BabyHowTo - azaz hogy működik egy gyerek?

Védőnők, gyerekorvosok és ilyen-olyan szakértők tömkelege foglalkozik gyerekekkel, mégsincs még egy olyan ellentmondásos témakör, mint a gyermekgondozás és nevelés. Az egyik szerint ez a jó, a másik szerint amaz hat, a harmadik azt mondja, hülye vagy, ha az első kettőre hallgatsz. Meguntam. Éppen ezért konkrét tapasztalatokat kezdtem gyűjteni: kérdőíveket csinálok, igyekszem jó sok anyukával kitöltetni, és a válaszokat összesítem. Ezeket az összesítéseket olvashatjátok az oldalamon. Kellemes mazsolázást kívánok! :-)

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • OsoLalalala: Tipikus szoptatás-n*ci duma a cikk, szóra se érdemes. (2017.12.23. 20:36) A tápszerezés okai
  • OsoLalalala: Sokaknak segít a tejszaporító tea, ha nem tud az Anya szoptatni... Ja az is baj. Hihetetlen... (2017.12.22. 17:34) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • Haziraj Isufi Simona: hat bizony igazad van azokban a dolgokban amiket it le irtal en is ilyen vagyok sajnos allandoan a teszteket vasarlom es szinte mar bele bolondultam , 2 kis babat is elveszitettem es megyg mindig re... (2016.07.31. 17:07) A terhesség legkorábbi tünetei
  • Horváthné Anita: Sziaaa :) szerintem nagyon hasznos az oldalad!!!! (2016.01.25. 20:17) Mit ne együnk szoptatás alatt?
  • olivinn: Szia! Mekkora mintával (hány fő) dolgoztál ennél a felmérésnél? Ezek szignifikáns eredmények? Köszönöm válaszaidat! (2015.10.24. 19:42) Ekcéma és atópiás dermatitis kisgyermekeknél
  • Utolsó 20

IR, PCOS kérdések és válaszok

2013.03.08. 11:57 Kedves jelenseg

Mi az IR?

Inzulinrezisztencia, azaz olyan szénhidrátanyagcsere-zavar, amelynek hatásaként a szervezetben nincs egyensúlyban a vércukor és inzulinszint.

(folytatás a hirdetés után)

meseles-hirdetes6.png

Milyen tünetekkel jár az IR?

  • Hajhullás
  • Zsíros, pattanásos bőr
  • Egyéb bőrproblémák: ekcéma, viszketés, száraz foltok.
  • Főleg derék, hastájon felhalmozódó túlsúly, amitől szinte lehetetlen megszabadulni. A hasi elhízás kis mértékben még akkor is jellemző, ha amúgy vékony testalkatú illetőről van szó.
  • Férfias típusú szőrösödés az arcon, állon, mellbimbók körül, hason vagy a háton.
  • A gyakori vércukorszint változás miatt ingerlékenység
  • Homályos látás, szem-irritáció.
  • Menstruációs cikluszavarok, túl rövid vagy túl hosszú ciklusok
  • Peteérési rendellenességek, azaz gyakran kimaradó peteérés
  • Sárgatest hormon elégtelenség, amit menstruáció előtti, több napig tartó barnás folyás jelez
  • Meddőség, vetélés

 

Akkor is lehet IR-em, ha a fenti tüneteket csak részben, vagy egyáltalán nem tapasztalom magamon?

Ha egyáltalán nem, akkor nem valószínű, de ha akár csak egy rendellenességet is tapasztalsz, akkor már megvan az esély. Nálam a menstruációs cikluszavaron kívül a hajhullás, hasi szőrösödés és az ingerlékenység volt meg, sem a pattanásos bőr, sem a túlsúly nem jellemző rám. Mégis IR-es vagyok, sajnos nem is az enyhe fajtából. 

 

Csak nőknél jellemző a betegség?

Nem! Sőt... Láttál már kopaszodó, pocakos fickót? Na ugye! Férfiaknál is ugyanúgy gyakori, csak éppen nem okoz olyan látványos problémákat, hogy foglalkozzanak vele. A kopaszságot, pocakosodást sokan nem tartják betegségnek, sőt, még a súlyos elhízást sem! Pedig hosszú távon ugyanazokat a veszélyeket rejti a férfiak inzulinrezisztenciája, mint a nőké. Sőt, meddőségben is közrejátszhat. 

 

Miért baj ha IR-em van?

Ha nem elég baj neked, hogy tüneteid vannak, akkor mondok még pár indokot. Mert az anyagcserezavar következményeként hormonzavar léphet fel (lásd PCOS), ami meddőséget okozhat. Ezen kívül a kezeletlen IR hajlamosabbá tesz az időskori cukorbetegségre - hozzáteszem, hogy sajnos sok esetben a kezelt is, de a kezeléssel legalább el lehet odázni a bajt.

 

Gyógyítható az IR?

Attól függ, mit nevezünk gyógyulásnak. A betegség életmódváltással tünetmentessé tehető, de a folyamat vissza nem fordítható. Ez azt jelenti, hogy ha odafigyelsz arra, hogy a lent leírtak szerint egészségesebben élj, akkor észre sem fogod venni, hogy beteg vagy. De ha felfüggeszted az egészséges életmódot, és visszatérsz a régi rendszertelen étkezésekhez, mozgáshiányhoz, akkor újra előjönnek majd a tünetek. Az én fogalmaim szerint ez nem fér bele a gyógyulás kategóriájába, tehát szerintem nem gyógyítható az IR. 

 

Milyen más betegségekkel szokott együtt járni az IR?

PCOS-sel, amit lent fejtek ki, vagy pajzsmirigy rendellenességekkel, azonban ezekről a jelen cikk nem emlékezik meg. Talán majd máskor.

 

Mi a PCOS?

Policisztás ovárium szindróma, azaz olyan tünetegyüttes, amelynek során gyakran látható policisztás petefészekkép az ultrahangon. A gyakran az azt jelenti, hogy nem mindig, tehát hiába a policisztás petefészekről kapta a nevét a tünetegyüttes, mégis van olyan PCOS-es beteg, ahol pont nincs policisztás petefészek. A diagnózis felállítása az úgynevezett rotterdami kritériumrendszer alapján történik, tehát PCOS-ed van, ha az alábbi három pontból legalább kettő igaz rád:

  • pcos.jpgPeteérési vagy menstruációs rendellenességed van. Ez lehet normál ciklushosszúság melletti rendszeres peteérési elégtelenség is (a hangsúly itt a rendszeresen van, néha egészséges, termékeny nőknél is előfordul a peteérés hiánya) vagy rendszertelen, az átlagnál jóval hosszabb vagy rövidebb ciklusok, ciklus közbeni napokon keresztül tartó vérzés, stb.
  • Vérvétellel igazolt férfihormon túltermelés, vagy ennek a tünetei: szőrösödés, férfias típusú hajhullás.
  • Policisztás petefészekkép, azaz az ultrahangon olyasmit látsz, mint itt oldalt a képen.

PCOS-re utal továbbá, ha a menstruációs ciklus harmadik napján az LH szinted sokkal magasabb, mint az FSH. A harmadik nap csak akkor lényeges, ha rendszeres a ciklusod, de ha hónapokig nem szoktál menstruálni, bármikor elvégeztetheted a vérvételt, lényeg hogy az LH szint csak akkor rendellenesen magas, ha ezt követően legalább 3 hétig nem jön meg a menstruációd. Ha mégis megjön, akkor nem baj, ha magas volt az LH szinted.

Jó tudni, hogy az otthoni ovulációs tesztek is az LH szintet nézik, tehát orvos nélkül is tudsz PCOS-t tesztelni magadnál, ha a menstruációs ciklus elején végzel ovulációs tesztet. Ha pozitív, esélyes a PCOS.

A PCOS oka mindig valamilyen endokrin (hormonális) zavar, általában IR, de néha pajzsmirigy vagy mellékvese probléma. Az okok kezelésével a PCOS is megszűnik, külön kezelést nem igényel. Nagyon rossz gyakorlat a nőgyógyászok részéről az, hogy a PCOS-es betegeknek hormonális fogamzásgátlót vagy peteérés-serkentőt adnak, hiszen ez nem a kiváltó okot szünteti meg. A fogamzásgátló csak elfedi a tüneteket, a peteérés-serkentők pedig vagy segítenek, vagy nem, ez utóbbi esetben sajnos sokat romolhat is a helyzet. A cisztásodásra hajlamosság miatt az ilyen gyógyszerek egész komoly károkat okozhatnak a petefészekben, amit sok orvos nem vesz figyelembe.


Mit tegyek, ha felmerül az IR gyanúja?

Fordulj endokrinológushoz. Érdemes már az első rendelésre felkészülten menned, ami azt jelenti, hogy a ciklusod harmadik napján vett vérből nézesd meg az alábbiakat:

  • FSH
  • LH
  • Ösztraidol
  • Progeszteron
  • Tesztoszteron
  • Prolaktin
  • TSH
  • Valamint a ciklusod bármely napján vett vérből csináltass két pontos terheléses vércukormérést inzulinnal. A két pontos vizsgálat azt jelenti, hogy reggel éhgyomorra történik az első vérvétel, aztán megitatnak veled egy pohár cukros vizet (gyógyszertárban kapható a standard 75 grammos cukorcsomag a vizsgálathoz), majd rá 2 órára ismét vért vesznek, Ha több pontos vizsgálatot kért az orvosod, az azt jelenti, hogy lesz még egy vérvétel 1 óránál is. Lehet, hogy az orvosod nem mondta, de figyelj arra is, hogy a vizsgálat előtti este ne egyél se túl sokat, se túl keveset. 7-8 felé vacsorázz normál adag ételt. Ha este koplalsz, vagy ha degeszre eszed magad, az is befolyásolhatja az éhgyomri értékeket, ami pedig az egész diagnózisra kihat.

Ha nem pontos a ciklusod, és nem tudod kiszámolni, hogy mikor lesz a harmadik nap, akkor bármelyik napon csináltasd meg a hormonsort is, de az endokrinológusnak ezt jelezd, és ha addigra kiderül, hogy mikor menstruáltál a vérvételt követően, jó, ha ezt is mondod neki.

A vérvételt elvégeztetheted magánlaborban kb. 10-15 ezer forintért, cserébe 1-2 nap alatt, e-mailben küldik az eredményt. Ha nem szorít az idő, vagy nincs erre pénzed, akkor nőgyógyásztól kérj beutalót ezekre a vizsgálatokra, így ingyen elvégzik állami intézményben, de ez esetben az eredményre sokszor heteket is kell várni.


Akkor esélyes nálad az IR, ha ezek bármelyike fennáll:

  • Túl magas az éhgyomri inzulinszint, azonban a túl magast senki nem definiálja egyértelműen. Ebből is látszik, hogy összefüggéseiben kell nézni a dolgokat. Az tekinthető jónak, ha 5mmol/l alatt van az éhgyomri inzulinszint, minél magasabb ennél, annál súlyosabb anyagcserezavarra utal ez az eredmény.
  • Túl magas a terhelt inzulinszint
  • A 2 órás vércukor alacsonyabb az 1 órásnál.
  • Az éhgyomri inzulinszint két és félszeresét meghaladja a két órás inzulinszint.



Hogyan lehet hatékonyan kezelni az IR-t?

Ha az endokrinológus megállapítja, hogy valóban inzulinrezisztenciád van, akkor hármas kezelést ír elő.

  • Gyógyszer. Metformin tartalmú gyógyszert ír fel, ebből ma már elég széles a kínálat, van lassú felszívódású, gyors felszívódású, különböző segédanyagokkal kombinált készítmény. Az orvosod azt fogja felírni neked, amelyik a te konkrét problémáidhoz, testalkatodhoz a leginkább passzol. Érdemes a gyógyszert még enyhe IR esetén is legalább a tünetek megszűnéséig szedni, aztán meg lehet próbálni elhagyni, hátha a hármas kezelés másik két pontja is elég a szinten tartáshoz.
  • Rendszeres testmozgás. Akár hiszed, akár nem, egy intenzív sporttal töltött óra legalább 24 órára javít a vércukorszint és inzulin értékeken. Persze nem kell minden nap mozogni, de hetente legalább háromszor, de inkább négyszer, és legalább 45 perc, de inkább 60 perc testmozgást végezz. Minél jobban elfáradsz, annál jobb a választott mozgásforma. Jók a csapatjátékok (squash, tollaslabda, foci, kézilabda, kosár, stb.), jó az aerobic, futás, szobabiciklizés, úszás is.
  • Diéta. Ami nem koplalást jelent. Sokan azt hiszik, hogy a cukoranyagcsere-zavar legjobb ellenszere, ha nem esznek egyáltalán szénhidrátot. Pedig az ugyanúgy nem ideális, mint a sok szénhidrát. A diéta arra jó, hogy stabilizálja a vércukor- és inzulinszintedet. Részletesen itt olvashatsz a diétáról.

 

--

Tetszik az oldal? Hasznosnak találod a munkámat?

...akkor kérlek, hogy "cserébe" támogasd Tamás Bori műtétjét, legalább egy fagyi árával! :-) Részletek itt.

Szólj hozzá!

Címkék: meddőség ir inzulin vércukor pcos endokrinológia inzulinrezisztencia hormonzavar

A bejegyzés trackback címe:

https://babyhowto.blog.hu/api/trackback/id/tr665122726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása