhány tanácsot érdemesnek láttam arra, hogy szó szerint idézzem. Válogassatok kedvetekre ezekből is!

 • A "napi mese", ami aktuális nap eseményeit dolgozza fel, aranyos állat szereplőkkel, amiben magára ismerhet és a mese konfliktusának feloldása, megoldása mutatja meg számára a helyes viselkedést. A mesét mindig én találom ki, vagy beillesztem egy meglévő mesébe, amit mindig aktuálisan alakítok.
 • A nagymamámtól tanult legjobb trükk: " Csssss, tojik a pók a sarokban. Gyere, keressük meg, melyikben" -  99% -ban beválik :)
 • Amikor elkezdte a hisztis korszakot, elküldtük a szobákba, nem zártuk be, csak beküldtük. Eleinte be kellett vinni, mert nem ment be magától, később már csak annyit mondtam, hogy a szobádba, és már ment is. Eleinte percekig ült a szőnyeg szélén és sírt torkaszakadtából, de egyre lerövidült az idő, míg végül csak annyit mondtam, ha hisztizel, akkor menj be a szobádba, erre mondta, hogy vége és abbahagyta a hisztit. Kb. fél év alatt lényegesen csökkent a hisztik száma. Ha udvaron vagy idegen helyen vagyunk, akkor is elküldöm egy kiszemelt, biztonságos helyre, hogy ott csinálja. Eddig működik :-)
 • "Segítsek megnyugodni?" Erre még mindig -igen volt a válasz, összebújunk, suttogunk... megbeszéljük, hogy mit miért nem lehet.
 • Amikor semmi épeszű dolog nem használ, tükörként viselkedek, amitől elsőre megdöbben, lefagy, majd elkezd nevetni. De ezt csak otthon a négy fal között lehet, mert van, hogy a földön kell fetrengeni.
  Átölelem, és ringatózva vele elkezdem halkan, monoton hangon mesélni, hogy ki szereti őt, felsorolva az összes családtagját, barátját.
 • Berg Judit Hisztimanó c. meséjét mindenkinek ajánlom, mert mióta azt olvastuk, az a leghatásosabb, hogy ha hisztizik mindenen, akkor figyelmeztetem, hogy hű de örül most a Hisztimanó, mert a barátod lehet... ugyanis ő MINDEN hisztis gyerek barátja.. de  - mint a főhős sem - ezt senki sem kívánja magának!!!! ;))
 • Elromlott ez a gyerek, meg kell javítani...... és mintha csavaroznám, szerelni kezdem itt-ott, és jön a csikizés.
 • Esténként, egy-egy húzósabb nap után megkérem az apját, hogy fúrja ki belőle a rosszaságot. Ilyenkor az ujjával addig fúrja az oldalát, amíg az egész család egy kacagó gombolyaggá válik. Remek feszültség levezetés, és napközben is, ha megemlítem, akkor "elpárolog" az akaratosság, és átváltunk nevetésbe.
 • Ha nagyon szeretne valamit, de nincs otthon, akkor "álmodozunk róla":
  -Túrórudit akaroook!!
  - Sajnos elfogyott, nem tudok adni, majd holnap veszünk.
  -De akarook!!!
  - Ó én is úgy örülnék, ha lenne. Meg bírnék enni legalább ötöt.
  - én 10-et!
  - én egy zsáknyit :)
  - én egy városnyit
  - de jó lenne, ha a hűtőnk varázshűtő lenne, és sose fogyna ki belőle a finomság!
  - Hümm… Anya megyünk homokozni?
  - persze, kicsim!
 • Ha most együtt tudsz működni velem, Te is nyugodtan megkérhetsz engem valamire. Pl. ha most négy kicsi kívánságomat teljesíted (pl. vedd fel a földről a játékodat, szedd össze a zsírkrétát, dobd ki a koszos papírzsebkendőt, stb. tehát bőven neki való "feladatok", akkor Te is kérhetsz valami jót. Egyrészt imád számolni, másrészt az Ő kérése ilyen esetben nagyon intelligens: pl. menjünk el délután bicajozni, rajzoljunk együtt valamit, engedjem meg, hogy egyedül vágjon az ollóval (tehát nem értelmetlen tárgyakat kér).
 • Választhat a két kezem közül: elmondom, hogy melyikben mi van (pl. az egyikben: abbahagyod a sírást és elmegyünk az unokatesóékhoz, a másikban: folytatod a sírást és itthon maradunk) - ha így vizuálisan megjelenítem neki, akkor mutatja, hogy melyik kezemet kéri, és általában teszi is, vagy ha nem, akkor vissza- visszakérdezek, hogy melyik kezemet kéri.
 • Pl.: "Ha nem hagyod abba a hisztit, fejemre öntöm ezt a pohár vizet!" Rögtön abbahagyja, és biztatni kezd, hogy öntsem le magam! :D
 • Ha kezelhetetlenné válik, elkezdjük "keresni", mintha nem látnánk a hisztit. Ő ilyenkor hamar elkezd "bújócskázni", és a hisztit átvezetjük játékba.
 • Ha látom, mi következik, és felszólítom: hisztizz! - Akkor csak azért sem csinálja... :)
 • Hisztit kikapcsoló gombot kezdem rajta keresni, általában a harmadik helynél már mosolyog, és ő maga mondja, hogy ha pl. meghúzod a fülem, az a kikapcsológomb.
 • Kölcsönös bocsánatkérés: sokszor kérünk tőle bocsánatot, ha türelmetlenek, kiabálósak vagyunk vele... ezt látva ő is sokszor kér bocsánatot, hol a hisztije után rögtön, hol órákkal később, hol altatáskor.
 • Sokszor beszélgetünk arról, hogy nem könnyű szót fogadni. Nem bagatellizálom el ezt a problémát, mert tényleg nehéz lehet neki. De attól még kell.
 • Teljesen együtt kezeljük. Összefogunk és "lehúzzuk együtt a wc-n" a hisztit meg a mérgességemet (hisz ezek együtt járnak!). Vagy Hiszti Manót elküldjük (van ilyen mese), de egy ideje rájöttünk, hogy nem büntetni kéne Hiszti Manót, hanem biztos azért hisztizik, mert valami baja van, úgyhogy inkább "elvisszük magunkkal játszani, strandolni, hogy jól érezze magát", s attól megnyugszik Hiszti Manó. A lényeg: hogy EGYÜTT oldjuk meg a dolgot!!! És kreatívan! Ettől gyakorlatilag azon nyomban lenyugszik, hisz egy új és közös feladat előtt állunk, amit karöltve és szeretetben oldunk meg!
 • Türelem. Arra gondolok, hogy neki is nehéz most, nem csak nekem. Csak én tudom, hogy elmúlik, ő meg nem.
 • Igazából nem is biztos, hogy hisztis... inkább akaratos... és ezt egyáltalán nem találom problémának. Legalább érvényesül az életben. Olyan akarata van, hogy hihetetlen, és mindenről határozott elképzelése. Büszke vagyok rá, még ha nekünk egy picit nehezebb is.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Megőrülsz, mert hisztizik? Megbolondulsz, mert kifordult magából? Kihullik a hajad, mert ő kitépi a sajátját? Nem vagy egyedül!

2015.09.08. 20:43 luckalakó

Hosszú kihagyás után ismét nagy lelkesedéssel vetettem magam egy újabb kérdőív elkészítésébe. A témám ezúttal a kisgyermekkori hiszti volt, amit szándékosan nem nevezetem dackorszaknak, hiszen nem a gyermek hatalmas - és számunkra meglehetősen feldolgozhatatlan - érzései, hanem „csak” a hiszti, mint szülőt idegesítő tevékenység érdekelt. És ez is kifejezetten a 2-4 éves korosztályban, mert szerintem az ennél fiatalabbaknál még nem beszélhetünk hisztiről.

A hiszti módjára, gyakoriságára, körülményekre, szülői érzésekre és reakciókra kérdeztem rá, és összesítésként három cikk született, amelyek remélhetőleg minden olvasónak érdekes és hasznos információt jelentenek, még ha nem is sikerül végezni öt perc alatt az elolvasással.

A kérdőív hozott néhány meglepő eredményt, ezek közül számomra a legmegdöbbentőbb az volt, hogy, több mint 3000 válasz érkezett be! Köszönöm mindenkinek a kitöltést, igazán nagyszerű érzés, hogy ennyire sokan részt vettetek a felmérésben.

A továbbiakban pedig lássuk az eredményeket!

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes8.png

A vizsgált válaszadók gyermekeinek átlagéletkora 2,8 év. Fiúk és lányok egyformán, fele-fele arányban vettek részt a kitöltésben.

A hiszti jellege alapján három kategóriát határoztam meg:

 1. Gyermekek, akik az átlagnál jóval gyakrabban hisztiznek tudatosan – az összes vizsgált gyermek 16%-a.
 2. Gyermekek, akik az átlagnál jóval gyakrabban hisztiznek magukon kívül, nem tudatosan – az összes vizsgált gyermek 19%-a.
 3. Gyermekek, akik az átlagnál jóval ritkábban hisztiznek – az összes vizsgált gyermek 17%-a.

Gyakoribbnak bizonyult a tudatos és a nem tudatos hisztizés is azoknál a gyermekeknél:

 • akik nem alusszák át az éjszakát, hanem legalább egyszer felébrednek és hívják a szülőt,
 • akik gyakran álmodnak rosszat,
 • akiket evés közben gyakran noszogatnak a szüleik,
 • akik még nem tudják szavakkal megértetni magukat,
 • akiknek a szülei elváltak,
 • akiknél a családban sok a veszekedés, feszültség,
 • ahol az édesanya többnyire boldogtalannak érzi magát az anyai szerepben,
 • ahol az anyuka is feszültségként éli meg a gyermek hisztijét,
 • ahol a szülő inkább kemény, mint laza,
 • ahol az anyuka gyakran érzi, hogy a gyermek uralkodik rajta,
 • ahol gyakran előfordul, hogy a gyermekkel nem tud senki foglalkozni, pedig igényelné,
 • ahol gyakran van ellentét nevelési kérdésekben az együtt élő családtagok között,
 • akinek van olyan kis- vagy nagytestvére, akinek a nevelése, gondozása tőle időt vesz el,
 • ahol az édesanya gyakran kiabál a gyermekkel.

Megjegyzem, hogy a fenti összefüggéseknél nem vizsgáltam az okot és az okozatot, tehát nem jelenthetjük ki, hogy azért hisztisebb a gyermek, mert az anyuka gyakran kiabál vele, mert lehet, hogy épp fordítva van – azért kiabál vele gyakran az édesanyja, mert eleve sokkal hisztisebb a kortársainál. Ezeket az összefüggéseket érdemes csupán érdekességként kezelni, nem pedig tanulságként - azok majd később jönnek.

Bár a fiúk és lányok aránya nem mutatott eltérést az átlagtól abban a tekintetben, hogy mennyire tartjátok hisztisnek vagy nem hisztisnek őket, mégis van pár reakció, ami a fiúknál sokkal gyakoribb, mint lányoknál:

 • dühükben önmagukban tesznek kárt vagy másokat bántanak,
 • dühükben csapkodnak, tönkretesznek dolgokat,
 • gyakori földön fetrengve hisztizés,
 • csak azért is a szülői tiltás ellenére cselekvés,
 • gyerektársaságban a többiekkel gyakran viselkednek erőszakosan (anélkül, hogy őket támadás érné),
 • elájulnak, annyira hisztiznek (ez szerencsére csak a gyermekek 1%át érinti).

Életkorral javuló tendenciát mutatnak az alábbi jelenségek:

 • a gyermek dühében önmagának fájdalmat okoz,
 • dühében csapkod, tönkretesz dolgokat (3,5 éves kor fölött már látszik a javuló tendencia),
 • gyakori földön fetrengve hisztizés (2,5 éves kor fölött javul),
 • gyerektársaságban a többiekkel gyakran viselkednek erőszakosan, (3,5 fölött javul),
 • amikor az anyuka azt érzi, hogy a gyermek uralkodik rajta.

A hisztit kiváltó okok gyakoriság szerint rendezve az alábbiak:

 • fáradt (a gyermekek 74%-nál fordul elő),
 • valamit nem kaphat meg (73%),
 • nem akar szót fogadni (63%)
 • valami nem sikerül neki (52%)
 • unatkozik (30%)
 • éhes (18%)
 • valamit nem ért (12%)

Életkoronként vizsgálva a fenti kategóriákat nem tapasztaltam az átlagtól eltérést.

Az alábbi esetekben alkalmaztok büntetést, gyakoriság szerint:

 • ha másokat bánt, vagy erőszakos másokkal (a gyermekek 59%-nál alkalmazzátok),
 • ha nem fogad szót (43%),
 • ha tárgyakat rongál (36%),
 • ha saját magát veszélyezteti (33%),
 • ha ok nélkül hisztizik (27%),

A válaszadók 10%-a jelölte meg azt a választ, hogy soha nem bünteti meg a gyermeket.

A hisztisebb gyermekeknél gyakoribb a fenti büntetések mindegyike, mint a kevéssé hisztiseknél.

Lássuk, hogy mi az a három kategória, amit a leginkább alkalmaztok a nem hisztis gyermekeknél is:

 • ha saját magát veszélyezteti,
 • ha másokat bánt, vagy erőszakos másokkal,
 • ha tárgyakat rongál.

Maga a büntetés gyakoriság szerint:

 • elvesszük tőle a játékát, vagy ami kiváltotta a hisztit (a gyermekek 44%-ánál alkalmazzátok),
 • a kezére csapunk (34%),
 • a fenekére ütünk (33%),
 • a sarokba állítjuk vagy büntetőszékbe ültetjük (30%),
 • nem szólunk hozzá (20%),
 • a szobájába zárjuk (14%).

Itt is érvényes az, hogy a hisztis gyermekeknél sokkal több büntetési módot alkalmazunk.

A nem hisztis gyermekeknél az alábbi három módszer a leggyakoribb:

 • elvesszük tőle a játékát, vagy ami kiváltotta a hisztit,
 • a sarokba állítjuk vagy büntetőszékbe ültetjük,
 • a kezére ütünk.

Hogyan kezeljük leginkább azt a hisztit, amikor a gyermek teljesen kiborul, és értelmileg nem lehet rá hatni?

 • beszéddel, magyarázattal (a gyermekek 55%-nál),
 • vigasztalással, nyugtatással (45%),
 • szigorral, büntetéssel (13%),
 • hideg vízzel (12%).

A legtöbb hisztis gyermek azok közül kerül ki, akiknek a szülei az ilyen típusú hisztit szigorral, büntetéssel - vagy hideg vízzel reagálják le. A vigasztalással, nyugtatással, beszéddel, magyarázattal reagáló szülők gyermekeire nem jellemző az átlagnál több hiszti.

Hogyan kezeljük a leggyakrabban azt a hisztit, amikor a gyermek magánál van, vitatkozik, visszabeszél?

 • beszéddel, magyarázattal (a gyermekek 72%-nál),
 • szigorral, büntetéssel (28%),
 • vigasztalással, nyugtatással (10%),
 • hideg vízzel (3%).

Itt is érvényes az, hogy a hideg vízzel, vagy szigorral, büntetéssel kezelt gyermekek sokkal gyakrabban hisztiznek, mint akik beszédet, magyarázatot, vagy vigasztalást, nyugtatást kapnak válaszul.

A tanulság mindebből? Számomra az, hogy a türelem a hosszú távú megoldás arra, hogy a gyermekem hisztijeit a jelleméhez, körülményeinkhez képest a legjobban visszaszorítsam. Nem a szigor, és nem a hideg víz.

A másik tanulság pedig, hogy idővel javul a helyzet, még ha most nem is tűnik úgy, de hamarosan már a fene sem fog azzal foglalkozni, hogy volt egy korszak, amikor a hisztirohamok szinte egymást érték. Nyilván lesz majd helyette más probléma (és következő kérdőív…).

A legtöbb tanulságot pedig ebben a cikkben olvashatjátok, ahol összesítettem a ti tanácsaitokat, praktikáitokat hisztizés ellen.

…Aki pedig csak szórakozásra vágyik, az olvassa el a szemezgetést gyermekeitek legdurvább hisztijeiből! Lehet, hogy nálatok nem is olyan vészes a helyzet?

 

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

3 komment

Tamás Bori

2015.07.17. 21:31 luckalakó

bori20.jpg

KÖSZÖNJÜK az utalásokat, Borinak összegyűlt a pénz :-)

 

Mit csinál egy átlagos hároméves?
…Szaladgál, fogócskázik, felmászik mindenre, szökdécsel, rajzol, épít, labdázik.

És mit csinál Tamás Bori?
…Adományokat gyűjt, hogy mindezeket ő is megtehesse.

Ő koraszülött volt. Tüdőgyulladással, csecsemőkori agyi bénulással. Ennek következtében az elmúlt három év kemény munkája ellenére még mindig súlyos izomletapadással küzd. A jobb oldalát alig tudja használni. Bicegve lépeget, de a rohangálás számára csak egy álom. A jobb kezével nem tud fogni, így az építőjáték, rajzolás is nehézkes számára.

Az álom, hogy Bori az egészséges háromévesek életét élje, megvalósítható egy külföldi műtéttel. Sajnos a szüleinek még 1,5 millió forint hiányzik, hogy kifizethessék a műtétet és költségeit.

Kérlek, lehetőségeidhez mérten járulj hozzá Te is Bori műtétjéhez!

Bármilyen összeg segítség.

Számlaszám, ahova Bori az adományokat várja:

UniCredit Bank, Marton Erika, 10918001-00000060-06350020,
IBAN szám: HU58-10918001-00000060-06350020    
SWIFT code: BACXHUHB

Utaláskor a közlemény rovatba a „Tamás Bori adomány” írandó.

Boriól további fotók és videók édesanyjuk Facebook oldalán láthatók, illetve ugyanitt levelekre is szívesen válaszol: www.facebook.com/marton.erika.77

Szólj hozzá!

Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél

2014.04.04. 14:22 luckalakó

Ekcéma…. 40 évvel ezelőtt még azt sem tudták, hogy ez valami gyógyszer, vagy vegyszer, vagy mifene, most meg már szinte az a ritka, aki még nem hallott róla. Akit mégis elkerült eddig, vagy nem biztos a meghatározásában, annak a kedvéért: a bőr helyenkénti makacs kipirosodása és/vagy kiszáradása, amit esetenként viszketés kísér. Felnőtteknél is egyre gyakoribb, a kisgyerekeknél megjelenő formája nem mindig valódi ekcéma, ezért inkább ekcémás jellegű kiütésnek nevezem. A jó hír, hogy sokan kinövik. A rossz pedig, hogy nem mindenki, és hogy a kezelése nehézkes.

Hogy mennyire, az látható a legutóbbi kérdőívem eredményeiből. Több mint ezer gyermek adatait kaptam meg a témában, a felmérés eredményeit pedig az elmúlt napokban összesítettem.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

A kérdőív a 6 hónapos és 2 éves közötti korosztályt vizsgálja. A kitöltők 35%-a találkozott már valaha ekcémás jellegű kiütésekkel, és 20%-a a kitöltéskor is éppen problémás volt. A válaszok alapján az ekcémás kiütések télen durvábbak: az kiütéses gyermekek döntő többsége (80%) nyáron nem, vagy enyhébb formában tapasztalta a kiütéseket, mint télen.  

A kiütéses és nem kiütéses gyermek adatait összevetve, nagyobb arányban tapasztalnak ekcémás jellegű kiütéseket:

 • A kertvárosban, kisvárosban élők.
 • A folyamatosan C-vitamin pótlást kapók.
 • A rendszeres gyógyszer (nem vitamin) szedők.
 • Akik már 1 hónapos koruk előtt tápszeres kiegészítést kaptak.
 • Akiket 5 hónapos koruk előtt teljesen elválasztottak.
 • Az olyan lakásban élők, ahol nagyobb mértékű penészedés található.
 • Az elsődlegesen elektromos fűtést használók.
 • Akik nappal 20-23 fokos lakásban tartózkodnak.
 • Akik éjjel 18-21 fokos szobában alszanak.
 • Akik hetente legalább 2 napot vannak bölcsődében, családi napköziben, vagy hasonló helyen.
 • A tejfehérje vagy tejcukor érzékenyek.
 • A tojásra allergiásak.
 • A lisztérzékenyek.
 • A pollen vagy por allergiások
 • Akiknek legalább egyik szülőjükre is jellemző az alábbiak valamelyike: gyermekkori vagy felnőttkori ekcéma, tejfehérje vagy tejcukor érzékenység, tojásérzékenység, gluténérzékenység, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, fémallergia, állatszőr allergia, pollen vagy por allergia.Kisebb arányban számolnak be ekcémás jellegű kiütésről:

 • A faluban vagy tanyán élők.
 • A nagyváros forgalmasabb részén élők (na, ez engem meglepett, úgyhogy kétszer is visszaellenőriztem a számításokat).
 • Akik egyáltalán nem, vagy csak néha szednek D vitamint (napi 1 cseppnél kevesebb).
 • Akik néha (indokolt esetben) kapnak C  vitamin kiegészítést (kivéve a viszkető kiütéseket, mert azt úgy tűnik, a C-vitamin inkább rontja).
 • Akik legalább az életük első hónapjában kizárólag anyatejet fogyasztottak.
 • Akiknek a hozzátáplálását 4 hónapos koruk előtt már megkezdték.
 • A még anyatejet is fogyasztók.
 • Az elsődlegesen konvektoros fűtést használók.
 • A nappalokat átlagnál hidegebb vagy melegebb lakásban töltők (20 fok alatt vagy 23 fok felett)
 • Az éjszakákat átlagnál hidegebb vagy melegebb szobában töltők (18 fok alatt vagy 22 fok felett)
  Akiknél a szülők legalább egyikének gombafehérje érzékenysége van.Az ekcémás jellegű bőrproblémák szempontjából jelentéktelen tényezők:

 • Hogy lány vagy fiúgyermekről van szó.
 • Hogy kap-e még a gyermek tápszert vagy tejpépet (a benne lévő vitaminok miatt gondoltam, de úgy látszik, ez az ekcémára nincs hatással).
 • A folyadékfogyasztás mértéke.
 • A lakás tisztasága.
 • A vegyszeres takarítás gyakorisága (pedig reménykedtem benne, hogy ez az eredmény legálisan ad felmentést a takarítás alól, de fene egye meg, inkább fordítva sült el). 
 • Hogy mennyit van kint, szabad levegőn a gyermek.
 • Hogy van-e állat a lakásban.


Elszomorító, hogy az a néhány tényező, amin az ember viszonylag könnyen tud változtatni, mind az utolsó kategóriába került. Mondanám, hogy marad a költözés, de azon túl, hogy marhaság ilyen miatt költözni, amúgy sem lenne garancia, mert bár a faluban, tanyán, vagy épp nagyon forgalmas helyen élők egy picivel jobb értékeket produkáltak, ez még a 100%-tól igen-igen messze van. Szóval ahelyett, hogy belevetnéd magad a tanyakeresésbe az ingatlan.com –on, inkább nézd át a következő listát. Ebben a mindenféle kencék, praktikák összesített értékelését olvashatjátok.

Először is lássuk, milyen sorrendben használnak ezek a viszkető kiütések gazdáinak (zárójelben, hogy a kipróbálók hány %-ánál segített):

 • Szteroidos krém (73%)
 • Vegyszermentes mosás (39%)
 • 100% pamut ruhák viselése (37%)
 • Fürdetőkrémmel fürdetés (36%)
 • Shea vajjal kenegetés (34%)
 • Anyatejjel kenegetés (31%)
 • Ritkább fürdetés (30%)
 • Fürdetőkrém testápolónak használva (30%)
 • Tejmentes diéta (29%)
 • Tojásmentes diéta (26%)
 • Több D vitamin (25%)
 • Boraxos popsikrém (21%)
 • Több párásítás (20%)
 • Kakaóvajjal kenegetés (17%)
 • Bepanthen kenőcs (17%)
 • Lipobase kenőcs (14%)
 • Sudo krém (12%)
 • Aloe vera gél (10%)
 • Hintőporozás (6%)


A toplista azoktól, akiknek a kiütése nem viszket:

 • Szteroidos krém (73%)
 • Lipobase kenőcs (58%)
 • Anyatej a fürdővízhez (50%)
 • Shea vajjal kenegetés (49%)
 • Kakaóvajjal kenegetés (44%)
 • Fürdetőkrém testápolónak használva (42%)
 • Ritkább fürdetés (41%)
 • Fürdetőkrémmel fürdetés (36%)
 • Bepanthen kenőcs (32%)
 • Boraxos popsikrém (30%)
 • Tojásmentes diéta (30%)
 • Tejmentes diéta (28%)
 • 100% pamut ruhák viselése (26%)
 • Aloe vera gél (24%)
 • Több D vitamin (23%)
 • Sudo krém (22%)
 • Anyatejjel kenegetés (20%)
 • Több párásítás (17%)
 • Hintőporozás (16%)
 • Vegyszermentes mosás (15%)


Fontos, hogy a mindkét esetben mérföldekkel vezető szteroidos krém bár valóban nagyon hatékony, bánjunk vele óvatosan. A szteroid hosszú távú alkalmazása ugyanis ártalmas is lehet. Csak orvosi utasításra használjuk, és lehetőleg akkor, ha már minden mást kipróbáltunk, és muszáj megszüntetni a problémát.

Ezen kívül engem elgondolkodtatott a bölcsődések rossz aránya. Nem tudom, hogy a közösségbe kerülésnek milyen kedvezőtlen hatása lehet az ekcémás jellegű problémákra, ha tippelnem kellene, akkor a stresszt mondanám, mert az idegen gyerekek közé beilleszkedés biztosan jár valamekkora stresszel. Szóval, ha durva ekcémája van a gyermekednek, szerintem érdemes kipróbálni, hogy a lehetőségekhez képest csökkented az őt ért nyomást.

A másik érdekes eredmény, hogy miért szebb a bőrük azoknak, akik a napjaikat (éjjeleiket) az átlagosnál sokkal hidegebb vagy melegebb lakásban töltik. Talán azért, mert ilyen hőmérséklet mellett normálisan öltöztetjük a gyermekeinket, míg átlagos hőmérsékleten hajlamosak vagyunk a túlöltöztetésre („fiam, öltözz fel, anyád fázik”). Lehet, hogy sok gyermeknek valójában melege van 21-22 fokos lakásban, mégis pulóvert adunk rájuk. Van, aki többet is. Persze ez is csak feltételezés, de egy próbát megér.

Ha esetleg eszedbe sem jutott az, hogy a gyermeked valamilyen ételre allergiás, akkor érdemes pár hétig tej-, tejtermék- és tojásmentes diétát tartani, mert lehet, hogy ez lesz a megoldás.

Mi mást lehet még kipróbálni? Nagyon sok tippet kaptam tőletek az előre felsoroltakon kívül, a végtelenített bejegyzés elkerülése leginkább azokat szedtem itt össze, amelyeket többen is javasoltatok:

 • Citrusfélék elhagyása az étrendből
 • Csokoládé, kakaó és kakaótartalmú ételek mellőzése
 • Savas zöldségek, gyümölcsök mellőzése (őszibarack, paradicsom, nyers alma)
 • Apró magvas gyümölcsök (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya stb.)
 • Napoztatás
 • Víztisztítóval szűrt vízben fürdetés
 • Fenistil csepp és kalcium fogyasztása
 • Pelenkaváltás
 • ’A’ vitamin tartalmú krém használata
 • Olívaolajjal, mandulaolajjal kenegetés
 • Kifejezetten atópiás bőrre való fürdetők, testápolók (Bebé, Bioderma) használata
 • Sanatopic krém
 • Psorioderm krém
 • Polarizált fényterápia (Bioptron lámpával),
 • Homeopátiás bogyók szedése
 • Immunerősítés bélbaktériumokkal (Laktív Baby, Laktív Kid)
 • Halicar kenőcs
 • Disznózsírral való kenegetés


Ha más nem, a szteroidos krém nagyon jó eséllyel segíteni fog, és ha ezzel elviselhetőre csökken a kiütés mértéke, akkor pedig már az egyéb tippekből válogatva szerintem fent lehet tartani a helyzetet. Ha pedig más tipped van, vagy kiegészítenéd a tapasztalatodat a fentiekről, írd meg kommentben!

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

2 komment

Címkék: ekcéma

Tücsök és bogár (avagy oda nem illő dolgok a gyermek gyomrában)

2014.03.28. 14:26 luckalakó

Az ekcémás kérdőívem kiértékelése folyamatban van, de addig is, míg arra vártok, gyorsan összesítettem a bónusz kérdésre adott válaszokat, azaz hogy milyen tárgya(ka)t, extrém dolgokat nyeltek le eddig a gyermekeitek.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes7_1.png


A legtöbbjük szerencsére nem okozott gondot, vagy kijött magától, vagy megemésztődött:

 • A macija sáljának egy kis darabja
 • A mikulás és szaloncukor fémes csomagolásának nagyobb darabja
 • Ablakra tapasztható, átlátszó gumis anyagú virág egyik szirma
 • Alufólia
 • Anyacsavar
 • Apró szilikon hajgumi.
 • Aprópénz
 • Ariel mosópárnácskából kiharapott darab
 • Átlátszó bolti ruhaösszetűző
 • Babaolajos kupak
 • Barbie baba cipője
 • Biztosítótű, szerencsére zárva...
 • Bodobácsbogár
 • Cseresznyemag
 • Dekor gumigyöngy
 • Döglött légy
 • Egy fél betegtájékoztató
 • Egy mágnes
 • Egy picike műanyag szívecske, egy maciról
 • Egy ruhának az apró címkéje
 • Fülbevaló
 • Fülhallgató szilikonos védőburka
 • Geomag vasgolyócska
 • Gomb
 • Gyurma
 • Gyűrű
 • Hajcsat (csitt-csatt volt a nagyobbik fajtából)
 • Hernyó
 • Hungarocell golyócska
 • Irodai kapocs
 • Játék póni lila hajszálai
 • Katicabogár
 • Kavics
 • Kisautó kereke
 • Kukazsák darabja
 • Lego emberke feje
 • Lufi darabka
 • Méhviaszos-mandulaolajas kézvédő krém (szilárd állapotú)
 • Mirelites zacskó egy darabja.
 • Mosószer kapszula
 • Műanyag betűmatrica (kb. 8 mm-es)
 • Műanyag villa hegye
 • Popsitörlő zacskó nyitórészének egy darabja
 • Rágógumi - összerágott állapotban
 • Rajzszög
 • Sárgabarack mag
 • Színes ceruzák hegyei
 • Színes kréta
 • Színes vasalható gyöngyök
 • Szivacsdarab
 • Távirányító némító gombja
 • Tökmag
 • Újságrészlet, ami a kikerülés után is olvasható volt.
 • Üdítős üveg kupakja
 • Zselés golyócska, amit virágkötészetben használnak
 • Zsírkréta


És néhány olyasmi, aminek az eltávolításához segítség kellett:

 • Egy pici darab falevél a torkára ragadt, kellett segítség az eltávolításhoz, édesapja szedte ki.
 • Zsemledarab tapadt a szájpadlására, ki kellett piszkálni.
 • Játék kémény. Apuka fejjel lefelé rázta, anyuka pedig a hátára vágott, így repült a kémény 3 métert kifelé.
 • Befőttes gumi. Fejjel lefelé lógatva, hátát veregetve kijött!
 • Kisméretű babakeksz egészben! Majdnem megfulladt, és meg majdnem szívrohamot kaptam! :( De szerencsére valahogy felköhögte, meg ütögettem a hátát, hogy köpje ki!
 • Egy korty 20%-os ételecet. 3 hétig tartó vékonybél szondás táplálás volt a következménye.
   

A jó hír az, hogy a legutolsó pont kivételével senki nem számolt be komoly problémáról, még a rajzszög és a biztosítótű is simán kijött. Én mondjuk személy szerint nem bánnám, ha a fiam a hivatalosan is ebédnek minősített paradicsomos kápszota főzeléket tömködné befelé olyan lelkesedéssel, mint döglött gilisztát, de azért jó tudni, hogy nem egyedi eset. A hernyót, bodobácsot, katicát sem én írtam, pedig megtehettem volna.

A kutyakaki és a nyúlbogyó nyalogatást kiszedtem a listából, mert nem nyelték le őket, de mégiscsak megemlítem. Jó tudni, hogy ilyen is van.  

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Elválasztás

2014.03.04. 13:22 luckalakó

Aki olyan szerencsés, hogy sokáig tud szoptatni, általában előbb-utóbb szembetalálja magát az elválasztás kérdésével. Van, hogy orvosilag indokolt a dolog, de lehet az is, hogy újabb terhesség, bölcsibe szoktatás miatt lesz aktuális, vagy egyszerűen csak úgy gondolja az anyuka, hogy eljött az ideje a ciciről leválásnak.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes8.png


A szoptatásról szóló kérdőívemben többen meséltetek arról, hogy hogyan választottátok le a gyermeket. Ezekből szemezgetek most.  Fontos, hogy ez a lista csak azért készült, hogy lássátok, más így csinálja. Nem biztos, hogy a lentiek mindegyike jó megoldás minden esetben! Az ideális technika függ a gyermek életkorától (ezért az idézetek mögé tettem zárójelben, hogy mennyi idős gyermekről van szó), igényeitől, személyiségétől, és az édesanya igényétől és személyiségétől is. Azért bízom benne, hogy találtok köztük használható ötleteket!


Egyik napról a másikra nem tettem többet mellre.
(7 hónaposan történt az elválasztás)

Szorosan mellettem fekve itta a tápszert és közben simogattam.
(7 hónaposan történt az elválasztás)

Folyamatosan lett kiváltva a szoptatás pépekkel. A hajnali szoptatás volt az utolsó, amit tápszerre váltottunk át.
(10 hónaposan történt az elválasztás)

Éjjel szopizott már csak, tej meg ugye már alig volt, és igy egyik napról a másikra a ciciről átszokott a teára.
(11 hónaposan történt az elválasztás)

A gyermek nem kérte, így egyszerűen csak nem szoptattam többet .
(11 hónaposan történt az elválasztás)

Fokozatosan, megkínáltam anyatej helyett mással is. Pl. reszelt almával, kevés cukrot tartalmazó almás süteménnyel.
(12 hónaposan történt az elválasztás)

Junior tejital bevezetésével, fokozatosan áttértünk rá.
(12 hónaposan történt az elválasztás)

Annyira jóllakott "rendes" étellel, hogy nem kérte (és nem is adtam) utána az anyatejet.
(12 hónaposan történt az elválasztás)

Hetente egy szoptatást váltottam ki rizstejjel, vagyis egy hétig minden nap lecseréltük a délelőtti szoptatást rizstejre, a következő héten a délutáni szoptatást cseréltük le, aztán a következő héten az estit, majd a 4. héten a reggeli szoptatást is leváltottuk. Tök ügyesen, rugalmasan vette, és így az én tejem is folyamatosan csökkent, nem volt gond, nem kellett elapasztani. A rizstejet pedig nem cumisüvegből adtam neki, mert abból csak néha ivott, nem akartam rászoktatni, hanem csőrös üvegből, ami újdonság volt, és így érdekelte és hamar megszerette.
(12 hónaposan történt az elválasztás)

Szopizás helyett a rendes étkezés vette át a szerepet és este meg reggel kapott junior italt. Először az egyiket, majd a másikat is fokozatosan kiváltottam.
(12 hónaposan történt az elválasztás)

Az apuka fektette le, és ő kelt hozzá 3 napig.
(13 hónaposan történt az elválasztás)

Elfogyott a tejcsi, ezt mondtam, tápszert kapott 2-3 nap után már nem is kérte.
(13 hónaposan történt az elválasztás)

Egyre kevesebbet szopott, már csak elalváshoz utána pedig kakaót kapott cumis üvegből, könnyen ment.
(14 hónaposan történt az elválasztás)

Hirtelen egyik napról a másikra, szívta a játszócumit, sírt, de másnap már elfogadta a cumisüvegből a kakaót.
(14 hónaposan történt az elválasztás)

Megbeszéltük a gyermekkel, hogy a ciciből már nem jön a tejcsi, de van egy varázsüveg, amiben mindig van.
(14 hónaposan történt az elválasztás)

Már csak elalváshoz használta a cicit pici szopizással. úgy gondoltam ezt már kiválthatjuk valami más tevékenységgel, ami segít neki elaludni. Nem is hiányolta, csak az első pár nap. Cici helyett mesekönyvet adtam a kezébe.
(15 hónaposan történt az elválasztás)

Próbáltam ritkábban szoptatni es először vízzel kínáltam, hátha az is elég. Végül mar nem volt tejem es így abbahagyta.  
(16 hónaposan történt az elválasztás)

Fokozatosan zajlott a "leválasztás", 5 héten keresztül tartott, és igyekeztem minden fázisra felkészíteni a gyermeket.
(16 hónaposan történt az elválasztás)

Nem kínáltam, csak akkor szoptattam, ha kérte.
(16 hónaposan történt az elválasztás)

Egyik pillanatról a másikra. Nem volt más út, mert a fokozatos csökkentést nem akarta, sőt annál jobban kérte, de amint kimondtuk, hogy nincs több, nem volt probléma. Úgy tűnt nekem jobban hiányzott.
(17 hónaposan történt az elválasztás)

Éjszakánként felvettem, dajkáltam, simogattam, míg abba nem hagyta a sírást és vissza nem aludt. 10 éjszakánk ment rá. A reggeli és estit nehezebben sikerült, cumisüvegből kezdtem adni tejet (tehén), és nagy meglepetésemre, elfogadta a cumisüveget (szopizásnál sosem fogadta el a cumisüveget). Ez azóta is így megy: este elalvás előtt cumisüvegből issza a kakaót. Reggel is abból kéri, sőt néha még a délutáni alvás előtt is kér tejet.
(17 hónaposan történt az elválasztás)

Reggel megszoptattam és többet nem kapott. Nagyon nehezen viselte, főleg azért, mert nem tudott ellazulni, korábban az volt a stresszoldó eszköze is, meg kellett tanulnia magától elaludni. Az első 2 nap nagyon nehéz volt, de fokozatosan könnyebb lett és egy héttel később már egyáltalán nem foglalkoztatta a dolog.
(18 hónaposan történt az elválasztás)

Próbáltam fokozatosan, hogy mindig kicsit kevesebbet adok, de ez nem volt célravezető. Csak a drasztikus, „többet nincs cici” módszer vált be"
(19 hónaposan történt az elválasztás)

Egyik szopizáskor azt mondta a lányom: „nem jó, kifogyott”. Kaptam az alkalmon, így aznap és másnap is, mikor kérte, mondtam: „tudod, kifogyott”. Harmadnap egyszer ezzel nem tudtam leszerelni, elkezdett sírni, hát odaadtam neki, majd 7nap szünet, egyre ritkábban hozta szóba, de mindig a kifogyott sztorival szereltem le. Az első próbálkozások utáni 10. (utolsó szopi utáni 7.) napon még egyszer volt egy erősebb követelése, s úgy ítéltem meg, hogy tapasztalja csak meg maga, hogy kifogyott, szóval ekkor még beleszívott 2-3-at, de mondta, hogy kifogyott. Utána már csak annyi volt, kb. 1 hónapig, hogy ha meztelenül látott, mindig kacagott a cici látványától, mára ez is elmúlt. Épp valamelyik nap kérdezte meg, hogy ha majd a kistesó fog szopizni, megkóstolhatja... Nincs kiforrott koncepcióm rá, de egyelőre igent mondtam...
(20 hónaposan történt az elválasztás)

Elhatározás kérdése, egyszer azt mondtam nincs több cici éjjel. Aztán nem volt. Első éjszaka nyűgösebb volt, aztán átaludta az éjszakát.
(20 hónaposan történt az elválasztás)

Megbeszéltem a kislányommal, hogy anya nagyon szereti, de innentől kezdve nincs cicizés. Simogathatta, megpuszilhatta, de már nem szopizhatott. Ha sírt, akkor babusgattam.
(20 hónaposan történt az elválasztás)

Az elválasztás úgy történt, hogy átköltöztem 2 éjszakára édesanyámhoz, és a férjem volt vele egész éjjel. Az első éjjel 3 órát fent volt, a második éjszakát már végig aludta.
(22 hónaposan történt az elválasztás)

Drasztikus volt. Egy este nem kérte, előző nap vetéltem el másodszor, így eldöntöttem, ez egy jel volt, és többet nem kapott. Könnyen meg lehetett vele beszélni, nem kérte, nem sírt érte, bár érezhető volt, hogy elfogadná, ha kapna.
(22 hónaposan történt az elválasztás)

Elmeséltük hogy anyának gyógyszert kell szednie, és ezért beteg a cici is, így nem lehet szopizni, könnyű volt, a kicsi adta a gyógyszert h anya ettől meggyógyulsz. :)
(22 hónaposan történt az elválasztás)

Lépésről lépésre hagytuk el a szopikat, 2-3 nap alatt az utolsóról is leszokott, de közben folyamatosan beszéltem róla.
(22 hónaposan történt az elválasztás)

A reggeli összebújás+szopi helyett csak összebújás volt. Pár napig kereste, adhatott rá puszit, simogatta, markolászta.
(24 hónaposan történt az elválasztás)

Apukája altatta el, így nem volt hol cicit keresnie. :)
(24 hónaposan történt az elválasztás)

Egy éjszakát távol kellett töltenem az otthonomtól. A kislányom nem élte ezt meg tragikusan, ezért, másnap, amikor hazamentem, kihagytam az esti szoptatást. (már csak este szoptattam).  Mivel ez sem okozott neki problémát, ezért abbahagytam.
(24 hónaposan történt az elválasztás)

Először a szoptatások sűrűségét csökkentettem altatásra és éjszakai szopira. Amikor már zavart a hosszú cumizás akkor nem adtam neki többet, egy hónapig kapott cumiból rizstejet. Egyáltalán nem hiányolta a mellet.
(24 hónaposan történt az elválasztás)

Énekeltem neki es összebújtunk a szopi helyett. 3 nehéz nap után kezdte elfogadni, de a mai napig emlegeti.
(24 hónaposan történt az elválasztás)

Nehezen, egy hétig sírt szegény, vízipók meséi nagyon sokat segítettek és a következetesség.
(24 hónaposan történt az elválasztás)

24 hónapig igény szerint szoptattam, majd ez után kezdtük kihagyni a nappali majd éjszakai szoptatásokat és úgy, hogy apa altatta és ébredt fel éjszaka a gyerekhez. 4 hónapot vett igénybe még szépen fokozatosan leszokott.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Nehezen ment, sokszor megbeszéltük, hogy ő már nagyfiú és nincs rá szükség. Végül azt mondtuk neki, hogy megbetegedett a cici. Leragasztottuk ragtapasszal is a hitelesség kedvéért, kb. 2-3 hét kellett mire elfogadta ezt.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Nehezen zajlott, azt próbáltam vele megértetni, hogy fáj anyának a cicije, egy ideig kérdezgette, hogy meggyógyult e már, aztán elfogadta.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Daum-exevel kentem be, keserű az íze. most is kenem, mindig megpróbálkozik vele.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Lassan, fokozatosan 2 hónap alatt, megértéssel fogadta átlagban.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

A nem kínálom, nem utasítom el módszert mentén elmaradozott a szopi, míg egyszer csak vége lett.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Finoman, fokozatosan, mar 3 eves elmúlt, úgyhogy megbeszéltük!
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Valamikor el kell kezdeni az elválasztást is, bár szívem szerint még szoptattam volna, de most lett ovis, és már csak vagy reggel, vagy este alvás előtt szopott, és amikor néha a reggeli indulásnál elfeledkezett a szopizásról,  úgy döntöttem, most van az, amikor véglegesen abba kell hagynom a szoptatást. Néha még próbálkozott, hogy kell neki cici, de elmondtam neki, hogy most már nagyfiú, nem kell neki cici, de megszeretgetem. Alvásnál az is elég volt neki, hogy megvakargatom a hátát, és máris lemondott a szopizás öröméről. Időnként még most is ad viszont puszit a mellemre, vagy mosolyogva néz rá. Volt persze, hogy sírt, vagy hisztizni próbált, hogy nem kap már cicit, de könnyen megnyugodott, és most már teljesen leszokott "rólam".
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

Először a szoptatások számát csökkentettem, csak este kapott cicit elalváshoz. Aztán megbeszéltem vele, hogy ő nagy és abba kell hagynunk. Egy ideig elalvás előtt langyos bolti tejet kapott még, illetve sokáig simogathattam még a cici, hasam, az segített az elalvásban.
(több mint 2 évesen történt az elválasztás)

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

1 komment

Címkék: szoptatás

Szoptatás a gyakorlatban – kérdőív összesítés

2014.02.18. 14:14 luckalakó

Végre-valahára összejött az ezer válasz a szoptatásos kérdőívemre, én pedig jó ideje lemondva a takarításról és az egészségmegőrzésről, minden erőmmel a kiértékelésen voltam, mert már elég sokan nyaggattatok az eredményekért. Jelentem sikerült, mehetek fürdőszobát takarítani, miután megnyomom itt nektek a mentés gombot.

Mivel a kérdőív jó hosszú volt, a válaszaitokat kategóriánként összesítettem, remélem, találtok benne hasznos, érdekes információt.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes7_1.png

Elegendő tejmennyiség

Megfelelő tejtermelésről számol be a kitöltők 69%-a, és csupán 26%-nál volt gond a tejtermeléssel. A kitöltők 5%-a egyáltalán nem szoptatott, így nem tudjuk, hogy megfelelő lett volna a tejtermelés, vagy sem.

Az átlagosnál többen rendelkeztek elegendő tejjel azok közül, akik:
•    Korábbi gyermeküket is tudták szoptatni.
•    Hüvelyi úton szültek.
•    Az édesanyjuk is problémamentesen szoptatott.
•    A terhesség alatt volt előtejük.
•    A szülés után 3 órán belül mellre tették a babát.
•    Nem adtak tápszert akkor sem, ha csak pár nappal a szülés után indult meg mérhetően a tejtermelésük.
•    Fájdalommentesen tudtak szoptatni.
•    Az első hónapban a teljes mértékben igény szerinti szoptatást részesítették előnyben a bármilyen rendszerességgel szemben.

És kevesebb tejjel rendelkeztek azok, akik:
•    Sürgősségi császárral szültek. Ez valószínűleg nem a császár miatt van, hanem azért, mert a sürgősségi műtét általában valamilyen problémával jár együtt, ami miatt az anya és az újszülött az első időszakot kénytelen egymástól távol tölteni. Ezen kívül a stressz is valószínűleg közrejátszik abban, hogy ezekben az esetekben kevesebb tejről számoltatok be.
•    Nagyobb gyermeküknél is kevés tejük volt.
•    A terhesség alatt nem tapasztaltak mellnövekedést.
•    A szülés után több mint 3 óra elteltével próbáltak először szoptatni.
•    Már a szülés utáni napokban adtak tápszeres kiegészítést a gyermeknek.
•    Szoptatás során testi fájdalmat tapasztaltak – ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a babában helytelen szopási technika rögzült, és ugyanez okozhatja a szoptatási sikertelenséget is.
•    Már az első hónapokban használtak játszó (nyugtató) cumit.
•    Bimbóvédővel vagy bimbókiemelővel szoptattak.
•    Befelé forduló mellbimbóval rendelkeznek.
•    Túl kicsi mellbimbóval rendelkeznek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy aki a fentiek közül több pontban is magára ismert, az biztosan nem fog tudni szoptatni. Csak persze lehet, hogy keményebb munka lesz a tejtermelés beindítása, és több energiába fog kerülni az, hogy a baba ne kapjon tápszert. Mindenképp érdemes próbálkozni, személyes példával is élen járok, ugyanis a szülés után nem tettem mellre a babámat 3 órán belül, és ráadásul tápszert is kapott már a kórházban, mégis az első pár nap kivételével soha nem kapott tápszert a most már 15 hónapos fiam (arról már ne is beszéljünk, hogy cumizott is).

A tejmennyiség tekintetében nem volt eltérés az átlaghoz képest:
•    A fiú és lánygyermekeknél.
•    Az egészséges határon belül (36-41 hét) az eltérő hosszúságú terhességeknél.
•    Az oxytocinnal és az anélkül lezajlott szülések után.
•    Azoknál, akik már a terhesség alatt tudatosan készültek a szoptatásra és azoknál, akik úgy gondolták, menni fog magától is.

Segítség a szoptatáshoz


Hasznos segítséget legtöbben a kórházi csecsemősöktől kaptatok, a következő a sorban a védőnő, és nagyon sokan számoltatok be arról is, hogy az interneten keresgélve találtatok érdemi információt. Sajnos az igazán képzett szakemberek, a szoptatási tanácsadók az utolsó helyen vannak a listában. Jó lenne pedig, ha a köztudatban jobban elterjedne ez a lehetőség is, hiszen saját példámból kiindulva a kórházi csecsemősök és a védőnő nem mindig a megbízható információforrást jelenti, az én esetben inkább a genetikának köszönhetem a sikert, mint nekik (na meg persze az internetnek).

 

Tejszaporító módszerek


Az alábbi tejszaporító technikák váltak be, zárójelbe teszem, hogy akik próbálták, hány százalékban tapasztaltak tőle javulást:
•    Gyakori fejés (94%)
•    Homeopátiás bogyók szedése (90%)
•    Sok folyadék fogyasztása (82%)
•    Gyakori szoptatás (71%)
•    Tejszaporító gyógyteák fogyasztása, pl. Laktoherb (60%)
•    Sok összebújás, testközelség a babával (57%)A szoptatás és a testi problémák

Lássuk, milyen teóriákat lehet olvasni (hallani) a szoptatásról - a válaszokat kifejezetten azoknál összesítettem, akik már több mint 4 hónapja nem szoptatnak.
•    A hajhullás megszűnik a szoptatás abbahagyásával: a jelen kérdőív nem igazolta ezt az állítást, sőt, akik változásról számoltak be a szoptatás abbahagyása után, azok inkább romlást tapasztaltak, nem pedig javulást. A nagy többségnél pedig nem változott a helyzet.
•    Szebb a bőre annak, aki már nem szoptat: szintén nem sikerült igazolni, többen számoltatok be romlásról, mint javulásról.  
•    Elmúlik a depresszió: akárcsak az eddigieknél, itt is többen válaszoltatok úgy, hogy romlott a helyzet, mint ahány anyukánál javult.
•    A testsúlycsökkenés magától megindul a szoptatás abbahagyása után: hááát, nálatok ez sem így volt. Ugyanannyian mondtátok, hogy valóban fogyni kezdtetek, mint ahányan hízni kezdtek az elválasztás után. A legtöbben pedig változatlan testsúlyról számoltatok be. Hiába, semmi sincs ingyen… aki fogyni akar, az nem attól fog, hogy abbahagyja a szoptatást.
•    A szexuális együttlét alatt tapasztalható fájdalom megszűnik: a kevesen válaszoltatok valóban így, sajnos ennél több esetben maradt a fájdalom.

Ha számít ennek az 1000 embernek az összesített tapasztalata, akkor azt javaslom, ne ezek miatt hagyd abba a szoptatást, mert valószínűbb, hogy csalódni fogsz, mint hogy beválik a számításod. A szoptatás alatt szebb a bőr, kevésbé hullik a haj, nagyobb és feszesebb a cici :-) A szex alatti fájdalom pedig nem ezen múlik.

A szoptatás alatt sportolók 85%-a nem tapasztal sem tejcsökkenést, sem azt, hogy a baba kevésbé fogadná el a tejet, mint sport nélkül. Szoptatás alatt tehát lehet sportolni, és emellett az ételek megválogatásával jelentős fogyás érhető el. Koplalni, böjtölni természetesen nem szabad, de a többször kis adagok fogyasztása, kevesebb zsír, cukor és fehér liszt felhasználásával készült ételek semmilyen rossz hatással nincsenek a tejtermelésre (sőt!), a kilókra viszont annál inkább, szóval hajrá!

Van, aki félti a melle korábbi feszességét, ezért hagyja abba a szoptatást. Mivel erre is rákérdeztem, megnéztem, hogy hányan szoptattak sokáig azok közül, akik valóban lógósabbá vált mellről számoltak be. A válasz meglepő, mert akik 3 hónapon belül abbahagyták a szoptatást, azok sokkal többen tapasztaltak ilyesmit, mint azok, akik 11 hónapon túl szoptattak. Tehát nálatok ez az állítás sem volt igaz!

Megnéztem azt is, hogy a lógósabb mellűek milyen melltartót hordtak a szoptatás alatt, és az eredmény:
•    A melltartót nem hordó táborból került ki a legkevesebb lógós mellű,
•    Az elasztikus sport topot hordók is viszonylag kevesen számoltak be jobban lógó cicikről,
•    A szoptatós melltartót hordók már valamivel többen,
•    De a legtöbben a merevítős melltartót hordók jelölték meg a cicilógást.

Ezek szerint nem csak a tejmirigyek, hanem a cici formája is megköszöni, ha az ember nem erőlteti a szép melltartót, amíg szoptat.


Elválasztás

A szoptatást a legtöbben azért hagytátok abba, mert nem volt elég tej, és már nem láttátok értelmét a szoptatásnak.

Második helyezettként szerepel a listában az az eset, amikor a gyermek választotta el magát, és többé már nem fogadta el az anyamellet.

A további lehetőségek (orvosi okok vagy terhesség miatti, esetleg idősebb gyermeknél már időszerűnek tartott elválasztás) összességében is jóval kevesebbszer szerepelt a megjelölt okok között.

Rengeteg hasznos válasz jött arra a kérdésre, hogy akik szándékosan választották el a gyermeket, hogyan tették, így ezeket majd egy következő írásban összesítem.

 

Fagyasztott anyatej felhasználása

Sok helyen lehet olvasni, hogy a babák nagy része nem szívesen fogadja el a fagyasztott anyatejet. A ti esetetekben a fele brigád nem volt hajlandó meginni a fagyasztva eltett és később kiolvasztott anyatejet, a másik fele pedig nagyobb gond nélkül elfogadta.


Szoptatás és menstruáció

A kitöltők nagy része (80%) már szoptatás alatt is elkezdett menstruálni, míg 20% csak a szoptatás abbahagyása után.

A szoptatás alatt menstruálók csupán kis százaléka (9%) kezdett menstruálni az első hónapban, túlnyomó részük 2-5 hónappal a szülés után menstruált először.

Nagy részük (80%) nem tapasztalt változást a korábbi menstruációhoz képest, 20% számolt be szoptatási nehézségekről a menstruáció hatására, ami lehet csökkent tejmennyiség, a baba átmeneti sztrájkja, vagy – szerencsére nagyon kis arányban (2%) – teljes elválasztódás.

A szoptatás alatti menstruáció a válaszolók 30%-a szerint a korábbival azonos volt. Másik 30% erősebb vérzésről számolt be.

Azok az anyukák, akik szoptatás alatt nem menstruáltak, jellemzően az elválasztás utáni első hónapban már megtapasztalhatták ezt a remek élményt ismét. (70%) Volt egy pár olyan anyuka is (15%), aki a második hónapban kezdett újra menstruálni, a maradék 15% pedig elszórtan, 3-8 hónappal a szoptatás abbahagyása után. Ezeknél az anyukáknál is jellemzően erősebb volt a menstruáció, mint korábban, a szülés előtt.


Szoptatás és következő terhesség

Szoptatás alatt a kitöltők 10%-a próbált meg teherbe esni, szerencsére többnek sikerült, mint amennyinek nem (az arány kb. 60-40%). További másfél százalék esett teherbe úgy, hogy nem próbálkozott vele… Ez konkrétan 15 embert jelent, ami nem sok, de ezek szerint még mindig jóval több az esély a szoptatás alatti teherbe esésre, mint arra, hogy nyerj a lottón, ez utóbbiban mégis elképesztő tömegek hisznek, így illene abban is hinni, hogy a szoptatás nem fogamzásgátló. Aki nem akar még következő babát, az védekezzen! Akkor is, ha meg nem jött meg a menstruációja, peteérés ugyanis előbb van, mint az első menstruáció, így kis szerencsével menzesz nélkül is simán teherbe lehet esni.  

A szoptatás alatt teherbe esők nagy része (65%) továbbra is gond nélkül szoptatott, semmilyen problémát nem tapasztalt. Ennél sokkal kevesebben mondtátok, hogy csökkent a tejmennyiség, vagy a baba nem fogadta el a tejet. A vetélések száma a szoptatás mellett teherbe esőknél 5% volt, ez meglehetősen alacsony arány, így azt a nézetet sem sikerült igazolni ezzel a kérdőívvel, hogy a szoptatás kockázatos a következő terhességre, és spontán vetélést okoz.  


Szoptatás és bőrérzékenység, betegségek, ételérzékenység

Ami engem a legjobban meglepett, az az, hogy az ekcémás, atópiás dermatitises gyermekek, illetve a fertőző betegségeket gyakran elkapó gyermekek aránylag nagyobb százalékban kerültek ki azok közül, akiket viszonylag későn (6 hó felett) kezdtek hozzátáplálni, illetve azok közül, akiket sokáig (11 hós koruk felett) még szoptattak. A különbség csupán pár százaléknyi volt, és mivel ez nem egy reprezentatív kutatás, messzemenő következtetést nem szeretnék belőle levonni. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a jelen kérdőív kitöltői nem igazolták azt a feltételezést, miszerint a szoptatás kevésbé hajlamosít ekcémára, illetve fogékonyságra a fertőzésekkel szemben.

Az ételérzékenységnél egy kicsit más lett az eredmény, ugyanis itt a 3 hónapos kor előtt már hozzátáplált, és a minimálisan szoptatott babák kifejezetten rosszul teljesítettek.

Azt azért megjegyezném, hogy mind a bőrérzékenység, mind a betegségre való fogékonyság és az ételérzékenység idővel változhatnak. A laktóz intoleranciát például ki is lehet nőni, vagy van olyan eset is, hogy csak felnőttkorban jelentkezik valakinél. Így ezek az eredmények lehet, hogy teljesen másként festenének, ha ugyanezeket a babákat évek múlva, akár felnőttkorban megvizsgálnánk az akkori problémáik szerint. Könnyen lehetséges, hogy teljesen más eredményt kapnánk.Az eredmények a 2013 december - 2014 január során, egy saját készítésű kérdőíven begyűjtött válaszok alapján születtek. A kitöltőket interneten, ismerősök, lánclevelek révén toboroztam, így a minta nem reprezentatív. Az összesítés csupán érdekesség, körülbelül olyan, mintha ezer embert végigkérdezgetnél a téged érdeklő dolgokról. Tehát több annál, mint amikor a gyakorikérdéseken felteszed az ilyesmi kérdéseidet, és válaszolnak rá tizenöten, és kevesebb annál, amit a tudomány igazi vérprofi kutatásnak hív. Bár szerintem a tudomány semmit nem hív úgy, hogy vérprofi.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

 

Szólj hozzá!

Hasfájós a baba - mivel érdemes próbálkozni?

2013.12.03. 14:12 luckalakó

Rám a szenzitív feliratot a legnagyobb jóindulattal sem lehet jogszerűen kiakasztani, mégis jó párszor volt alkalmam az újszülött gyerekemmel szinkronbőgni az első két hónapban. Neki a hasa fájt, nekem meg a tehetetlenség, és bár már lassan egy éve, hogy megszabadultunk tőle, a mai napig érdekel, hogy ez a hasfájásosdi kinél hogy alakul, mennyire törvényszerű és/vagy megelőzhető, esetleg enyhíthető.  Éppen ezért is vettem nagyon komolyan az aktuális kutatásomat, és meg sem álltam egészen addig, amíg több mint 1000 választ be nem gyűjtöttem a hasfájást kutató kérdőívemre.

Na nem volt egyszerű, főleg nem az a része, amikor pár ezer ismeretlen anyukát „zaklattam” facebookon, hogy töltse ki a kérdőívemet, és itt most a pár ezer nem szófordulat, hanem tény. Rengeteg időmet vette el a dolog, de megérte, mert ennyi adatot már több szemszögből is sikerült elemezni. Először megnéztem, hogy alakul a hasfájás összességében, majd megnéztem, hogy ha a koraszülötteket és kis súlyúakat nem veszem figyelembe, hogyan változnak a számok, és harmadik lépésben pedig csak az erősen hasfájós babák adatait vizsgáltam. A három sor eredményt összevetettem, így keletkeztek azok az információk, amiket lent olvashatsz.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

A kutatásom alapján a babák körülbelül 40%-a hasfájós, 30%-a pedig erősen hasfájós.

Nincs jelentősége a hasfájás szempontjából az alábbiaknak:
•    A gyermek neme.
•    Az, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel született.
•    Hogy kapott-e az anyuka a szülés során oxitocint, vagy sem.
•    Hogy anyatejet vagy tápszert, esetleg mindkettőt kap a gyermek az első hónapjaiban – kivéve azt az esetet, amikor más anyuka tejét kapja a baba, mert az növeli a hasfájás esélyét.

Vannak viszont olyan körülmények, amelyek növelik a hasfájás kockázatát:
•    Ha a terhesség során cukorbetegség, magas vérnyomás vagy toxémia lépett fel.
•    Ha a gyermek születési súlya 2500 grammnál kevesebb, vagy 4000 grammnál több.
•    Ha a szülés nem a 38 és a 41 hét között, hanem ennél korábban vagy később történt meg.
•    Ha a szülés során valamilyen komplikáció lépett fel, például nyakra tekeredett köldökzsinór, vagy szívhang esés, stb.
•    Azoknál a szüléseknél, amelyeket orvosilag indítanak, de nem túlhordás miatt, hanem egyéb okokból (viszont a túlhordás miatt indított szüléseknél és/vagy a programozott császároknál komoly mértékben csökken a hasfájás esélyei).
•    A vérzéssel indult szüléseknél (ezek ugye általában komplikáltak is egyben).
•    Ahol szülés után nem sírt fel egyből a gyermek.

Ezeken ugye nem nagyon tudsz változtatni, de azért sikerült néhány olyan dolgot is összegyűjtenem, amiken igen, és a válaszaitok alapján érdemes is.

Anyatejes babák esetében

 • Kerüld a percre pontos etetést! Kisebb arányban hasfájósak ugyanis a legalább valamennyire igény szerint szoptatott csecsemők, mint a percre pontos menetrend szerint szoptatottak.
 • Ne szoptass úgy, hogy a baba ül veled szemben, vagy a hasán fekszik! Az ülés amúgy sem javasolt ortopédiai szempontból ilyen pici korban, de a hasfájást is megelőzheted, ha kerülöd!
 • Figyelj oda arra, mit eszel! A kutatás eredménye alapján összesen kettő olyan dolog van, aminek a fogyasztását kifejezetten javaslom: az egyik a C-vitamin, a másik pedig a kamillatea. Akik ezeket fogyasztották, azoknál kevésbé volt hasfájós a baba. Arról viszont erősen megoszlanak a vélemények, hogy mit érdemes kerülni. A főbb általánosságokon (tejtermékek, puffasztó zöldségek, nehéz ételek) kívül mindenkinek más válik be. Van, aki egyetlen gyümölcsöt sem fogyaszthat büntetlenül, és van, aki káposztát is simán eszik, mégsem zavarja a baba emésztését. A tejszaporító készítmények, tojás, alkoholmentes sör, füstölt ételek, halfélék is lehetnek ludasok. Érdemes étkezési naplót készíteni: írd fel minden nap, hogy pontosan miket eszel és iszol, és hogy mennyire volt erős a hasfájás. Én így jöttem rá, hogy nálunk a lazac okozta a több órás esti sírást.
 • Jó tudni, bár megakadályozni nem tudod, hogy a kisebesedett mellbimbóval szoptatott gyermekek is hasfájósabbak az átlagnál.
 • És sajnos a mellgyulladásra, csomósodásra hajlamos anyukák gyermekei is a hasfájósabbak között vannak.
 • Ha a gyermeket rendszeresen táplálják más anyuka tejével, az növeli a hasfájás kockázatát. Na nem mondom, hogy ne tedd, de jó tudni….


Nem számít:
•    hogy fejsz-e rendszeresen vagy sem,
•    hogy használsz-e bimbóvédőt,
•    hogy a baba a hátán vagy az oldalán fekszik evés közben,
•    hogy erősen spriccel, esetleg a másik mellből csordogál-e szoptatás közben a tej.

A rendelkezésre álló gyógyszerek, gyógyhatású készítmények hatásosságuk szerinti sorrendben:

Aloé tartalmú cseppek    71%
Biogaia cseppek    56%
Babycalm cseppek    55%
Receptre kapható kanalas gyógyszer    53%
Colief cseppek    51%
Espumisan cseppek    50%
Infacol cseppek    48%
Homeopátiás bogyók    44%
Gripe water    44%
Kamillatea itatása a babával    41%
Édeskömény tea itatása a babával    38%


A felsoroltakon kívül az alábbi egyéb szereket ajánlottátok:

•    Babamosoly tea
•    Fennel babatea
•    Mecsek Baby tea
•    Still tee tea
•    Zsálya (forrázva)
•    Ánizsmag tea
•    Ajwan magok
•    Babynos masszázskrém a baba hasára
•    Windsalbe kenőcs hasmasszírozáshoz
•    Lactase Comfort csepp
•    Lactiv Baby probiotikus készítmény
•    Protexin Restrore probiotikus készítmény
•    Sab Simplex szuszpenzió
•    Bonnisan szirup
•    Mira víz
•    Schüssler só, 7-es számú
•    Borostyán nyaklánc
•    Craniosacralis terápia

Ezeknek most egyenként nem néztem utána, mert a jó részéről még életemben nem hallottam, de megér majd egy külön bejegyzést részletezve.Az ismert házi praktikák, és mögötte, hogy a próbálkozók hány %-a számol be enyhülésről:

Tornáztatás    73%
Hasmasszírozás    68%
Szélcső, lázmérő használata    66%
Hordozás kendőben    64%
Alkaron hasra fektetve ringatás    62%
Gyakori büfiztetés, az evést megszakítva is    62%
Hosszas büfiztetés    61%
Autózás    57%
Babakocsizás    56%
Babahinta    50%
Meleg fürdő    50%
Cumi    49%
Hasmelegítés (meleg pelenka, meggymag párna, hajszárító)    49%
Rezgős pihenőszék    46%
Pólya vagy bebugyolálás    39%
Kiságy fejrészének megemelése    37%


Az alábbi egyéb házi praktikákat ajánlottátok még:
•    elektromos masszírozógéppel történő masszázs
•    evés előtt és után is vízzel itatás
•    hason altatás
•    lengőbölcsőben altatás
•    porszívó hangja, mint nyugtató
•    Reiki
•    indiai babamasszázs
•    vádli masszírozása az Achilles íntól felfelé


Tápszerek, és hogy az ezt kipróbálók hány %-a számol be hasfájásról:  

MILUPA PEPTI    23%
HUMANA Baby Fit    24%
Nestlé Lactogen    28%
MILUPA Fermentált    36%
MILUPA Laktózmentes    39%
HUMANA (nem HA)    40%
MILUPA MILUMIL Optima (nem HA)    45%
BEBA PRO HA    48%
MILUPA MILUMIL Optima HA    49%
BEBA PRO (nem HA)    50%
BEBA Szenzitív HA    54%
HUMANA HA1    55%
MILUPA Komfort    59%
BEBA Laktózmentes    61%


Cumisüveges táplálásról jó tudni:
•    kisebb lyukú, kifejezetten hasfájásra kifejlesztett cumisüvegből érdemes etetni
•    hanyatt fekve, felpolcolt lábakkal itatás
•    tápszernél kerüld a felhabosodást
•    tápszerhez a forralt csapvíz helyett inkább babavizet használj
•    ügyelj arra, hogy pontos vízmennyiséget használj a tápszerhez – a kevés víz is okozhat gondot.
•    mások viszont pont hogy tápszersűrítőt javasolnak a sok bukás megelőzésére
•    Ha anyatejet és tápszert is kap gyermeked, a hasfájás megelőzése érdekében érdemes várni egy fél órát a szoptatás után, és csak akkor adni tápszert. Na persze nyilván ha azt a fél órát végigordíja a gyerneked, akkor át fogod gondolni, hogy az éhségtől való ordítás vagy a hasfájástól való ordítás a rosszabb.

Végül pedig azt is megemlíteném, hogy nem minden hasfájás, ami sok sírással jár. Ha a tipikus hasfájós tüneteket nem produkálja a gyermeked (zuborgó has, tekergés, szélketproblémák, gázok távozása utáni megnyugvás stb.), akkor lehet, hogy más oka van a sírásnak. A születés után hihetetlen sokat alakul a testük, így némelyik gyermek komoly fájdalmakkal küzdhet. Ha csak azt vesszük, hogy a természetes szülés után milyen deformált koponyacsontozattal jönnek a világra, el tudjuk képzeni, milyen fájdalommal jár ennek a regenerálódása. Konkrétan tudok olyan esetet - bár nem Magyarországon történt -, ahol erős koponyafájdalmakat állapítottak meg az újszülöttnél, és az erre alkalmazott kezelés azonnal meg is szüntette a délutáni, több órás sírást.

Azért persze nem ez az általános, a tünetek sok babánál hasfájást igazolnak. Én nagyon remélem, hogy a fenti információk a legtöbb ide látogató kétségbeesett anyukának adnak némi támpontot, és sikerül a hasfájást minimalizálni. Nekem biztosan segített volna tavaly ilyenkor, ha találok egy ilyen listát.

 

 

2 komment

Címkék: hasfájás