BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

Lány lesz, ha édeset kívánsz? Fiú lesz, ha sósat?

2015.11.11. 10:27 luckalakó

meseles-hirdetes7.png

 

Legújabb kérdőívemben a koraterhességi tünetekről kérdeztelek ki benneteket, és azt vizsgáltam, hogy a születendő gyermek nemére vonatkozó népi és egyéb babonáknak van-e bármilyen igazolható alapja egy nagyobb létszámú kitöltéssel.

lanyvagyfiu_1.png

Magyarul: igaz-e az, hogy ha édeset kívánok, lányom lesz? Ha sósat, akkor pedig fiam?

Az anyai kíváncsiság ugyanis határtalan, és képesek vagyunk mindent elhinni legalább egy kicsit, amit az interneten írnak. Igen, még én is, pedig én alapvetően racionális gondolkodású vagyok, és nem hiszek a babonákban, de amikor az ember a korábbi terhességétől eltérően rá sem bír nézni sem kolbászra, sem virslire, hanem csak süteményt enne tejszínhabos kólával, akkor csak megfordul a fejében, hogy a kisfiúnak húga lesz.

Szóval összedobtam egy kérdőívet az interneten fellelhető babonák jó részéből, és megkérdeztelek titeket. Mondhatom, hogy eddig ez a legnépszerűbb kérdőívem - 6000-nél is több kitöltés érkezett, amit ezúton is köszönök! Ilyen adatmennyiségből már tényleg izgalmas dolgozni.

A több, mint 6000, 50-50%-ban fiút és lányt eredményező terhességet vizsgálva az alábbi eremények születtek.

Kezdjük talán a tudományosabb elméletekkel, van ugyanis egy olyan orvosi álláspont, amely szerint a hímivarsejt élettartama és sebessége függ attól, hogy milyen kromoszómát hordoz magában. Eszerint azok a hímivarsejtek, amelyek Y kromoszómát tartalmaznak (tehát fiú lesz belőlük), gyorsabbak, de rövidebb életűek; míg az X kromoszómát tartalmazóak (tehát amelyekből lány lesz) lassabbak, de tovább élnek.

Ennek megfelelően a peteérés előtt 2-3 nappal, vagy még korábban történő együttlétből valószínűbb, hogy lánygyermek, míg a peteéréskor történő együttlétből inkább fiúgyermek születik. Ha pedig előtte, és a peteérés alatt is volt együttlét, akkor 50-50% az esély.

Ezt az elméletet valamelyest sikerült igazolnotok.

A szerintetek pár nappal a peteérés előtt készült babáknál csupán az esetek 38%-ában lett fiú a végeredmény, míg 62%-ban lány. Azért fogalmaztam úgy, hogy valamelyest, mert bár az eredmény eltér az 50-50%-os átlagtól, ha jobban belegondoltok, ez csupán annyit jelent, hogy 10 esetből itt nem 5 fiú és 5 lány sikerül, hanem 4 fiú és 6 lány, szóval szerintem igazi következtetések levonására ez az eltérés még elég kevés.

Ahol azt jelöltétek meg, hogy a peteérést megelőző napon, vagy a peteérés napján készült a gyermek, ott a fenti elmélet alapján inkább fiúnak kellett volna sikerülnie, de a válaszaitok alapján csupán 55% fiú ilyen esetekben, tehát mondhatni, hogy húszból egyszer vált be nálatok ez a törvény az átlaghoz képest.

Ahol előtte is és akkor is voltatok együtt, illetve ahol nem tudni az együttlét időpontját, ott szépen hozza a kérdőív eredménye az 50-50%-ot.

A tudományos elméletektől távolodjunk most el kicsit, és nézzük végig, hogy milyen fellelhető babonák léteznek, és ezekhez képest mit mondtatok ti a kérdőívben!

 

1. Ha terveztétek a gyermeket, akkor inkább fiú születik, míg a nem tervezettek inkább lányok.

- Nem igaz! A tervezett és a nem tervezett gyermekeiteknél is 50-50% a lányok és fiúk aránya.

 

2. Ha érzékenyebb, sírósabb, ingerlékenyebb vagy, akkor inkább lányod fog születni.

- Nem igaz! Mindegyik esetben fele-fele arányban születtek lány és fiúgyermekeitek.

 

3. A fáradékonyság, rosszabb alvás inkább fiút jelez.

- Nem igaz! Itt is 50-50% a lányok-fiúk aránya.



4. Ha sósat, savanyút, húsféléket kívánsz, akkor valószínűleg fiad fog születni

- Kis mértékben igaz, 67-33% arányban születtek a fiúk a lányok javára ilyen tünetekkel.

 

5. Ha édességeket, gyümölcsöt kívánsz, akkor valószínűleg kislány fog születni.

- Kis mértékben igaz, 60-40% arányban születtek a lányok a fiúk javára ilyen tünetekkel. 

 

6. Ha reggeli rosszulléteid vannak, inkább lányod lesz. Főleg, ha hánysz is.

- Nem igaz. Sem a hányinger, sem a  hányás, sem az étvágytalanság  nem mutat lényeges különbséget a lányok és fiúk arányában. Mivel ez egy nagyon gyakori tévhit, leírom szám szerint is, hogy összesen 1785-en jelöltétek meg, hogy hánytatok, és ebből 830-an szültetek fiút, 955-en lányt. Ez 4%-os eltérést jelent csupán, amit én még nem tartok jelentős eltérésnek, hiszen kevesebb, mint 20-ból 1 esetben nyilvánul meg.

 

7. Ha lassabban nő a hajad és a szőrzeted, akkor lányt vársz, míg ha gyorsabban, akkor fiút.

- Nem igaz ez sem. Semmiféle eltérés nincs a nemek arányában ezeknél a tüneteknél.

 

8. Ha olyan, férfias területeken jelennek meg rajtad szőrszálak, ahol eddig nem volt, akkor inkább fiút vársz (arc, mellkas, has).

- Kis mértékben igaz. A kis mérték 5% eltérést jelent, tehát 20 ilyen esetben 11 fiú születik, és 9 lány. Igazán nem mondhatom, hogy ez domináns eltérés lenne, amiből érdemes bármilyen következtetést levonni.

 

9. Ha kevésbé hullik a hajad, lányod lesz. Ha jobban, akkor pedig fiad.

- Nem igaz. Mindkét esetben felel-fele arányban szültetek lányt és fiút.

 

10. Ha csúnyább, pattanásosabb lett az arcbőröd, lányt vársz, míg ha szebb, akkor fiút.

- Nem igaz. Itt is fele-fele a lányok és fiúk aránya.

 

11. Ha gyakrabban fáj a fejed, fiad lesz.

- Nem igaz. Szintén fele-fele az arány, még csak kis mértékű eltérés sincs.

 

12. Ha hidegebbek a végtagjaid, akkor fiút vársz.

- Nem igaz. Semmilyen különbség nincs a nemek arányában.

 

13. Ha inkább csípőre és fenékre hízol, akkor lányod lesz. Ha inkább hasra, akkor fiad.

- Nem igaz. Mindkét esetben fele-fele arányban születtek fiúk és lányok. Megvizsgáltam azt a csoportot is, aki egyáltalán nem hízott, és itt sincs semmilyen eltérés.

 

14. Ha megnőttek a melleid, akkor lányod lesz.

- Nem igaz. Maximum tejed, de még szerintem itt sincs összefüggés. Mindenesetre ez egy másik kérdőív témája lehetne.

 

15. Ha gyakrabban kívánod a szexet, akkor fiad lesz, míg ha ritkábban, akkor lányod.

- Nem igaz. Egyáltalán nincs különbség a nemek arányában.

 

Összességében kimondhatjuk, hogy a babona még mindig nem több, mint babona.

 

Nem számít tehát, hogy mit kívánsz, hogy milyen lett a bőröd, hogy hova hízol és társai, mert nagyjából ugyanannyi esély van arra, hogy lányod legyen, mint hogy fiad. Az a néhány kis mértékű eltérés, amit találtam, túl kevés ahhoz, hogy bármilyen jelentősége legyen.

 

Azért persze hozzáteszem, hogy ez nem egy reprezentatív kutatás volt, tehát nem tekinthető az eredménye tudományosnak, de azt gondolom, hogy ha lenne bármilyen alapja a fenti babonáknak, azt azért 6000 ember kitöltése igenis megmutatta volna, még akkor is, ha nem a legtudományosabb módszerrel kutattam.

 

Érdekelnek a hasonló kérdőívek? Szívesen részt vennél máskor is a kitöltésben, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy az eredményekre? Kövess Facebookon ide kattintva!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség babona első trimeszter baba neme kívánósság

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr818067048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása